Beste onkruidbrander en gebruikstips

Bijgewerkt: 28 mei 2022

Erger jij je ook zo aan al dat een kruid langs de gevel of tussen de tegels? Juist op deze plekken laat onkruid zich moeilijk verwijderen. Al helemaal wanneer het om planten met lange wortels gaat, bijvoorbeeld paardenbloem of akkermelkdistel. Met de beste onkruidbrander ga je al dat onkruid effectief te lijf. Je moet wel weten welk product je koopt en hoe je dit inzet.

Onkruid bestaat niet

Het is een feit: onkruid bestaat niet. Eigenlijk bedoelen we hier wilde en ongewenste planten mee. In de natuur zelf is er niet zoiets als onkruid. Elke plant heeft ‘bestaansrecht’ en is eigenlijk ook onmisbaar. Onkruid zoals weegbree, distel of paardenbloem voorziet insecten en knaagdieren van de nodige voeding.

Ongewenste planten verwijderen

Een kenmerk van wat we onkruid noemen is dat het zeer snel teruggroeit. Dit heeft met twee dingen te maken. Allereerst worden zaden van onkruid makkelijk verspreid. Deze wilde planten groeien massaal op straat, langs de berm, in grasveldjes en weides. Zaden worden meegenomen door de wind, insecten, vogels of kleine knagers.

Onkruid kan zich ook vermenigvuldigen middels wortelstokken. Dit merk je wanneer je de plant uit de grond trekt, er komt dan een een hele rij aan planten of wortels tevoorschijn. Die wortelstokken laten zich soms moeilijk verwijderen waardoor het onkruid de kans heeft om zich verder uit te breiden.

Aantal manieren om onkruid te verwijderen

Je kunt natuurlijk met een onkruidbrandbaar aan de slag, maar er zijn nog veel meer methoden om onkruid te verwijderen. Bijvoorbeeld met de hand of een mesje eruit trekken, gebruik maken van een onkruidborstel, kokend water of chemische bestrijdingsmiddelen. Dit laatste is overigens niet gewenst. Gebruik ook liever geen azijn of chloor, dit trekt het grondwater in.

De beste onkruidbrander

Wist je dat een onkruidbrander zeer effectief is in het verwijderen van onkruid? Ideaal wanneer er wilde planten langs de gevel of tussen de tegels groeien. Natuurlijk is de onkruidbrander ook inzetbaar tussen beplanting, in het grasveld of ergens anders. Houd er wel rekening mee dat je heel gericht moet branden, vooral wanneer er gras of andere planten omheen staan.

De beste onkruidbrander is van een hoge kwaliteit, goed geprijsd en doet wat het belooft. Hieronder vind je een overzicht van de beste onkruidbranders. Daaronder vind je nog wat informatie over de werking en het gebruik van dit product.

Elektrische onkruidbrander

Allereerst heb je de elektrische onkruidbrander. Voordeel is dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen maar ook geen gas gebruikt. Dit model produceert hete lucht middels elektrische stroom. Een elektrische onkruidbrander is wel voorzien van bekabeling. Dit betekent dat er altijd een stroompunt aanwezig moet zijn. Daarom is dit model niet geschikt voor afgelegen gebieden.

Aan de andere kant is dit model wel gebruiksvriendelijk. Je hoeft namelijk niet telkens gas bij te vullen. Bovendien kun je deze onkruidbrander ook als barbecueaansteker of verfbrander gebruiken. De prijs valt wel mee, maar dit is ook afhankelijk van het merk. Veel verkochte merken zijn Hozelock, Kinzo en Powerplus. Houd rekening met een aanschafprijs variëren van € 35 tot € 65. Je hebt ook kleinere modellen die rond de € 30 kosten.

Bekijk elektrische onkruidbranders

Onkruidbrander op gas

Moet je ergens onkruid wegbranden en is er geen stroom aanwezig? Of wil je niet aan bekabeling vastzitten? Dan is een onkruidbrander op gas een echte aanrader. Je hebt altijd vrije bewegingsruimte, waar het onkruid ook groeit. Neem dit model dus gerust in de auto mee, bijvoorbeeld wanneer je naar de vakantiewoning toegaat.

Afhankelijk van het merk en model krijg je er gelijk wat gasflessen bij. Het kan ook dat je deze los moet kopen. Omdat een gasfles beperkt meegaat zul je deze altijd bij moeten kopen. Is een onkruidbrander op gas goed voor het milieu? Ja hoor, het is echt niet zo dat dit schade aanricht. Ook nu weer geldt dat je gericht moet branden.

Kies uit verschillende merken waaronder het bekende Kinzo, het populaire CFH of kwalitatieve Hozelock. Dit laatste merk is wat duurder dan andere merken maar je ontvangt hier wel een hoge kwaliteit voor. De prijs voor een gas onkruidbrander bedraagt € 45 tot € 70. Je hebt ook goedkopere en duurdere modellen.

Naar onkruidbranders op gas

Dit is de beste onkruidbrander

Of je nu voor gas of elektrisch kiest, wat is nu de beste onkruidbrander? Onderstaande merken worden het beste verkocht en ontvangen goede beoordelingen:

  1. Kinzo
  2. Powerplus
  3. Tel Sell
  4. Hozelock
  5. CFH

Deze merken heb je hierboven ook al voorbij zien komen dus je gaat ze zeker tegenkomen. Het best beoordeeld is de Rothenberger onkruidbrander Romaxi met gasslang en drukregelaar. Dit product ontvangt een score van 4,7 van de 5 sterren. Gebruikers zijn vooral tevreden over het gebruiksgemak, veiligheid en duurzaamheid.

Zo werkt een onkruidbrander

Je kunt natuurlijk de beste onkruidbrander in huis halen, maar hoe werkt dit product? Er wordt een vlam (gas) of hete lucht (elektrisch) geproduceerd. Dit richt je op het onkruid. Bij een gasbrander is het belangrijk om vanwege de hitte wat afstand van andere planten te houden. Bij een elektrische onkruidbrander kun je wat beter richten.

De hitte van de vlam of lucht vernietigt de celstructuur in de plant. Hierdoor droogt de plant uit. Vaak zie je de bladeren binnen enkele seconden slap hangen. Wanneer je enkele uren later kijkt dan ziet de plant er verpietert uit. Uiteindelijk wordt de wortel aangepast en sterft de hele plant af.

Planten met diepe wortels moet je soms meerdere keren aanpakken. In de regel is drie keer meer dan voldoende om de wortel volledig uit te putten.

Voordelen van de brander

Een onkruidbrander heeft een aantal interessante voordelen. Het is effectief, werkt snel en je hoeft niet te bukken. Bovendien zijn stoeptegels, terrastegels of metselwerk goed bestand tegen de hitte. Ander voordeel is dat je echt overal onkruid verwijdert, dus ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

Het enige nadeel is de aanschafprijs. Je bent enkele tientjes kwijt, dit moet wel binnen je budget passen. Aan de andere kant koop je iets waar je jarenlang profijt van hebt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste onkruidbrander en gebruikstips
Schuiven naar boven