Professionele verf – waarom je dit moet gebruiken

Bijgewerkt: 28 mei 2022

Waarom professionele verf gebruiken, wat kost het en wat zijn goede merken? Belangrijke vragen voordat je aan het verven begint. Je hebt keuze uit verschillende merken, elk met hun eigen prijs aan kwaliteit. Het behoeft geen uitleg dat goedkope verf niet zo goed is. Professionele verf is het helemaal, ontdek waar je rekening mee moet houden.

Verschil tussen professionele en goedkope verf

Professionele schilders gebruiken altijd de beste kwaliteit verf. Voordeel hiervan is dat deze verf stoot- en krasvast is. Bovendien geeft het een goede dekking waardoor je er veel minder van nodig hebt. Als laatste gaat deze verf langer mee, ziet er vaak mooier uit en is soms afwasbaar.

Professionele verf is ook een stuk duurder. Zo betaal je voor 2,5 liter professionele verf tussen de € 60 en € 120. Een A-merk verf, iets dat door veel consumenten gekozen wordt, kost tussen de € 25 en € 35 per 2,5 liter. Dan heb je nog de budget verf. Per 2,5 liter betaal je tussen de € 10 en € 15.

Waarom professionele verf kiezen?

Veel mensen denken dat merken als Histor en Flexa tot de professionele verf behoort. Dit klopt niet, het gaat hier namelijk om A-merken. Niet dat deze merken slecht zijn, je kunt hier prima resultaat mee behalen. Ga je echter voor een professioneel resultaat dan kom je toch bij de topverf uit.

Je kiest voor professionele verf omdat deze een goede vervloeiing heeft. Hij is niet te waterig en dekt uitstekend. Hierdoor hoef je niet zo vaak te schilderen, vaak is één laag al meer dan voldoende. Je bespaart geld met professionele verf, al lijkt dit in het eerste geval niet zo te zijn. Bovendien bespaar je ook nog eens veel tijd.

De droogtijd

Kwaliteitsverf heeft een korte droogtijd. Over het algemeen kunnen je de volgende dag overschilderen, soms zelfs al dezelfde dag. Dit gaat met verf uit de bouwmarkt echt niet lukken.

Meer informatie over de prijs (kosten)

Hierboven heb je al iets over de prijs kunnen zien. Professionele verf is er in verschillende varianten. Je hebt bijvoorbeeld muurverf, vloerverf, houtlak, metaallak of beits. Professionele verf kost gemiddeld € 24 tot € 50 per liter.

1 liter professionele verf is goed voor het schilderen of verven van 10-15 m². Ter vergelijking: met 1 liter goedkope verf kun je tussen de 7 en 9 m² schilderen.

Conclusie: gebruik je professionele verf dan ben je tussen de € 2,50 en € 3,50 per vierkante meter oppervlak kwijt.

Dit is de beste professionele verf

Nu de belangrijkste vraag: wat is de beste professionele verf? Dat zijn zeker niet de merken Histor en Flexa. Dit zijn de drie grootste verfmerken die in Nederland verkrijgbaar zijn en waarbij het om de beste kwaliteit gaat:

  • Sikkens
  • Wijzonol
  • Sigma

Dit zijn de drie merken die ook door professionele schilders gebruikt worden. Let op want een goedkope schilder zal soms ook voor een goedkoper merk verf gaan. Het is belangrijk om dit vooraf te controleren.

Sikkens

Het merk Sikkens is een uitstekende keuze wanneer het op professionele verf aankomt. De muurverf van dit merk is schrobvast, dit betekent dat je hem altijd af kunt wassen wanneer er vlekken opzitten. Gebruik deze muurverf in de keuken, badkamer, woonkamer of kinderkamer. Overal waar de muur snel vies kan worden.

Van hetzelfde merk heb je ook grondverf of primer. De grondverf gebruik je voor het afvlakken van houtwerk. Hiermee creëer je een goede hechting op de ondergrond. Als gevolg hiervan hoef je veel minder dekkende verf te gebruiken. Primer is bedoeld voor zuigende muren. Bijvoorbeeld steenstrips, buitenmuren of een vers gestucte muur.

Sikkens heeft vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wanneer je met dit product aan de slag gaat dan merk je dat je streeploos verft of lakt. Het resultaat is ook verbluffend mooi.

Bekijk Sikkens verf

Wijzonol

Met het merk Wijzonol ben je naar verhouding goedkoper uit dan met Sikkens. Daarom maken veel schilders ook gebruik van Wijzonol, zo kunnen ze op de kosten besparen. De kwaliteit is iets minder maar nog steeds erg goed. Ook nu weer heb je keuze uit verschillende verven waaronder muurverf, grondverf, tuinbeits of lak.

Ben je op zoek naar professionele verf met een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan moet je zeker voor dit merk gaan. Het ontvangt veel positieve beoordelingen, zowel door professionele schilders als particulieren.

Naar Wijzonol verf

Sigma

De derde in het rijtje beste professionele verf is Sigma. Dit is gelijk de goedkoopste van de drie. Sigma wordt ingezet door professionele schilders die erg op de prijs letten. Let wel op met dit merk want van Sigma heb je de bouwmarkt- en de professionele variant. Kies altijd voor Sigma producten waarop S2U staat aangegeven. Dit is namelijk een teken dat de verf in de hoogste kwaliteit categorie valt.

In de bouwmarkt vind je in veel gevallen de goedkopere Sigma verven. Geen verkeerde keus wanneer je voor budget professionele verf gaat, maar natuurlijk wel van een lagere kwaliteit.

Sommige verfwinkels beweren dat S2U niet voor consumenten beschikbaar is maar dat is onzin. Iedereen kan deze lijn kopen. Je moet alleen wel goed selecteren op dit product, er is namelijk veel minder van verkrijgbaar.

Bekijk Sigma S2U verf

Mocht je hier niks tussen vinden dan is het nog steeds goed om voor de normale Sigma verf te gaan.

Naar Sigma verven

Conclusie beste professionele verf

Weet je wat de beste professionele verf is? Dat is die van Sikkens, gevolgd door Wijzonol en Sigma. Is het dan verkeerd om bijvoorbeeld Flexa of Histor te kopen? Zeker niet, maar het hangt er wel vanaf wat je precies wil verven of lakken. Gaat het bijvoorbeeld om een muur waar geen vieze vingervlekken of etensresten tegenaan komen? Dan kom je prima weg met Flexa of Histor.

Bij een zeer beperkt budget kun je ook voor het huismerk van de bouwmarkt gaan. Houd er dan wel rekening mee dat je soms twee of drie lagen verf moet aanbrengen. Ook is het resultaat niet zo streeploos als gewenst. Daarnaast is goedkope verf niet afwasbaar, denk hier ook aan wanneer je verf gaat shoppen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Professionele verf – waarom je dit moet gebruiken
Schuiven naar boven