Beste topper voor zware mensen

Bijgewerkt: 30 december 2023

Een NASA traagschuim topper of eentje van de IKEA, het is lastig om een keuze te maken. Vooral wanneer je overgewicht hebt. Wat is de beste topper voor zware mensen? We hebben 3 toppers geselecteerd die zeer geschikt zijn voor zware personen (BMI van 25 of meer).

Belangrijk: goede toppers voor mensen met overgewicht

Deze kooptips zijn belangrijk wanneer je op zoek bent naar de beste topper voor zware mensen:

 • Koudschuim of traagschuim, afhankelijk van eventuele lichamelijke klachten
 • Minimaal 6 cm dik
 • Een goede kwaliteit

SLEEPNEXT Topdekmatras

 • NASA traagschuim
 • Dikte: 6 cm
 • Met comfortzones

Dit topdekmatras is uitermate geschikt voor zware mensen. Of je nu op je buik, je rug of je zij slaapt: het biedt altijd een goede ondersteuning. De kern bestaat uit NASA traagschuim. Dit is een materiaal dat een goede ondersteuning aan het lichaam biedt. Wanneer het ingedrukt is geweest, keert het weer langzaam naar zijn oorspronkelijke vorm terug.

Door de lichaamswarmte wordt traagschuim zachter. Dit betekent dat het in het begin een beetje hard ligt, maar na enkele minuten merk je dat de juiste ondersteuning begint.

Met een dikte van 6 cm is dit een goede keuze wanneer je een BMI van 25 of hoger hebt. Uiteraard is dit topmatras ook geschikt voor iedereen die extra ligcomfort wil ervaren. Traagschuim is vooral een goede keuze wanneer je lichamelijke klachten ervaart. Bijvoorbeeld wanneer je in de ochtend vaak met pijn aan je rug, nek, heupen, schouders of gewrichten wakker wordt.

De tijk (hoes) is afneembaar en kan in de wasmachine. Dit is wel zo hygiënisch. Bovendien is de tijk geïmpregneerd met een natuurlijk extract van aloë vera. Deze plant heeft een antibacteriële werking. Hierdoor blijft je matras lang fris. Ben je allergisch voor huisstofmijt? De tijk is anti allergisch. Dit betekent dat huisstofmijt niet zomaar het topmatras binnen kunnen dringen.

Het SLEEPNEXT Topdekmatras is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bijvoorbeeld 160 × 200 cm, geschikt voor standaard tweepersoonsbedden. Of de extra royale afmeting van 180 × 200 cm. Hij is ook verkrijgbaar in lengtes van 210 of 220 cm, en uiteraard voor eenpersoonsbedden en twijfelaars.

Voor een tweepersoons topdekmatras (160 × 200 cm) betaal je ongeveer € 135. Het goedkoopste model (éénpersoons) begint vanaf € 110.

Nadelen: bij obesitas is traagschuim niet altijd de beste keuze. Je lichaam kan te ver in het matras wegzakken. Kies in dit geval voor koudschuim (zie onze volgende keuze).

Topdekmatras – HR60 koudschuim

 • Koudschuim HR60
 • Dikte: 7 cm
 • Medium/stevig

Koudschuim is de beste topper voor zware mensen. Dit komt omdat koudschuim een zeer goede ondersteuning aan het lichaam geeft. Je ervaart een goede tegendruk waardoor je lekker slaapt. Vooral met overgewicht is dit belangrijk, want tegendruk voorkomt dat je helemaal in het matras wegzakt.

Een topper van koudschuim heeft een ontzettend hoge veerkracht. Bovendien is het voorzien van een open celstructuur. Heb je last van nachtelijk zweten, dan merk je dat deze topper goed ventileert.

De HR60 topper heeft een zeer goede kwaliteit. Met een dikte van 7 cm is hij perfect voor zware mensen. De cooltouch hoes is ideaal tijdens alle seizoenen. Het ventileert goed maar voelt niet te warm aan. Uiteraard bepaalt het hoeslaken ook de warmte die je voelt. Goed om te weten: de hoes is afneembaar en wasbaar op 40 °C. Hij kan gewoon in de wasmachine.

