Beste bestuurbare auto (RC auto)

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een RC voertuig, zo noem je een bestuurbare auto ook. Vaak wordt dit als speelgoed verkocht maar het is ook een serieuze volwassen bezigheid. Juist hierdoor is er veel verschil in prijs en kwaliteit. Hier vind je de beste bestuurbare auto voor volwassenen en kinderen. Bepaal dus zelf waar je naar op zoek bent.

Het idee achter een RC auto

Ben je op zoek naar een bestuurbare auto dan kom je vaak de term ‘RC auto’ tegen. RC is de afkorting van radio controled, in het Nederlands ook wel radiografisch genoemd. Dit betekent dat de auto op afstand bestuurd wordt middels radiogolven.

Er zijn twee type bestuurbare auto’s. Ten eerste de elektro auto’s, die zijn voorzien van een oplaadbare accu. Je hebt ook RC brandstofauto’s, die kom je meer bij de professionals tegen. Een RC-brandstofauto is in ieder geval geen kinderspeelgoed.

De beste bestuurbare auto

Het is niet makkelijk om de beste bestuurbare auto te vinden. Dit komt omdat er teveel verschil is in merken, modellen, kwaliteit en prijs. Je hebt al een RC auto vanaf € 25, dit zijn de eenvoudige modelletjes. Vaak betreft het kinderspeelgoed.

De beste bestuurbare auto voor volwassenen kost wel iets meer. Reken op een aanschafprijs vanaf € 80, maar betere modellen kosten al snel meer dan € 400. Hieronder vind je een verdeling met betrekking tot de beste bestuurbare auto voor volwassenen en de modellen voor kinderen.

RC auto’s voor volwassenen – benzinemotor

Als eerste de beste bestuurbare auto voor volwassenen. Je bent niet langer bezig met het doelloos rondrijden van de auto maar zoekt naar uitdagingen. Bijvoorbeeld het RC autoparcour, onderlinge wedstrijden of lid worden van een RC vereniging.

De beste bestuurbare auto voor iedereen vanaf 18 jaar oud betreft een brandstofauto. Dit type RC voertuig wordt aangedreven middels benzine. Voordeel hiervan is dat de motor hogere snelheden behaalt, dit heeft met de kracht te maken. Een RC auto met benzinemotor is wel altijd groter dan modellen met een elektromotor. Het gaat dan om een schaal van 1:8 en groter.

Voor een RC auto op benzine moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 400. Populaire merken zijn Carson en Reeley, deze twee hebben een prima prijs-kwaliteitverhouding. De maximumsnelheid van dit type auto’s ligt tussen de 75 en 80 km/h. Dit is een enorme snelheid waar alleen volwassenen mee om kunnen gaan.

Bekijk RC auto’s met benzinemotor

Elektro auto’s: voor kinderen en volwassenen

Is je budget niet zo groot? Kies dan voor een RC auto met elektromotor. Je bent dan een stuk voordeliger uit. Voor een bestuurbare auto voor volwassenen die voorzien is van elektromotor ben je tussen de € 50 en € 200 kwijt. Je hebt dan zeker een van de betere modellen te pakken.

Je hebt ook goedkopere bestuurbare auto’s in deze categorie. Vaak worden deze voor kinderen aangeschaft. Bedenk dat er een verschil is tussen een elektromotor met of zonder koolborstels. Het model zonder koolborstels is onderhoudsvriendelijk. Bovendien kan deze wat hogere snelheden behalen.

Tip: Reely bestuurbare auto met elektromotor (voor volwassenen)

De meeste goedkope modellen hebben een maximumsnelheid van 20 km/h. De offroad modellen zijn zeer geschikt voor buiten en kunnen zelfs een snelheid van 25 km/h aan. Voor een prijs vanaf € 70 heb je de beste bestuurbare auto (elektrisch) die tot 35 km/h haalt. Terwijl de modelletjes tot € 30 vaak maar 12 km/h kunnen. Het hangt dus een beetje van je budget af welke specificaties je in huis haalt.

Naar RC auto’s met elektromotor

Aankooptips bestuurbare auto

Het is vooral bij een RC auto met elektromotor goed om naar de onderlinge verschillen te kijken. Ga in ieder geval voor een model met een minimumsnelheid van 25 km/h (volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar oud). Voor kinderen in de leeftijd van 2-10 jaar oud kun je het beste een model met een maximumsnelheid van 20 km/h kopen. Voor hele jonge kinderen kies je eentje met een snelheid van 12-15 km/h.

Waarom moeten jonge kinderen een auto met lagere snelheid hebben? Omdat hun reactievermogen en oog-handcoördinatie nog niet zo goed is. Gaat de auto te snel dan kunnen ze dit niet bijhouden, zowel lichamelijk als fysiek niet. Terwijl kinderen vanaf 12 jaar oud en volwassenen beter met hogere snelheden om kunnen gaan.

Voor binnen of buiten

De meeste bestuurbare auto’s zijn geschikt voor binnen en voor buiten. Let op met de hele goedkope modellen (minder dan € 35). Die goedkopere auto’s zijn in veel gevallen niet waterdicht. Dit betekent dat ze alleen geschikt zijn voor binnen.

De schaal

Iets anders waar je op moet letten is de schaal. Een bestuurbare auto met benzinemotor is groot en heeft vaak een schaal van 1:5 tot 1:8. Oftewel: elke centimeter auto is in werkelijkheid 5 cm (schaal 1:5).

Bestuurbare auto’s met een elektromotor zijn naar verhouding kleiner. Behalve de Reely met elektromotor, die heeft een schaalverdeling van 1:10 en een maximumsnelheid van 30 km/h. De goedkope modellen, ook vaak als kinderspeelgoed verkocht, hebben een schaal van 1:16. Neem dit mee in je overweging.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste bestuurbare auto (RC auto)
Schuiven naar boven