De goedkoopste matrassen van nu

Bijgewerkt: 29 mei 2022

Heb je iets aan de goedkoopste matrassen? Jazeker, goedkoop is namelijk niet altijd duurkoop. Toch blijft het een beetje opletten met goedkope matrassen, vooral wanneer deze enkele tientjes kost. Volgens de Consumentenbond zegt de prijs van een matras niet alles over de kwaliteit. Een aantal goedkope modellen ontvangt namelijk een hogere beoordeling dan duurdere exemplaren. Iets dat ik zeker kan onderstrepen.

In deze blog wil je meer over de goedkoopste matrassen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Deze matrassen kosten allemaal minder dan € 500. Je ziet welke modellen goed zijn maar ook welke je beter aan de kant kunt laten liggen.

Goedkoop versus duur

Kijk je naar de goedkoopste matrassen dan zijn deze allemaal goedkoper dan € 500. In 2013 heeft de Consumentenbond een aantal goedkope matrassen getest. Hierbij werden verschillende proefpersonen een nacht op een willekeurig matras gelegd. De proefpersonen wisten uiteraard niet welk matras ze kregen. Uit de test bleek dat de helft van de proefpersonen heerlijk sliep op een goedkoop matras. Terwijl de andere helft juiste voorkeur gaf aan het dure matras.

Hieraan zie je dat de goedkoopste matrassen net zo goed kunnen zijn. Maar let op, een matras van minder dan € 100 is wel van een hele lage kwaliteit. Toch zijn ook deze matrassen prima voor bepaalde situaties, bijvoorbeeld als logeermatras of tijdelijk matras. Laten we eens gaan kijken wat er allemaal mogelijk is.

Dit zijn de goedkoopste matrassen

Eerst even iets over de prijs. Je bent vast al op zoek gegaan naar de goedkoopste matrassen en kwam hierbij verschillende prijzen tegen. Wanneer noem je iets het goedkoopste matras? Om prijzen en kwaliteit te vergelijken moet je altijd voor dezelfde maat matras gaan, anders is het geen eerlijke vergelijking. Daarom vind je hieronder een vergelijking van de goedkoopste een persoons matrassen. Uiteraard zijn deze ook in andere afmetingen verkrijgbaar maar je kunt zo wel goed de prijzen met elkaar vergelijken.

Bekijk overzicht allergoedkoopste matrassen (eenpersoons)

Goed, het allergoedkoopste matras (eenpersoons) kost tussen de € 40 en € 50. Het betreft dan een logeermatras met een dikte van 8 cm. Je kunt je voorstellen dat een matras van 8 cm niet comfortabel ligt, maar prima voor logeetjes of voor in het vakantiehuisje.

Je hebt ook het goedkoopste matras met een dikte van 14 cm. Dit soort matrassen is meer geschikt voor dagelijks gebruik. Afhankelijk van het merk betaal je voor de allergoedkoopste modellen met deze dikte een prijs die varieert van € 50-€ 70.

Hiermee kun je concluderen dat de goedkoopste matrassen vaak minder dan € 100 kosten.

Matras minder dan 15 cm dik

Laten we eens starten met de goedkoopste matrassen die een dikte van 9 centimeter tot maximaal 15 cm hebben. Dit is prima als tijdelijk matras of voor logés. Je kunt het matras ook meenemen naar de vakantiewoning of misschien wel haar slaapplek in de tent. Het is aan te raden om niet langer dan zeven nachten achter elkaar op een dun matras te slapen.

Een zeer dun matras is niet geschikt voor zware personen. Een persoon tot ongeveer 80 kg kan er prima op liggen. Wanneer de persoon zwaarder is dan gaat het matras erg doorzakken. Voordat je het weet lig je op de harde ondergrond.

Een matras met een dikte van 14 cm of 15 cm kan wel voor dagelijks gebruik, maar dit hangt een beetje van je wensen en het lichaamsgewicht af. Voor kinderen is het matras prima, voor volwassenen zal het wisselen. Een matras dat minder dan 15 cm dik is heeft wel de laagste prijs. Het goedkoopste matras kost € 42, het wat duurdere matras tussen de € 65 en € 150.

Bekijk matrassen minder dan 15 cm dik

In deze categorie vind je matrassen van verschillende materialen. Comfortschuim kom je veel tegen. Dit materiaal is goedkoop en bestaat vaak uit PU-schuim of PE-schuim. De kwaliteit is niet heel slecht maar het voelt minder comfortabel aan. De veerkracht en dichtheid is lager dan bij koudschuim.

Een enkel goedkoop matras is van koudschuim, dit is alweer iets beter. Je komt dan wel eerder bij een prijs van rond de € 100 uit (eenpersoons).

