Beste Bijbel voor beginners

Bijgewerkt: 26 februari 2022

Veel mensen zijn katholiek (gedoopt) maar doen hier weinig mee. Het is nooit te laat om je in dit geloof te verdiepen. De beste Bijbel voor beginners helpt je hierbij. Als katholiek gaat het namelijk niet alleen om het bidden, ook de bijbel verhalen zijn belangrijk.

Het heilige boek van de christenen

De bijbel wordt ook wel het heilige boek van de christenen genoemd. In de bijbel staat de Drie-Eenheid centraal. Dit zijn God de Vader, zijn zoon Jezus Christus en de Heilige Geest. In de bijbel staat het woord van God.

Feitelijk kun je de bijbel onderverdelen in het Oude Testament en het Nieuwe Testament. De theologische verhalen, parabelen en andere zaken zijn geschreven tussen de achtste eeuw voor Christus tot het einde van de eerste eeuw. Het heeft dus bijna 1000 jaar geduurd om de bijbel definitief te maken.

Beste Bijbel voor beginners

Weet je nog niet hoe je met de bijbel of het christendom om moet gaan? De beste Bijbel voor beginners gaat over het Nieuwe Testament.

In het Oude Testament begint het met de schepping van de aarde en de mens. De verhalen in het Oude Testament gaan over het paradijs, een oord waar geen ziekte of dood bestaat. Maar de mens verviel tot zonde. De verhalen die hierop volgen gaan voornamelijk over de Israëlieten (gods volk).

Het Nieuwe Testament begint met Jozef en Maria en de geboorte van Jezus. Dit is misschien wel het meest interessante gedeelte van de bijbel.

Hieronder vind je goede voorbeelden met betrekking tot de beste Bijbel voor beginners.

BasisBijbel

Bijbellezen moet je leren. De teksten kunnen voor beginners namelijk onbegrijpelijk of te moeilijk zijn. Daarom is de beste Bijbel voor beginners de BasisBijbel. Deze is opgesteld in eenvoudig Nederlands aan alles wordt in heldere bewoordingen duidelijk gemaakt. Zorg is deze Bijbelvertaling trouw aan de oorspronkelijke Bijbelteksten.

Dit alles maakt de Basisbijbel niet alleen makkelijk leesbaar maar ook zeer geschikt voor beginners en mensen die dyslectisch zijn. Let op want je hebt keuze uit verschillende varianten. Hierdoor verschilt ook de prijs.

Bekijk BasisBijbel

Bijbelverhalen om zelf te lezen

Schaam je er niet voor om een Bijbelboek voor jongeren te lezen. Voordeel hiervan is dat het boek vol met de meest belangrijke Bijbelverhalen staat. Hierbij wordt alles heel duidelijk uitgelegd, waaronder begrippen zoals de zondvloed, verlossing en zondeval. Er zijn genoeg volwassen beginners die aan de kinderbijbel heel veel hebben.

Een aanrader is ‘mijn eerste bijbel’ met eenvoudige verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Of kijk eens bij Bijbelverhalen om zelf te lezen. Voor beginners zijn dit soort bijbels echt ideaal, je merkt dat je alles veel beter gaat begrijpen. Hierna stap je over op een ‘normale’ bijbel.

Naar kinderbijbels

Nederlandse Het Nieuwe Testament

Ben je al bekend met de basisbegrippen uit de Bijbel? Dan komt de volgende stap, het aanschaffen van het Nederlandse Oude of Nieuwe Testament. Let op want je hebt keuze uit veel verschillende bij bijbels. Je hebt bijvoorbeeld de Willibrordvertaling, Bijbel voor de 21e eeuw of andere varianten. De tijd dat de bijbel uit een dik zwart boek bestaat ligt al ver achter ons.

Dit maakt het soms lastig om voor een goede bijbel te kiezen. Hieronder vind je de populairste Nederlandse bijbels.

Bekijk Nederlandse Het Nieuwe Testament

Liever geen studiebijbel

Je zult merken dat katholieken soms over een studiebijbel beschikken. Dit is een bijbels in een speciale uitvoering en geschikt voor studiedoeleinden. Als beginner kun je deze beter niet nemen, want hij is echt moeilijk te begrijpen.

Wat staat er allemaal in de bijbel?

In de bijbel staat heel veel informatie. Dit zijn onder andere theologisch bedoelde verhalen. Dit zijn verhalen die bedoeld zijn als studie van de geloofsinhoud. Er staan ook hymnen in, dit zijn lofliederen. Verder staan er korte verhalen in uit de periode dat de aarde ontstond, Jezus werd geboren, werd gekruisigd en weer opstond. Dit soort korte verhalen noem je parabelen.

Het boek Hooglied is ook opgenomen in de Bijbel. Dit is een interpretatie over de liefde tussen God en Israël (Jodendom) of de liefde tussen Jezus Christus en de kerk (christendom).

Wie heeft de bijbel geschreven?

Er zijn verschillende uitvoeringen van de bijbel. Mozes zou de eerste vijf boeken hebben geschreven. Koning Salomo heeft juist het boek Predikar geschreven. Maar omdat er in die tijd nog geen auteursrecht bestond is ook niet exact duidelijk welke auteurs gezamenlijk de bijbel hebben geschreven. Het is wel duidelijk dat het dus om meerdere auteurs zijn.

Uiteindelijk zijn alle verhalen, vertellingen, dictaatbrieven en nog veel meer verzameld tot de moderne bijbel zoals we die nu kennen.

Zoveel versies van de Bijbel zijn er

De beste Bijbel voor beginners laat je kennismaken met het christendom, Jodendom en het bijbellezen. Wist je dat er verschillende versies van de bijbel zijn? Zo is het Nieuwe Testament in meer dan 1500 verschillende talen verschenen. Kleinere versies van de bijbel zijn verkrijgbaar in iets meer dan 1100 verschillende talen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste Bijbel voor beginners
Schuiven naar boven