Beste pijnstiller artrose

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Last van pijn en stijfheid in de gewrichten? Iedereen kan vroeg of laat last krijgen van artrose. Met de beste pijnstiller (artrose) verminder je pijnklachten. Daarnaast is het belangrijk om goed voor je gewrichten te zorgen. Kijk maar eens wat je allemaal kunt doen.

Oorzaak van artrose

Vaak wordt gezegd dat artrose gewrichtslijtage is. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Bij een aantal mensen gaat het daadwerkelijk om slijtage, bijvoorbeeld door overbelasting (werk of sport). Maar er kan ook een verandering in het kraakbeen plaatsvinden als gevolg van schade, overgewicht of andere oorzaken.

Helaas is de exacte oorzaak niet altijd bekend. Wel komt het vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Ook wordt het vaker vanaf de leeftijd van 40 jaar gezien.

Van artrose minder worden of genezen?

De grootste klachten van artrose zijn pijn en stijfheid. In het begin valt dit nog wel mee maar met het vorderen van de jaren wordt het steeds erger. Uiteindelijk kun je beperkt worden in je bewegingen.

Kan artrose minder worden? Het kan jarenlang stabiel blijven. Door goed op je levensstijl te letten kunnen klachten verminderen of zelfs grotendeels verdwijnen.

Helaas is artrose niet te genezen. Kraakbeen herstelt zich wel maar dit gebeurt veel te langzaam. Hierdoor vindt er meer afbraak dan herstel plaats. De medische wereld doet er wel alles aan om in de toekomst artrose te kunnen verminderen, herstellen of genezen.

Beste pijnstiller artrose

Stijve of stramme gewrichten is vervelend maar niet echt pijnlijk. Het wordt een ander verhaal wanneer je pijnklachten ervaart. Deze pijnklachten voel je in één of meerdere situaties:

  • (Zwaar) belasten van het gewricht
  • Sporten of werken
  • Buigen of strekken van het gewricht
  • Bij het opstaan
  • Tijdens staan, zitten of liggen

Het is belangrijk om te blijven bewegen, hierdoor houd je de gewrichten soepel en sterk. Pijn kan aardig in de weg zitten. Ben je bang om te bewegen of is dit te pijnlijk? Bekijk hieronder de beste pijnstiller bij artrose.

Tip: sommige mensen hebben baat bij glucosamine. Ze ervaren mi der pijnklachten of minder stijfheid.

Bekijk glucosamine

Paracetamol – fase 1

De meest bekende en minst schadelijke pijnstiller bij artrose is paracetamol. Deze pijnstiller wordt gebruikt bij verschillende soorten pijn waaronder spierpijn, gewrichtspijn en artrose. De maximale dosering is 3-4 keer per dag een tot twee tabletten van 500 mg. Je mag paracetamol niet langer dan vier weken achter elkaar gebruiken.

Is artrose zo pijnlijk dat je langer dan vier weken paracetamol gebruikt? Dan mag je niet vaker dan vijf keer per dag 1 tablet van 500 mg innemen. Je kunt er ook voor kiezen om twee keer per dag twee tabletten in te nemen (in totaal dus vier, verspreid over 24 uur).

Paracetamol is de beste pijnstiller bij artrose en gebruik je in de eerste fase van artrose, wanneer de pijn nog redelijk te dragen is.

NSAID ibuprofen – fase 2

Helaas komt er een moment dat de klachten erger worden. Vaak wordt de pijn enkele jaren na de eerste diagnose toch wat erger. Het is echter niet te zeggen of iedereen hier last van krijgt. Er zijn mensen met milde artrose en hevige pijn maar ook mensen met ernstige artrose en weinig pijn.

Een NSAID werk niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend. Omdat het gewricht bij artrose vaker ontstoken raakt is dit dan ook een goede keuze.

De eerste keuze is ibuprofen. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Mensen die ouder dan 60 jaar zijn mogen niet zomaar een NSAID gebruiken. Dit geldt ook bij maag- of darmproblemen, ziekte aan hart of bloedvaten of aan de nieren.

De dosering ibuprofen bedraagt 1200 mg per 24 uur. Houd er rekening mee dat ibuprofen in 200 of meer 400 mg verkocht wordt.