Matrassen met een dikte van 15-20 cm

Het meest ideale matras is minimaal 15 cm dik. De goedkoopste matrassen met een dikte van 15-20 cm worden dan ook als beste getest. Deze zijn verkrijgbaar tegen een prijs vanaf € 69 (eenpersoons van 90 x 200 cm). Je hebt dan een matras van koudschuim of comfortschuim. Je hebt ze ook van traagschuim, maar waar moet je nu voor kiezen?

In volgorde van de beste tot de slechtste keuze zijn dit:

  1. Traagschuim: verdient de voorkeur
  2. Koudschuim: minder comfortabel maar nog steeds goed
  3. Comfortschuim: niet comfortabel

Natuurlijk zijn er ook andere materialen waaronder pocketvering, maar dan wordt het matras ook een stuk duurder. Overigens is er wel een Bonell binnen veringmatras van minder dan € 100 verkrijgbaar, deze staat onder andere in onderstaand overzicht.

Bekijk matrassen 15-20 cm dik

Matrassen met een dikte van 15 centimeter zijn zeer geschikt voor kinderen en niet al te zware volwassenen. In Europa liggen we veel op matrassen met een dikte van 17-20 cm. Dit is dan ook aan te raden minimaal 17 cm te gaan.

Matrassen 20 tot 25 centimeter

Op zoek naar de goedkoopste matrassen met een dikte van 20 cm? Voor een matras met een afmeting van 90 x 200 cm betaal je vanaf € 80. Omdat deze matrassen dikker zijn ligt ook de prijs wat hoger. Aan de andere kant zijn dikke matrassen veel beter voor je rug en het slaapcomfort. Toch zijn er maar weinig mensen die een heel dik matras kopen. Aan de ene kant zijn we dit niet gewent, aan de andere kant zijn deze matrassen gewoon wat duurder.

Zonde want een matras met een dikte van 20 cm hoeft helemaal niet duur te zijn. Bijvoorbeeld het pockets matras van 20 cm dik, deze kost slechts € 89 (eenpersoons). Ideaal voor verschillende soorten slapers.

Naar matrassen 20 cm dik

Deze matrassen bevatten bijna allemaal een pocketvering of zijn van polyether. Wat is een betere keuze? Bij een pocketveren matras zitten er metalen springveren in kleine zakjes. De matraskern bestaat uit soms wel honderden pocketveren. Deze geven een goede ondersteuning aan het lichaam. Voordeel van pocketvering matrassen is dat ze goed ventileren en er ontstaat niet zo snel kuilvorming. Nadeel is dat er een dikke schuimrand aanwezig is. Dit is minder prettig wanneer je twee pocketveren matrassen tegen elkaar wil leggen.

Polyether noem je ook wel PE schuim. Dit is minder comfortabel dan andere schuimsoorten.  Met polyether wordt soms ook wel koudschuim, traagschuim of comfortschuim bedoeld. Allemaal schuimsoorten die niet slecht zijn. Het is een beetje afhankelijk van je wensen wat het beste bij je past.

Goedkoopste matrassen 25 cm

Ja ze zijn er echt, de goedkoopste matrassen met een dikte van 25 cm. Hiervoor moet je rekenen op een prijs vanaf € 130 (afmeting 90 x 200 cm). Je komt dan uit bij een pocketveren matras met een afdeklaag van comfortschuim. Maar je hebt ook het 7-zones pocketveringmatras. Dit ligt heel comfortabel en is perfect afgestemd naar de vormen van je lichaam.

Naar matrassen 25 cm

Tot een bedrag van € 200 is er op het gebied van eenpersoons goedkope matrassen genoeg verkrijgbaar. Doordat ze zo dik zijn liggen ze ontzettend comfortabel. De meeste matrassen zijn geschikt voor verschillende types slapers. Je hebt ook het matras dat alleen voor de rugslaper of alleen voor de buikslaper bedoeld is. Kijk even wat op jouw situatie van toepassing is.

Matrassen 30 cm

Feitelijk is het niet nodig om een matras met een dikte van 30 cm te kopen. Het comfort is echt niet hoger dan een matras uit de vorige categorie. Toch kan er wel behoefte zijn aan een dik matras, bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten. Het goedkoopste matras met een dikte van 30-35 cm is verkrijgbaar vanaf € 150. Je hebt het dan over een eenpersoons matras met een afmeting van 90 x 200 cm. Deze is van het merk NoLizzz.

Wanneer je naar het overzicht kijkt dan zul je merken dat de prijs voor dit soort matrassen al snel oploopt tot meer dan € 250. Hoe dikker het matras, hoe hoger de prijs. Dat is inmiddels wel duidelijk.

We kunnen nog verder gaan met matrassen vanaf 35 cm dik maar dat zijn echt niet de goedkoopste matrassen. Ik ga je dan dingen laten zien waar je helemaal niet naar op zoek bent. Op zich heb je voldoende aan bovenstaande overzichten. Wanneer je de linkjes volgt zie je de beste aanbiedingen waarbij het goedkoopste matras bovenaan staat.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De goedkoopste matrassen van nu
Schuiven naar boven