Betrouwbaarheid van de Chinese kalender

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met de Chinese geslachtkalender voorspel je het geslacht van je ongeboren baby. Dit is een eeuwenoude traditie in China en wordt ook al decennialang in Europa toegepast. Het is een leuke methode om te achterhalen of je een jongetje of een meisje krijgt.

Er is veel onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de Chinese kalender. Ondanks dat het leuk is om te doen, geeft het geen betrouwbare uitslag. Toch zijn er mensen die beweren dat de Chinese geboortekalender wel degelijk betrouwbaar is. Hoe zit dit precies? We zochten het uit.

De Chinese geboortekalender of geslachtskalender

Feitelijk zijn er twee Chinese kalenders die betrekking hebben op de geboorte van de mens. De eerste is de Chinese geboortekalender. Deze gaat niet over het geslacht van het ongeboren kind maar over de leeftijd. In China is het vrij gebruikelijk om de 40 weken zwangerschap bij de leeftijd van het kind op te tellen.

Direct bij de geboorte is de baby al 40 weken oud. Let op want sommige websites vermelden dat je kindje bij de geboorte al 1 jaar oud is, maar dit klopt niet. Dat hangt er ook weer vanaf of je kindje voor of na het Chinese nieuwjaar is geboren.

De geslachtskalender wordt vaak ten onrechte geboortekalender genoemd. Met de geslachtskalender bepaal je of het ongeboren kind een jongen of een meisje is.

Zo werkt de Chinese geslachtkalender

Als je in verwachting bent dan willen omstanders altijd naar het geslacht van je baby raden. Hiervoor zijn verschillende trucjes en bakerpraatjes. Bijvoorbeeld de ring aan een touwtje, hoe je de buik draagt en natuurlijk de Chinese geslachtkalender.

De geslachtkalender is een eeuwenoude traditie vanuit China. Het bestaat al meer dan 750 jaar. De kalender is ontstaan vanuit een document van een keizerlijke familie, dat veel jongens voortgebracht. Aan de hand van het document werd bekeken in welke maand ouders de grootste kans op een zoon hadden. Voor Chinezen belangrijk want de meeste ouders wilden een zoon, een dochter kostte veel geld (bruidsschat).

Ben je ook zo dol op traditionele Chinese gebruiken? Verdiep je eens in de Chinese gelukspoppetjes. Hang er een aan je sleutelhanger en een ketting.

Bekijk Chinese gelukspoppetjes

Hoe werkt de Chinese geslachtskalender? Hierbij moet je eerst de Chinese leeftijd van de moeder weten. Deze wijkt af van de westerse leeftijd. Een indicatie is dat je 1 jaar bij je leeftijd optelt.

Vervolgens kijk je naar de maand van conceptie (eisprong). Dus niet de maand waarin de bevruchting heeft plaatsgevonden. Met die twee gegevens kijk je in onderstaande tabel of je een jongetje of meisje mag verwachten.

  • Meisje = roze
  • Jongen = wit

We hebben met opzet geen blauw voor jongetjes gebruikt, in verband met mensen die kleurenblind zijn. Voor deze groep geldt: wit = jongetje en gekleurd/donkerder = meisje.

De betrouwbaarheid van de Chinese kalender onderzocht

Is de Chinese kalender betrouwbaar? Ondanks dat een wetenschapper het originele document zorgvuldig onderzocht heeft en aan de hand hiervan de Chinese geslachtskalender heeft samengesteld, wordt deze vaak in twijfel getrokken.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de betrouwbaarheid op ongeveer 55% ligt. Dit betekent dat in 55% van de gevallen de voorspelling van de kalender juist is. Aan de andere kant is er 45% kans dat de voorspelling onjuist is.

Feitelijk kun je dus zeggen dat de Chinese geslachtskalender geen betrouwbare methode is. Overigens is het tegenwoordig al mogelijk om vanaf 12 weken zwangerschap het geslacht van de ongeboren baby middels een echo te bepalen.

Heb je al een zwangerschapsdagboek? Een leuk dagboek dat je gedurende de negen spannende maanden bijhoudt.

Naar zwangerschapsdagboek

Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden?

Veel ouders hebben stiekem een voorkeur voor een jongetje of een meisje. Ze zijn op zoek naar een manier om het geslacht van de baby te beïnvloeden. Helaas, dit is niet zomaar mogelijk. Verschillende grote studies wijzen uit dat er geen verband is tussen het moment van conceptie (de maand) en het geslacht van de baby.

Het moment van conceptie of bevruchting zou dus geen invloed hebben. Maar er zijn ook veel bakerpraatjes omtrent de voeding die je eet, je slaapritme of je houding en dat dit effect zou hebben op het geslacht van je baby.

Zie het vooral als bakerpraatjes, want hier zit geen wetenschap achter. Laten we eens gaan kijken wat je moet eten om een zoon of dochter te krijgen. Let op: het gaat hier dus niet om een wetenschappelijk onderzoek maar iets dat in de wandelgangen verteld wordt.

Dit moet je eten om een zoon te krijgen

Wil je een zoon, dan moet je vooral voeding met natrium en kalium eten. Denk hierbij aan bananen, gedroogd fruit en abrikozen. Maar ook peulvruchten, aardappelen, gerookt vlees en vis. Verder voornamelijk gezouten producten, hoewel te veel zout niet goed is voor je bloeddruk en je gezondheid. Wees hier dus voorzichtig mee.

En dit zou je moeten doen om een dochter te krijgen

Heb je de voorkeur voor een dochter? Dan moet je producten eten die rijk zijn aan calcium en kalium. Ja dat is een beetje verwarrend want van veel kalium zou je ook een zoon krijgen. Maar het gaat dus om de combinatie calcium en kalium.

Dit betekent dat je veel zuivelproducten moet eten. Maar ook vis, eieren, pasta en rijst. Daarnaast groene groenten en fruit. Zoals je ziet is dit een gezond dieet, net als het voedsel dat je moet eten om een zoon te krijgen.

Nogmaals: dit is geen wetenschap maar een bakerpraatje. Kies altijd voor een gezond dieet, dat is goed voor jezelf en het ongeboren kind.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Betrouwbaarheid van de Chinese kalender
Schuiven naar boven