Bittere smaak in de mond: 10 oorzaken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Heb je last van een bittere smaak in de mond, dan keert dit regelmatig terug. Het lijkt af en toe alsof je oorsmeer proeft, zo bitter is het. Bah! In dit artikel vind je 10 oorzaken van een bittere smaak in de mond. Natuurlijk lees je ook wat je hiertegen kunt doen.

1. Brandend maagzuur

De meest voorkomende oorzaak van een bittere smaak in de mond is brandend maagzuur. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft hier regelmatig last van. Het komt vaker voor bij ouderen, mensen met overgewicht, rokers en zwangere vrouwen.

Bij brandend maagzuur stroomt er wat zuur vanuit de maag terug de slokdarm in. Dit geeft een brandend gevoel in de slokdarm en de keel. Daarnaast proef je iets bitters of zuurs in de mond.

Bij brandend maagzuur kun je het beste maagzuurremmers nemen. Hiermee reken je snel met de klachten af.

Bekijk maagzuurremmers

Daarnaast is het goed om eens kritisch naar je voedingsgewoonten te kijken. Blijven de klachten aanhouden, vraag dan een arts om advies.

2. Schimmelinfectie

Door een schimmelinfectie kan er een nare en bittere smaak in je mond ontstaan. Een veelvoorkomende schimmelinfectie is mondspruw, iets dat vooral bij baby’s voorkomt. Bij mondspruw zie je witte vlekken in de mond, op de tong en wat dieper in de keel. Deze schimmelinfectie is goed te behandelen, je krijgt een recept van de huisarts mee.

3. Ontstoken tandvlees

Door een slechte mondhygiëne ontstaat er sneller ontstoken tandvlees. In het begin is dit nog niet zo erg, met goed poetsen verdwijnt dit vanzelf. Wanneer de ontsteking langer blijft bestaan dringen bacteriën steeds dieper naar binnen. Je krijgt last van een slechte adem, een bittere of vreemde smaak en bloedingen van het tandvlees. Uiteindelijk gaan tanden en kiezen los zitten en kunnen zelfs uitvallen.

Het begint allemaal bij de basis: poets twee keer per dag je tanden en kiezen. Gebruik hiervoor een elektrische tandenborstel, die is veel effectiever.

Naar elektrische tandenborstels

Bezoek ook twee keer per jaar de tandarts en ga af en toe naar de mondhygiënist.

4. Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je wat sneller last van ontstoken tandvlees en brandend maagzuur. De zwangerschapshormonen kunnen ook leiden tot een bittere smaak, iets waar je misschien wel dagelijks last van hebt. Helaas is hier vrij weinig tegen te doen. Gelukkig verdwijnen de meeste klachten na de eerste drie zwangerschapsmaanden. Al kunnen ze in het laatste trimester weer terugkomen.

5. Een tekort aan zink

Je lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig. Een van die mineralen is zink, dit vind je vooral in voedingsmiddelen zoals vlees, garnalen, mosselen, kaas en graanproducten. Ook in noten zit zink. Bij een tekort aan zink ontstaan er verschillende symptomen. Je ruikt en proeft anders en ervaart vaak een bittere smaak. Ook ontstaan er afwijkingen aan het skelet, de huid en de slijmvliezen. Bovendien kun je last krijgen van nachtblindheid en een slecht werkend immuunsysteem.

Het is belangrijk om eventuele tekorten aan te vullen. Doe dit alleen wanneer je zeker weet dat je te weinig zink binnenkrijgt. Dit kun je middels een bloedonderzoek laten testen.

Bekijk zinktabletten

6. Tekort aan vitamine B12

Ook een tekort aan vitamine B12 brengt verschillende klachten met zich mee, waaronder weer die veelbesproken bittere smaaksensatie in de mond. Andere klachten zijn bloedarmoede, vermoeidheid, kortademig en snel duizelig. Maar ook minder gevoel in je vingers en tintelingen.

Ga bij dit soort klachten altijd even langs de huisarts. Deze doet bloedonderzoek. Bij een matig vitamine-B-tekort kun je dit aanvullen met supplementen of gezonde voeding. Een ernstig tekort zal vaak behandeld worden middels injecties.

7. Medicijngebruik

Heb je onlangs (nieuwe) medicatie gekregen? Soms verandert je smaak en reuk, of je proeft iets dat er helemaal niet is. Overleg altijd even met de behandelende arts. Vaak staat dit soort bijwerkingen ook op de verpakking of in de bijsluiter, maar het kan ook om iets anders gaan.

8. Griep of verkoudheid

Een virus veroorzaakt (soms) griep of verkoudheid. Je lichaam herkent het virus en gaat hiertegen in afweer. Hierdoor ben je veel gevoeliger voor bittere smaken. Wanneer je iets eet of drinkt dat van zichzelf al bitter is dan komt dit plots sterker binnen.

Een griep of verkoudheid duurt gemiddeld tussen de drie en zeven dagen, soms wat lang af. Hierna moeten de klachten langzaam afnemen.

9. Abces in de mond

Bij een abces is er sprake van een zwelling die gevuld is met pus. Dit ontstaat door een ontsteking (vaak bacteriën). Een abces in de mond is heel vaak het gevolg van een slechte mondhygiëne, maar het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben.

Bij een abces voel je pijn maar je kunt ook een zeer bittere smaak ervaren. Wanneer het abces doorbreekt dan zal de vieze smaak soms voor kokhalzen zorgen. Het gevaar met een abces is dat het vanuit de mondholte uit kan breiden naar je hals. Zo kun je last krijgen van ademhalingsproblemen. Behandeling bestaat uit een ontsmettingsmiddel, maar een groot abces moet soms worden opengesneden.

10. Een droge mond

De laatste oorzaak van een bittere smaak in de mond: xerostomie. Een moeilijke benaming voor een droge mond. Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, vaak door griep, verkoudheid of alcoholgebruik. Maar wanneer dit dagelijks is dan heeft dit een andere oorzaak. Bijvoorbeeld het syndroom van Sjörgen, roken of het gebruik van medicatie.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bittere smaak in de mond: 10 oorzaken
Schuiven naar boven