De hardheid van deze topper is medium/stevig. Mensen met overgewicht hebben dit soort stevigheid nodig. De levensduur ligt tussen de vijf en acht jaar. Bij veel overgewicht kan het dat het topmatras wat eerder slijt. In dit geval ligt de levensduur tussen de drie en zes jaar, iets dat nog steeds uitzonderlijk lang is.

Twin Motion Traagschuim & Koudschuim

 • Combinatie van traagschuim en koudschuim
 • Dikte: 8 centimeter
 • Medium hardheid

Ook dit model behoort tot de beste topper voor mensen met overgewicht. Hij heeft namelijk een dikte van 8 cm, iets dat bij zware mensen garant staat voor een goede ondersteuning. Een topmatras van 8 cm zakt minder snel door en heeft een langere levensduur.

Daarnaast is dit model voorzien van een combinatie van traagschuim en koudschuim. Dit is een combinatie die je niet zo snel tegenkomt, maar wel de beste ondersteuning biedt. Het matras bestaat uit verschillende lagen met elk zijn unieke eigenschappen.

Koudschuim biedt een gelijkmatige ondersteuning aan je lichaam. Traagschuim voorkomt hinderlijke en pijnlijke drukpunten. Door de opbouw heeft het matras een ventilerende werking. Ideaal wanneer je ‘s nachts veel zweet, of wanneer je het snel te warm hebt. Het matras voelt heerlijk koel aan. Slaap je er in de winter op, gebruik dan een hoeslaken van jersey of teddy. Deze materialen zijn lekker warm en zacht.

Vanwege de gebruikte materialen is dit topmatras ook geschikt voor personen met allergieën en gevoelige luchtwegen. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van astma, hooikoorts of huisstofmijtallergie.

Kies uit verschillende afmetingen voor het eenpersoonsbed of tweepersoonsbed. Dit model is een mooie aanvulling op je boxspringcombinatie, maar je kunt de topper ook op een normaal bed/matras leggen. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 89.

Hoe lang gaat een topper voor zware mensen mee?

De gemiddelde topper heeft een levensduur van drie tot acht jaar. Dit hangt helemaal van de kwaliteit af. Hele goedkope topmatrassen hebben vaak een dikte van 4 cm en gaan maar drie jaar mee.

Voor zware mensen is het belangrijk om voor een topper van minimaal 5 cm dikte te kiezen. Bij obesitas kies je voor een model van 6 cm dikte. De maximale dikte van topmatrassen bedraagt 12 cm. Toch wil dit niet zeggen dat 12 cm de juiste keuze is. Het is duur en kan je bed teveel verhogen. Je moet namelijk goed in en uit bed kunnen stappen.

Bij overgewicht heeft de topper veel te verduren. Dit verkort de levensduur met ongeveer 20%. Zegt de fabrikant of verkoper dat zijn topper vijf jaar meegaat? Bij overgewicht zal dit ongeveer vier jaar zijn.

Goed onderhoud verlengt de levensduur

Een topper is altijd een goede keuze. Je slaapt er lekker op, wordt uitgerust wakker en je beschermt er het grote matras mee. Ondanks dat toppers niet zo duur zijn als normale matrassen, wil je er wel zo lang mogelijk meedoen. Daarom vind je hieronder enkele onderhoudstips.

 • Laat eenmaal per jaar het topmatras buiten luchten. Door het in de zon te plaatsen, worden bacteriën gedood en lichaamseigen eiwitten afgebroken.
 • Bij overgewicht is het aan te raden om de topper af en toe om te draaien, zodat je het gelijkmatig belast.
 • Verschoon het bed wekelijks. Doe altijd een hoeslaken over de topper. Kies eventueel voor een molton om het topmatras extra te beschermen.
 • Vlekken in de hoes? Rits de hoes af en was hem uit. Laat de hoes goed drogen voordat je hem terugplaatst. Is de hoes niet afneembaar? Gebruik dan een vochtig doekje om vlekken er zo goed mogelijk uit te krijgen. Gebruik eventueel een föhn om het schoongemaakte gedeelte droog te krijgen. Ga nooit op de natte plek liggen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste topper voor zware mensen
Schuiven naar boven