Beste douchegoot – hier let je allemaal op

Bijgewerkt: 13 november 2022

Geen doucheputje maar een douchegoot, een prachtig alternatief. Geschikt voor de inloopdouche maar het wordt ook wel eens in een douchebak gebruikt. Wat is de beste douchegoot en waar moet je allemaal op letten? Allereerst is de uitstraling belangrijk, maar natuurlijk ook de werking. Een slechte douchegoot raakt snel verstopt of het water loopt niet goed af.

Vloerflens, muurflens of geen flens

De beste douchegoot beschikt over een muurflens. Hiermee is de douchegoot waterdicht en je kunt hem strak tegen de muur bevestigen. Een tweede optie is het gebruik van een vloerflens. Ook hierbij zorg je voor een goede waterafdichting. Nadeel is dat er een verhoging aanwezig kan zijn, tenzij de vloerflens is uitgerust met stelpoten.

Je kunt ook een douchegoot zonder flens toepassen, maar dit is zeker niet de beste keuze. Je kunt dit alleen toepassen wanneer er geen naden in de vloer aanwezig zijn, zoals bij een betonvloer.

Beste douchegoot: de merken

Op het gebied van douchegootjes is er heel wat verkrijgbaar. Je hebt dan ook verschillende merken en modellen. Elk merk heeft weer zijn eigen prijs maar gaat ook met een bepaalde kwaliteit gepaard. Natuurlijk ga je voor de beste douchegoot maar deze moet wel betaalbaar zijn. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Dynamic Aldra

Een topper is de douchegoot van Aldra. Deze is in een lengte van 70 cm verkrijgbaar. Het design is modern maar het past ook binnen een industriële stijl van de badkamer. Sommige modellen hebben een ondiepe inbouwhoogte. Op zich is de douchegoot van dit merk wat duurder geprijsd maar wel van de beste kwaliteit. Daarom een absolute aanrader.

Aloni douchegoot

Ben je op zoek naar de beste douchegoot die ook nog eens goedkoper is, dan kom je bij het merk Aloni uit. Het betreft hier rvs douchegoten in aluminium kleur of zwart. Sommige modellen zijn voorzien van een muur- of vloerflens maar je hebt ze ook zonder flens. Kies altijd de juiste maat, dan kan het niet misgaan. Dit merk staat garant voor kwaliteit en design, maar ook de duurzaamheid is terug te vinden.

Douchegoot van Wiesbaden

Dan heb je nog het merk Wiesbaden, is dit de beste douchegoot? Met betrekking tot design zijn deze modellen vrij standaard. Wel gaat het om rvs modellen van een uitstekende kwaliteit. De prijs is ook heel betaalbaar. Er zijn aardig wat gebruikers die zeer tevreden zijn over de douchegoot van Wiesbaden.

Ook nu weer heb je keuze uit verschillende modellen en afmetingen. Van hetzelfde merk zijn er ook losse onderdelen verkrijgbaar zoals een inzetstuk sifon of een afdichtingsset.

Een goedkope douchegoot

Heb je een beperkt budget en zoek je een goedkope douchegoot? Het is niet altijd verstandig om voor het allergoedkoopste model te gaan. Een douchegoot heeft aardig wat te lijden. Niet alleen moet het gewicht dragen (je gaat er immers op staan), ook komt hier veel rotzooi in. Wanneer de afvoer niet goed is dan raakt de douchegoot al snel verstopt.

Bekijk ook de mogelijkheden met betrekking tot schoonmaken. Hele goedkope gootjes zijn lastig schoon te maken of uit elkaar te halen. Hierdoor kan er veel haar en rotzooi achterblijven. Uiteindelijk krijg je spijt van je goedkope douchegoot.

De goedkoopste douchegoot is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 25 (lengte 70 cm). Hier moet bij gezegd worden dat het niet om een design douchegoot gaat, maar wel van rvs. Dit materiaal zal niet gaan roesten en dat is ontzettend belangrijk.

Waarom een douchegoot aanschaffen?

Bij een inloopdouche is het belangrijk dat het water op de juiste manier weg kan lopen. Dit doe je middels een inbouw doucheputje of een douchegoot. Je hebt dus verschillende keuzemogelijkheden. Voordeel van een douchegoot is dat je hiermee een strakke uitstraling creëert. De beste douchegoot is dan ook geschikt voor de moderne badkamer.

Waar plaats je de douchegoot?

Plaats de douchegoot altijd op het laagste gedeelte van de (inloop)douche. Het is de bedoeling dat het water vanzelf naar de goot stroomt. Merk je dat het water aan de andere kant blijft staan? Dan loopt de vloer niet goed af of je hebt de douchegoot aan de verkeerde kant geplaatst.

Zo installeer je de douchegoot

Je hebt de beste douchegoot aangeschaft maar je weet niet hoe je hem moet installeren. Op zich is dit vrij makkelijk. Zo installeer je een douchegoot:

  1. Bepaal de plaatsing van de goot. Dit kan vrij in de vloer, tussen twee muren of bij de ingang van de douche.
  2. Bepaal nu de hoogte van de douchegoot en houd rekening met egalisatie, de dikte van de tegel en tegellijm. De drain komt 1-2 mm lager te liggen dan de afwerkvloer.
  3. Plaats de douchegoot waterpas en zet deze eventueel op de juiste hoogte middels de stelvoeten.
  4. Sluit de douchedrain op de afvoerbuis aan. Ga voor zo min mogelijk bochten in het leidingwerk.
  5. Stort de vloer en zorg dat deze 1-2% afloopt richting de drain.
  6. Monteer de (voorgemonteerde) waterdichte doek. Gebruik hiervoor een flexibele afdichtingspasta.
  7. Maak de vloer en de wanden waarbij je een opening rond de douchegoot aanwezig laat.
  8. Kit de opening tussen de douchegoot en de tegels dicht.
  9. Plaats als laatste het rooster op de douchegoot. Je kunt deze eventueel in hoogte aanpassen.

Het is ontzettend belangrijk dat alles tijdens de werkzaamheden schoon blijft. Maak daarom altijd gebruik van het afdichtingsdoek of ander beschermend materiaal. Mocht het monteren van de douchegoot en het storten van de vloer niet goed lukken, schakel dan een professional in. Soms is het beter om alles aan een vakman over te laten, dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Bovendien heb je dan altijd garantie op de werkzaamheden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste douchegoot – hier let je allemaal op
Schuiven naar boven