Beste boek 18e eeuw – literatuur

Bijgewerkt: 14 april 2022

De 18e eeuw duurde van 1701-1800. Het was de eeuw van de industriële revolutie, slavenhandel, Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en de vrede van Utrecht. Het beste boek 18e eeuw neemt je mee naar deze bijzondere periode. Lees over politieke veranderingen maar ook hoe de mensen in deze tijd leefden.

De Verlichting

  • Belangrijke veranderingen in de 18e eeuw
  • Interviews, analyses en portretten

De 18e eeuw wordt ook wel de eeuw van de Verlichting genoemd. Er werd gezocht naar manieren om het leven te verbeteren. De Verlichting was een intellectuele beweging waarbij het wetenschappelijk denken centraal stond.

Dit alles heeft veel invloed gehad op de vooruitgang met betrekking tot politiek, wetenschap, onderwijs en sociale hervorming. Vooral binnen Europa en de verenigde Staten waren de veranderingen positief voelbaar.

In het boek De Verlichting word je meegevoerd naar mensenrechten, democratie, vrouwenemancipatie en andere belangrijke onderwerpen. Het boek staat vol met portretten van Nederlandse verlichtingsdenkers en historische analyses, interviews en reportages.

Naar De Verlichting

De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)

  • Het leven van hoogadellijke vrouwen
  • Rijk geïllustreerd

Hoogadellijke dochters van Europese graven en rijksvorsten werden in de 18e eeuw ondergebracht in Het Stift van Thorn. Hier werden ze klaargemaakt voor hun huwelijk met een man van stand. De dochters droegen exclusieve japonnen uit Parijs, aten met zilveren bestek en leerden hoe ze zich moesten gedragen.

In dit boek word je meegenomen in de leefwereld van deze hoogadellijke vrouwen. Niet alleen met betrekking tot tekst, ook staan er meer dan 150 afbeeldingen in. Mooi beschrijvend over de denkwijze in de 18e eeuw. Wanneer je eenmaal begint te lezen zit je er middenin.

Bekijk De vergeten prinsessen van Thorn

De Franse Revolutie I

  • Belangrijke politieke veranderingen
  • Het complete verhaal

Een belangrijke periode in de 18e eeuw was de Franse revolutie (1789-1799). De absolute moncharie, die twee eeuwen had geduurd en waarbij de vorst niet door wetten gebonden was, werd afgeschaft. Het was tijd voor de eerste Franse Republiek.

Uiteindelijk heeft de Franse revolutie blijvende veranderingen in Frankrijk en de rest van Europa met zich meegebracht. In dit boek, geschreven door Johan Op de Beeck, begin je bij de bestorming van het Bastille in 1789. Dit gaat door tot de staatsgreep van Napoleon in het jaar 1799. Zeker het beste boek 18e eeuw, fascinerend en meeslepend.

Bekijk De Franse Revolutie (boek)

600 citaten van de grote Franse schrijvers uit de 18e eeuw

  • Luisterboek
  • Overzicht van de belangrijkste schrijvers

In het luisterboek hoor je citaten van de belangrijkste schrijvers uit de 18e eeuw. Veel van deze citaten hebben het politiek of filosofisch denken beïnvloed en gevormd. Leun achterover en luister naar belangrijke woorden van onder andere Rousseau, Diderot en Beaumarchais.

Naar citaten van de grote Franse schrijvers

Belangrijke gebeurtenissen in de 18e eeuw

Rond 1750 begint in Engeland de agrarische revolutie. Hierbij werden er veel veranderingen met betrekking tot de Europese landbouw doorgevoerd. Ook begint in deze periode de industriële revolutie. Van handmatig ging men over op machinaal vervaardigen van goederen. De uitvinding van de stoommachine droeg hieraan bij.

Het was ook de eeuw van de slavenhandel, dit kwam voornamelijk in Amerika voor. Slaven werden vanuit West-Afrika opgehaald om op suikerplantages en katoenplantages te werken.

De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) vond tussen Groot-Brittannië en Noord-Amerika plaats. Uiteindelijk heeft de oorlog geleid tot de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Opperbevelhebber George Washington werd de eerste president van de Verenigde Staten (1789-1797).

Werk en voedsel

De 18e eeuw kenmerkt zich door hard werken. Bedenk dat er in deze periode nog geen arbeidswet bestond. De 48 -urige werkweek werd pas in 1919 ingevoerd, en de 40 -urige werkweek in 1961. In de 18e eeuw was het dus werken totdat je erbij neerviel.

Pas aan het eind van de 18e eeuw kwam er meer inzicht met betrekking tot de hygiëne. Toch duurde het nog tot de 19e eeuw voordat wetenschappers ontdekten dat door slechte hygiëne veel mensen dood gingen.

Voedsel werd net zomin hygiënisch bereid. Bovendien was er vaak een tekort aan voedsel en stierven veel mensen de hongersnood.

Geneeskunde en gezondheid

Geneeskundige in de 18e eeuw werd vaak beoefend middels kruiden en planten. De Britse marine-arts James Lind wist uiteindelijk het verband te leggen tussen het voorkomen van scheurbuik en citrusvruchten eten. Schepen namen voortaan citrusvruchten en zuurkool mee aan boord.

De geneeskunde was in de 18e eeuw voornamelijk gebaseerd op de leer van de Griekse arts Hippocrates. Hierbij gingen artsen ervan uit dat de mens was samengesteld uit bloed, slijm, lymfe en zwarte gal. Middels het voorschrijven van een bepaald dieet werden klachten behandeld. Aderlating was een regulaire behandeling, waarbij een ader in de arm of het been werd geopend. Hierbij hoopte de arts dat de ziekte vanzelf uit het lichaam zou stromen.

Het trekken van kiezen, botbreuken behandelen of nierstenen verwijderen ging in deze periode betrekkelijk goed. Helaas stierven veel kinderen aan ziekten zoals de mazelen, roodvonk en waterpokken. Dit soort ziekten komt tegenwoordig niet meer voor, iedereen wordt hiervoor gevaccineerd. Het eerste succesvolle vaccin kwam aan het eind van de 18e eeuw, toen ze in Engeland begonnen met het vaccineren met koepokken.

Moest je geopereerd worden, dan werd de pijn verlicht middels alcohol drinken of een knock-out. Een narcose bestond toen nog niet.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste boek 18e eeuw – literatuur
Schuiven naar boven