De beste slowcooker en dit kun je ermee

Bijgewerkt: 22 februari 2022

Wat kun je met een slowcooker? Hiermee kun je gerechten op een lage temperatuur gaar laten worden. De vraag is wat de beste slowcooker is. Er zijn namelijk veel modellen te koop, elk met hun voor- en nadelen. In dit artikel lees je alles over de werking van deze pan en natuurlijk wat de beste slowcookers zijn. Zo koop je in ieder geval geen kat in de zak.

Uitleg over de slowcooker

In Amerika is een slowcooker erg populair, in Europa is deze nog in opkomst. Slowcoocken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een stoofpan in de oven te zetten of op een petroleumstelletje. Om het je nog makkelijker te maken is er de slowcooker.

Wanneer je naar dit apparaat kijkt zie je verschillende onderdelen. Er is een pan aanwezig, bestaande uit een buitenpan en een binnenunit. Op de pan zit een deksel, wel zo praktisch. De moderne modellen zijn voorzien van automatische programma’s en een warmhoudfunctie.

Maximale temperatuur

Belangrijk om te weten is dat de slowcooker niet warmer dan 120 °C wordt. De meeste slowcookers hebben een gemiddelde temperatuur van 90 °C. Hierdoor is hij geschikt voor gerechten die lang moeten garen. Wanneer het om gerechten gaat die je op hoge temperatuur klaarmaakt dan is deze pan minder geschikt.

Dit kun je met een slowcooker

Nu de vraag: wat kun je met een slowcooker? Zoals de naam al doet vermoeden kun je er langzaam mee koken. Je bereidt gerechten op lagere temperaturen. Denk hierbij aan koken, stoven of zo daaraan. Doordat hetgerecht zo langzaam wordt bereid krijgt het een intense en volle smaak.

Er zijn verschillende gerechten die je met de slogan kracht klaar kunt maken. Bijvoorbeeld rundvleesstoofpot, hachee, chili con carne, lamsbout of rendang. Zoals je ziet wordt de slowcooker voornamelijk gebruikt voor het bereiden van vlees- kip- of visgerechten.

De handigheid van dit apparaat

Benieuwd hoe handig een slowcooker is? Het is geen apparaat dat onmisbaar is. Je kunt namelijk ook op de traditionele manier gerechten langzaam laten garen. Dit doe je door de kookplaat of het gasfornuis laag in te stellen. Met behulp van vet (boter) en vocht zorg je ervoor dat het gerecht gedurende enkele uren kan sudderen.

Toch heeft een slowcooker ook wel wat voordelen. Alle ingrediënten gaan in deze pan en je hoeft hem alleen maar aan te zetten. Je hoeft geen rekening te houden met de instellingen van je gasfornuis of kookplaat. Je bent dus veel minder tijd kwijt met het bereiden van de lekkerste gerechten. Je hoeft er zelfs niet voor thuis te blijven want het eten kan niet aanbranden.

Handleiding: de hoeveelheid water

Hoeveel water moet er in de slowcooker? Om aanbranden te voorkomen en om het vlees/vis goed gaar te laten worden moet je altijd wat water toevoegen. De slowcooker moet voor driekwart gevuld zijn met ingrediënten (inclusief water). Wanneer de pan half gevuld dus moet je dus net zoveel water toevoegen dat dat je aan de driekwart zit.

Belangrijk om te weten is dat je bij een slowcooker geen gebruik hoeft te maken van olie of vet. Een klein beetje kan de smaak versterken maar overdrijf dit zeker niet. Het gaat hier tenslotte niet om een normale kookpan of braadpan.

De beste slowcooker

Je denkt erover om er een aan te schaffen, maar wat is de beste slowcooker? Hieronder vind je een aantal uitstekende modellen inclusief beschrijving en prijs. Is het model van je keuze toevallig uitverkocht, kijk dan naar de suggesties. Er is altijd een slowcooker die bij jou past.

Bekijk de beste slowcookers

Veel verkochte modellen

De slowcookers van Tefal en Crock-Pot worden goed verkocht. Op zich niet zo vreemd want het gaat hier om een uitstekende kwaliteit. Kijk maar eens naar de Crock-Pot CR507, in 2021 het best verkochte model. Dit product is meer dan 200 keer zeer positief beoordeeld.

Naar Crock-Pot CR507

Dit product biedt je de mogelijkheid om tot maximaal 20 uur lang te koken. De minimale kooktijd bedraagt 30 minuten. Ook handig want deze slowcooker is vaatwasserbestendig. Je hoeft dus niet met schuursponsjes aan de slag. Bovendien is er ook nog eens een automatische warmhoudfunctie aanwezig. Geschikt voor het bereiden van vleesgerechten, soepen, sauzen en overige maaltijden.

Kan alles in de slowcooker?

Wanneer je bovenstaande leest lijkt dit apparaat helemaal geweldig te zijn. Maar let op een je kunt niet alles in de slowcooker stoppen. Vleesgerechten, vis en kip kun je hier makkelijk in bereiden. Ook een saus of maaltijdsoep gaat zeer goed. Wat je in een slowcooker niet klaarmaakt zijn nagerechten, salades, steak, sommige visgerechten of gerechten die op hoge temperatuur of kort moeten garen.

Het apparaat alleen laten

Je gaat natuurlijk voor de beste slowcooker, maar je moet je wel altijd aan de gebruiksaanwijzing houden. Kan je een slowcooker alleen laten? Het apparaat is zo ontworpen dat gerechten niet aan kunnen branden. De temperatuur komt niet boven de 120 °C uit. Bovendien zorgt het vocht ervoor dat het gerecht goed gaar wordt en niet aanbrandt.

De deksel moet altijd op de pan blijven, hiermee voorkom je verlies van vocht. Wanneer je de deksel eraf haalt kan vocht verdampen. Zo kan het gerecht uiteindelijk toch aanbranden.

Kun je een slowcooker alleen laten en is dit veilig? Veel mensen doen het. Dit product zou veilig alleen moeten kunnen werken. Toch is het niet aan te raden om warme apparaten alleen achter te laten. Doe je dit toch, zorg er dan in ieder geval voor dat je een brandmelder met wifi hebt. Bij rookontwikkeling krijg je direct een melding op je smartphone.

Bekijk brandmelder met wifi

Installeer de brand- of rookmelder altijd in de keuken maar niet direct boven het fornuis. Dankzij een slimme rookmelder kun je de slowcooker met een gerust hart alleen laten.

Tip: begin ‘s morgens vroeg met de bereiding van het gerecht. Tegen de tijd dat je ‘s middags of in de avond thuiskomt staat er een heerlijk gerecht op je te wachten. Ideaal, daarom ga je dus voor de beste slowcooker.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste slowcooker en dit kun je ermee
Schuiven naar boven