Boeterente aftrekbaar? Belastingaangifte doen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bij het oversluiten of aflossen van de hypotheek krijg je mogelijk te maken met boeterente. Dit kan aardig in de cijfers lopen. Is de betaalde boeterente aftrekbaar? Ja, in veel gevallen mag je de boeterente aftrekken wanneer je aangifte inkomstenbelasting doet. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Waarom boeterente betalen

Tussentijds aflossen is altijd goed, want het brengt je totale schuld omlaag. Ook zorg je voor lagere maandlasten. De overheid heeft bepaald dat iedereen jaarlijks een deel van de hypotheek boetevrij mag aflossen. Dit bedraagt minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom. Sommige hypotheekverstrekkers gaan tot 20%.

Er zijn ook geldverstrekkers die nooit boeterente in rekening brengen. Maar vaak doen ze dit wel, omdat ze rente mislopen.

Los je meer dan het vastgestelde percentage af? Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het oversluiten van de hypotheek, maar ook wanneer je met eigen geld extra wil aflossen. In dit soort situaties betaal je (bijna) altijd boeterente.

Je hypotheek op een slimme manier aflossen? Dan is dit boek iets voor jou.

Bekijk Eigenwijs je hypotheek aflossen

Boeterente berekenen

Vroeger betaalden mensen teveel boeterente. Daarom is hier ook streng toezicht op gekomen. De boeterente kan nooit hoger zijn dan het verschil tussen huidige hypotheekrente en de afgesproken hypotheekrente. Dit geldt dan wel over de resterende rentevaste periode.

De boeterente berekenen kan vaak online. Heb je al ergens een hypotheek lopen? Log op de online bankomgeving in en bereken eenvoudig de boeterente. In andere gevallen zijn er tools op het internet beschikbaar waarmee je de boeterente berekent. Let op want veel van deze tools geven een indicatie.

Is boeterente aftrekbaar?

Je betaalt alleen boeterente bij het oversluiten van een hypotheek of het voortijdig aflossen, buiten het aflossingsvrijee percentage. Bij verkoop van de woning of bij verhuizing betaal je geen boeterente.

Helaas kan deze rente aardig in de kosten lopen. Met een beetje pech betaal je € 5000 of meer aan boeterente, oplopend tot wel € 25.000. Dat is helemaal afhankelijk van de afgesproken rente, de marktrente en de resterende rentevaste periode. Aan het einde van de rentevaste periode betaal je logischerwijs minder.

Maar goed, je ontkomt er niet aan om toch deze boete te betalen. Is boeterente aftrekbaar? Ja, de gemaakte kosten zijn bij de belastingdienst aftrekbaar.

Minder inkomstenbelasting betalen

Het is een beetje vreemd maar de boeterente is aftrekbaar van de inkomstenbelasting die je betaalt. Het is dus niet zo dat je de boeterente via de belastingdienst terug kunt vorderen. Hieronder vind je een voorbeeld.

Je hebt een belastbaar inkomen van € 60.000 per jaar. Je betaalt hierover 37,1% aan inkomstenbelasting oftewel 22.260. Nu heb je flink op de hypotheek afgelost en moet een boeterente van € 15.000 betalen. Die € 15.000 mag je van het inkomen aftrekken.

Je belastbaar inkomen wordt nu geen € 60.000 maar € 45.000 (60.000 – 15.000 = 45.000). Vervolgens betaal je 37,1% inkomstenbelasting over die € 45.000, wat uitkomt op € 16.695.

Dit betekent dat je in bovenstaande situatie € 5565 minder aan inkomstenbelasting betaalt. Dat is ongeveer een derde van de betaalde boeterente.

Bekijk de leukste cadeaus, gadgets en topdeals

Geld terugkrijgen van de belastingdienst – werknemers

Wanneer je in loondienst werkt houdt de werkgever loonbelasting in. Deze houdt geen rekening met je hypotheek of betaalde boeterente. Is de boeterente aftrekbaar, dan krijg je dus geld terug van de belastingdienst.

Minder betalen – ondernemers

Voor ondernemers ligt dit wat anders. Ze betalen jaarlijks inkomstenbelasting, en niet maandelijks zoals in loondienst. Hierdoor betaalt de ondernemer minder inkomstenbelasting maar krijgt waarschijnlijk geen geld terug. Of de winst moet wel heel laag uitvallen.

Boeterente niet altijd aftrekbaar

Let op want dat de boeterente altijd aftrekbaar is dat klopt niet helemaal. Dit mag alleen wanneer je tussentijds het rentepercentage aan laat passen of een extra aflossing op de hypotheek doet. Maar ook wanneer je de hypotheek oversluit naar een andere kredietverstrekker.

Wanneer je om een andere reden boeterente betaalt is dit niet altijd aftrekbaar. Wanneer je hierover twijfelt kun je het beste contact opnemen met een goede boekhouder of accountant. Ook een belastingadviseur kan hier meer over vertellen.

Hoe kun je boeterente omzeilen?

Het is natuurlijk nooit prettig om deze boete te moeten betalen. Soms kan dit niet anders, bijvoorbeeld omdat het renteverschil tussen vroeger en nu ontzettend groot is. Je zou dan met het oversluiten van de hypotheek een stuk voordeliger uit zijn, zelfs wanneer je een boete moet betalen.

Hoe kun je boeterente omzeilen? Allereerst door te kijken naar het maximale percentage dat je boetevrij mag aflossen. Door jaarlijks tot dit percentage af te lossen kun je in maximaal 10 jaar tijd de hypotheek flink verlagen of zelfs helemaal aflossen.

Verder is het interessant om het einde van de rentevaste periode in de gaten te houden. Hoe dichterbij het einde nadert, hoe minder boeterente je betaalt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Boeterente aftrekbaar? Belastingaangifte doen
Schuiven naar boven