Borden die lang warm blijven

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Serveer je gerechten met een hoge temperatuur of aan een grote groep? Dan zijn borden die lang warm blijven wel zo prettig. Zo hoef je niet alles tegelijkertijd op te dienen. Dit soort borden is geschikt voor in de oven, waarbij de temperatuur gedurende lange tijd behouden blijft. De ideale oplossing voor iedereen die graag kookt.

Borden met temperatuurcontrole

Borden die lang warm blijven beschikken over een temperatuurcontrole. Je plaatst ze in de voorverwarmde oven of op een pannetje met water. De borden nemen de temperatuur aan en houden deze lang vast. Ook wanneer je een gerecht op dit soort borden plaatst dan koelt het eten niet zo snel af.

Bekijk borden met temperatuurcontrole

Voor een bord met temperatuurcontrole betaal je ongeveer € 47 per twee stuks. Wanneer je er meerdere koopt bespaar je geld. Waarom deze borden duur zijn? Omdat ze over een innovatieve verwarm- en koeltechnologie beschikken.

Gerechten op de juiste temperatuur serveren

Het voordeel van een bord met temperatuurcontrole is dat het gerecht altijd de juiste temperatuur heeft. Het maakt hierbij niet uit of het om een warm of koud gerecht gaat, het bord past zich eenvoudig aan. Dit is allemaal te danken aan warmte- en koudestimulerend materiaal dat in het bord zit.

Goedkoper alternatief: hittebestendige borden

Misschien zoek je borden die lang warm blijven maar niet te duur zijn. Dan kom je bij de hittebestendige borden uit. Alle borden van aardewerk mogen in de oven en de magnetron. Wel is het belangrijk dat het bord geen beschadigingen heeft. Ook mag er geen decoratie of versiering bovenop de glazuurlaag aanwezig zijn.

Naar hittebestendige borden

Een bordenverwarmer

Net zo handig is een borden verwarmer. Hierbij hoef je het bord niet in de oven te zetten en ook niet op een pannetje water. Een bordenverwarmer zorgt ervoor dat het bord nooit koud is. Ideaal om het gerecht warm op te dienen.

Hoe werkt een bordenverwarmer precies? Je hebt namelijk bordenverwarmers duit een soort stof bestaan. Hiertussen stapel je de borden op elkaar. Steek de stekker in het stopcontact en de borden blijven op een temperatuur van 70 °C.

Je hebt ook de bordenverwarmer die uit een plaat bestaat. Hier plaats je het bord bovenop. Bovendien gebruik je deze ook als buffetverwarmer. Je hebt dus verschillende mogelijkheden.

Bekijk bordenverwarmers

Andere manieren op het eten op een bord warm te houden

Misschien zie je bovenstaande opties niet zitten. Hoe kun je op een andere manier het eten op een bord warm houden? Allereerst is het belangrijk dat je borden hebt die lang warm blijven. Je kunt je voorstellen dat houten borden helemaal niet lang warm blijven, maar die kun je ook niet opwarmen.

Neem dus bij voorkeur borden met temperatuurcontrole of zorg anders voor aardewerk borden. Die laatste heeft bijna iedereen wel.

Is het gerecht klaar en ook opgediend maar kan diegene nog niet eten? Neem een tweede bord en zet dit ondersteboven op het eerste bord. Zo voorkom je dat de warmte snel weg gaat. Houd in dit geval wel rekening met condensvorming, je moet dit dus zeker niet te lang doen.

Je kunt ook voor een warmhoudbord gaan. Deze is magnetronbestendig en eigenlijk bedoeld om maaltijden in de magnetron op te warmen. Helaas ziet een warmhoudbord er niet zo gezellig uit.

Als laatste kun je nog een pannetje water koken en hier het bord bovenop plaatsen. Door de stoom die uit het pannetje komt blijft het bord op temperatuur, en dus ook het eten. Ook dit moet je niet te lang toepassen omdat het eten uiteindelijk aan smaak verliest. Probeer gerechten daarom altijd binnen 10 minuten na bereiding op te dienen.

Oeps, bord kapot door oven of magnetron

Veel mensen warmen een bord in de oven of magnetron op. Met een aardewerk bord kan dit, maar toch kan het uiteindelijk kapot gaan. Dit gebeurt vooral wanneer het bord al beschadigd was. Maar ook wanneer er decoratie of versiering bovenop de glazuurlaag zit. Dit soort borden kan moeilijker tegen hoge temperaturen.

Een bord van dun glas, hout, bamboe, kunststof, wegwerpplastic, papier of karton mag nooit in de oven of de magnetron. