Beste blokfluit voor beginners

Bijgewerkt: 19 april 2022

De blokfluit trekt veel aandacht bij jong en oud. Het geluid is uniek en dit instrument is makkelijk te bespelen. Of je nu een enthousiaste beginneling bent of je het na een aantal jaren weer oppakt, het is belangrijk dat je voor een goed model gaat. Laat je niet verrassen, bekijk de beste blokfluit voor beginners.

Blokfluit kunststof – moderne vingerzetting

  • Eenvoudig model voor beginners
  • Prijs: ongeveer € 11,50

Misschien wel de beste blokfluit voor beginners omdat hij vooral voordelig geprijsd is. Hij is niet van hout maar kunststof, dat is misschien even wennen. Aan de andere kant is het een beginnersmodel waarmee je naar hartenlust uitprobeert. Zo ontdek je direct of blokfluit spelen ook echt iets voor jou is.

Vooral geschikt voor kinderen en beginners, waarbij betaalbaarheid natuurlijk een grote rol speelt. Hij heeft helaas geen zuivere afwerking maar je kunt hier wel prima de basistonen mee produceren. Voor te beginnen prima, maar zoek je wat beters dan moet je vooral even verder lezen.

Bekijk kunststof blokfluit

Meinel sopraan blokfluit

  • Duitse vingerzetting
  • Prijs: ongeveer € 26

Wat duurder geprijsd maar zeker de beste blokfluit voor beginners, de Meinel sopraan. Dit model wordt aangeraden door muziekleraren voor de blokfluitlessen voor kinderen en volwassenen. Hij is voorzien van een C-stemming en hierdoor ideaal voor het leren spelen van dit instrument.

Voorzien van Duitse vingerzetting (systeem), waarmee je snel de vaardigheden ontwikkelt.  Wanneer je moet kiezen tussen de moderne of de Duitse vingerzetting, dan is die laatste beter.

Deze fluit is vervaardigd van natuurlijk esdoorn en heeft een mooie uitstraling. Hier mag je mee gezien worden, en dat heeft niet alleen met je muzikale kwaliteiten te maken.

Naar Meinel sopraan blokfluit

Angel sopraanblokfluit C-stemming

  • Duitse vingerzetting
  • Prijs: ongeveer € 16

Ook dit model met Duits systeem mag er wezen. Deze sopraan blokfluit heeft een C-stemming en is geschikt voor beginners en gevorderden. Hij is in het bruinivoor en heeft hiermee een luxe uitstraling. Je ontvangt een driedelig setje dat niet alleen uit de blokfluit maar ook uit een opberghoes en een schoonmaakstok bestaat.

Bekijk Angel sopraanblokfluit

Blokfluit – Hout – Inclusief lesboek en toebehoren

  • Compleet pakket
  • Prijs: ongeveer € 39

Dit is zeker de beste blokfluit voor beginners, want je ontvangt alles wat je nodig hebt. Dit zijn de houten blokfluit in een lichte kleur. Maar ook een stofzakje zodat de fluit goed opgeborgen wordt. Uiteraard zit er ook een schoonmaakstokje bij, het is aan te raden om na elk gebruik de blokfluit goed schoon te maken.

Verder een leerboek met heel veel liedjes om zelf te bespelen. Ideaal voor beginners of iedereen die het blokfluit bespelen na jaren weer op wil pakken. En dat ook nog eens tegen een verrassend voordelige prijs.

Naar Blokfluit – Inclusief lesboek en toebehoren

De zoete fluit

De blokfluit behoort ook wel tot de zoete fluiten. Dit zijn instrumenten die zeer geschikt zijn om op jonge leeftijd te leren bespelen. Maar ook op volwassen leeftijd kan iedereen met een blokfluit leren omgaan.

Een blokfluit onderscheidt zich van andere modellen door zijn constructie. Het heeft een gat die bedoeld is voor de duim en nog eens zeven gaten voor de vingers. Hiervan zijn vier gaten voor de onderhand en drie gaten voor de bovenhand.

Een blokfluit is in verschillende materialen en kleuren verkrijgbaar. Vaak wordt traditioneel hout en ivoor gebruikt, maar je komt ze ook in gegoten plastic tegen. Hij is familie van de houtblazers en wanneer je de blokfluit bespeelt klinkt er een helder en zoet geluid. Vandaar de benaming zoete fluit.

De verschillende soorten blokfluiten

Als beginner is het soms lastig om de beste blokfluit te vinden. Veel modellen betreffen de sopraanfluit. Deze is zeer geschikt voor het spelen van verschillende soorten muziek, zowel populaire melodieën als folk. De sopraanfluit is ook ideaal om muziekgroepen te begeleiden.

De tenorfluit klinkt een octaaf lager dan de sopraanfluit. Ook dit model komt redelijk veel voor maar is voor beginners wat minder geschikt. Temeer omdat het model ook groter is dan de sopraan.

Dan heb je nog de altfluit, hiermee produceer je verschillende noten. Deze is vooral geschikt voor solo barokstukken.

Over de vingerzetting

De Duitse vingerzetting is van oorsprong ontwikkeld voor jonge fluitisten. Dit komt omdat de vingerzetting vrij makkelijk is. Overigens is het als volwassene ook niet verkeerd om voor de Duitse vingerzetting te gaan. Zelfs wanneer je jarenlang niet hebt gespeeld verleer je dit niet.

De moderne vingerzetting wordt ook wel de barokke zetting genoemd. Deze wordt het meest toegepast en wordt dan ook als standaard gezien. De muziekdocent zal vaak om een barokke fluit vragen, maar het is niet verkeerd wanneer je met een Duits systeem aan komt zetten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste blokfluit voor beginners
Schuiven naar boven