Beste plantenvoeding en nuttige tips

Bijgewerkt: 24 januari 2022

Wat is de beste plantenvoeding, kan ik het zelf maken en hoe vaak hebben planten voeding nodig? Wil je kamerplanten of tuinplanten mooi houden, dan hebben ze een goede verzorging nodig.  Normaal gesproken zitten er voedingsstoffen in de bodem maar vroeg of laat raakt deze uitgeput. Ontdek alles over de beste planten voeding en hoe je dit inzet.

Voedingsstoffen in de bodem (aarde)

Wanneer planten in het wild groeien dan halen ze hun voedingsstoffen uit de bodem. Deze minerale deeltjes komen op verschillende manieren in de grond terecht. Bijvoorbeeld via afbraak van plantendelen, dankzij dieren of door het water.

Wanneer je potgrond of tuinaarde koopt zit hier ook voedingsstoffen in. Bij goedkope potgrond zijn deze voedingsstoffen minimaal, planten kunnen hier enkele weken mee vooruit. Duurdere potgrond of tuinaarde bevat meer voedingsstoffen, soms voldoende voor een jaar lang voeding.

Hebben planten plantenvoeding nodig?

Ja, alle planten hebben behoefte aan voeding. Tuinplanten kunnen het soms voldoende uit de bodem halen, maar soms ook niet. Kamerplanten hebben altijd plantenvoeding nodig. Hier begin je mee wanneer de wortels langer dan drie maanden in dezelfde aarde staan.

Belangrijke stoffen voor de plant zijn magnesium, calcium, stikstof, kalium en fosfor. Deze stoffen zorgen ervoor dat de plant gezond blijft en goed groeit. Hierdoor is de plant ook beter bestand tegen ongedierte of insecten.

Beste plantenvoeding

Wat is nu de beste plantenvoeding voor kamerplanten of tuinplanten? Het is belangrijk om hier onderscheid in te maken. Kamerplanten hebben namelijk andere voedingsbehoeften dan tuinplanten. Dan hangt het ook weer van het type plant af. Daarom vind je hieronder de beste voeding, ingedeeld naar het type plant.

Plantenvoeding voor kamerplanten

Voor kamerplanten is de voeding van het merk Pokon een absolute aanrader. Hierin zit alles wat de plant nodig heeft. Het is verstandig om planten jaarlijks te verpoten. Na ongeveer drie maanden geef je in de zomermaanden wekelijks wat plantenvoeding. In de wintermaanden kan dit ook eenmaal per maand, let hierbij goed op de ontwikkeling van de plant.

Bekijk Pokon kamerplantenvoeding

Bloeiende plantenvoeding

Of je nu bloeiende planten binnen of buiten hebt, deze hebben extra voedingsstoffen nodig. Daarom ga je voor speciale plantenvoeding. Ook weer van verschillende merken verkrijgbaar maar Pokon is de beste plantenvoeding.

Naar bloeiende plantenvoeding

Bonsai voeding

Speciaal voor bonsaiboompjes is er de bonsai vloeibare bemesting. Dit is rijk aan essentiële voedingsstoffen waardoor de boom beter en krachtiger groeit. Volg de aanwijzingen op de verpakking.

Bekijk bonsai voeding

Voeding voor tuinplanten

De beste plantenvoeding voor tuinplanten noem je ook wel tuinmest. Dit is 100% organisch afbreekbaar. Geschikt voor specifieke planten of voor de gehele tuin. Je kunt tuinmest gedurende het tuinseizoen gebruiken. Hierbij heb je keuze uit verschillende mogelijkheden en verpakkingen.

Houd er rekening mee dat je tuinmest altijd in grotere verpakkingen koopt, meestal vanaf 5 kg. Het is aan te raden om dit toe te passen in de maanden februari tot en met september. Strooi de mest of korrels over het oppervlakte uit en hark dit een beetje door. Je kunt het beste bemesten wanneer er regen wordt verwacht, zo kan dit goed intrekken.

Naar voeding voor tuinplanten

Kamerplanten voeding voor tuinplanten

Kan kamerplanten voeding ook voor tuinplanten? Ja dat kan. Aan de andere kant ben je hiermee een stuk duurder uit, simpelweg omdat de voeding voor kamerplanten prijziger is. Voor tuinplanten kun je beter tuinmest gebruiken.

Waarom is voeding voor kamerplanten duurder? Omdat het hier om vloeibare mest gaat. Dit mag natuurlijk in de woonkamer niet stinken, daarom is dit speciaal aangepast. Dit verklaart ook de hogere aanschafprijs.

Hoe maak ik zelf plantenvoeding?

Misschien wil je geen kant-en-klare voeding kopen maar dit zelf maken. Hoe maak je zelf plantenvoeding? Dit kan met verschillende producten die je vast wel in huis hebt. Bijvoorbeeld het kookvocht van aardappelen en eieren, koffiedik of groene thee. Je kunt ook wat bananenschillen met koffiedik en water in de blender mengen. Er ontstaat een dikke drab die ideaal als mest kan dienen.

Voordeel van zelf plantenvoeding maken is dat je weet wat er in zit. Bovendien gebruik je producten die je normaal weg zou gooien. Nadeel is dat het veel werk is en soms een vieze klus kan zijn.

Deze tuinplanten houden van koffiedik

Gooi gebruikte koffie (koffiedik) niet weg. Veel planten zijn hier blij mee. De volgende tuinplanten kun je zeker met koffiedik bemesten: hortensia’s, rododendrons, pompoenen, tomaten en wortelen. Ook kamille, gardenia, veenbes en citrusboom doet het goed op koffiedik.

Is koffiedik goed voor kamerplanten?

Het zwartje goedje dat in het koffiezetapparaat achterblijft bevat belangrijke stoffen voor kamerplanten. Geef dit aan kamerplanten die (extra) behoefte hebben aan voedingsstoffen. Cactussen en vetplanten hoef je minder vaak van voeding te voorzien.

Zo herken je het als een plant te weinig voeding heeft

Wanneer een plant te weinig water krijgt dan zie je dit aan het slap hangen van de bladeren. Hoe herken je het als een plant te weinig voeding heeft? De plant zal niet meer goed groeien, ook niet in het voorjaar. Het blad wordt mogelijk bruin of geel. Wanneer er nieuwe bladeren groeien dan blijven deze langdurig klein of zien er vervormd uit. Dit zijn allemaal tekenen dat de plant te weinig voeding krijgt.

Kan je teveel bemesten?

Wees altijd voorzichtig met overbemesting. Je kunt namelijk teveel bemesten. Hierdoor hopen de stoffen zich op en kunnen plantenwortels verbranden. Overigens gebeurt dit alleen bij kunstmest, in de natuur zul je dit zelden tegenkomen. Kijk altijd op de verpakking hoeveel meststof je moet toevoegen. Ook staat er bij hoe vaak je kamerplanten of tuinplanten van voeding moet voorzien.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste plantenvoeding en nuttige tips
Schuiven naar boven