Naproxen – fase 3

Ook naproxen is een NSAID, net als ibuprofen en de beste pijnstiller bij artrose. Voordeel van naproxen is dat het langer werkzaam blijft. Wel heeft het langer tijd nodig om goed in te werken. Omdat naproxen wat beter werkt wordt het veel voorgeschreven bij artritis, artrose, de ziekte van Bechterew en jicht.

Na inname vermindert binnen 1 uur de pijn. Zowel tabletten als zetpillen werken tot wel 12 uur lang. Mensen ouder dan 70 jaar of patiënten die eerder een maagzweer of darmzweer hebben gehad moeten een maagbeschermer gebruiken. Naproxen heeft een wisselwerking met andere medicijnen, vraag dit altijd aan de huisarts of apotheek na.

Bij langdurige pijnklachten is het belangrijk om naproxen consequent in te nemen. Hiermee bouw je een pijnstillende spiegel op. Dit geldt overigens ook voor andere pijnstillers. Naproxen is verkrijgbaar onder de merknaam Aleve of onder een aantal merkloze namen.

Diclofenac – fase 3

Bij aanhoudende pijnklachten en wanneer zowel paracetamol als ibuprofen niet werken heb je de keuze uit naproxen of diclofenac. Beide behoren tot de beste pijnstiller artrose. Het is zelf even uitproberen welk middel het beste werkt. Hierbij is het belangrijk om de pijnstiller minimaal een week te proberen en dan te bekijken of de pijn ook echt vermindert.

Bij diclofenac kan het nodig zijn om een maagbeschermer te gebruiken. Neem dit middel niet zomaar in maar overleg met de arts.

Corticosteroïd injectie – fase 4

Wanneer pijnstillers niet meer helpen dan kan de arts een corticosteroïd injectie toedienen. Hierbij wordt het middel rechtstreeks in het gewricht gespoten (geïnjecteerd).

Corticosteroïden zijn de chemische variant van bijnierschorshormonen. Normaal maken de bijnieren het hormoon cortisol zelf aan, vooral in situaties van stress. Dankzij cortisol heb je meer energie en uithoudingsvermogen. Ook werkt cortisol ontstekingsremmend.

Bij pijn door artrose en waarbij er sprake is van ontstekingen kan een corticosteroïd injectie helpen. Het werkt alleen plaatselijk, in dit geval in het pijnlijke gewricht. Het middel heeft een remmend effect op ontstekingen en een rustgevend effect op de slijmvliezen. Hierdoor blijft de ontsteking voor een lange tijd weg. De meeste mensen voelen na een week verbetering.

Bij artrose mag er niet vaker dan vier keer per jaar een corticosteroïde injectie worden toegediend. Nadeel van dit middel is dat het een negatieve invloed op het nog aanwezige kraakbeen heeft. Het kraakbeen wordt namelijk versneld afgebroken waardoor de klachten met de tijd snel toenemen.

Operatieve ingreep – fase 5

Wanneer niets meer helpt en bewegen te pijnlijk is dan helpt alleen nog een operatieve ingreep. Er kan gekozen worden voor het vastzetten van het gewricht (vaak bij de vingers of tenen toegepast) of een prothese (halve of hele prothese, bijvoorbeeld knie of heup).

Een operatieve ingreep kan ook bestaan uit het rechtzetten of juist het scheef zetten van het been, iets dat vaker bij knie artrose wordt toegepast.

Conclusie beste pijnstiller artrose

Grijp niet te snel naar pijnstillers. Probeer het eerst met paracetamol op te lossen. Blijft de pijn terugkeren of aanhouden, vraag dan de huisarts of orthopeed om advies. Het is belangrijk om voldoende te blijven bewegen, eventueel fysiotherapie en/ of krachttraining. Vermijd sporten waarbij je het gewricht te zwaar belast. Voorkom overgewicht en eet en leef gezond.

De beste pijnstiller tegen artrose verlicht pijn maar lost het probleem niet op. Laten we hopen dat artrose in de nabije toekomst te genezen is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste pijnstiller artrose
Schuiven naar boven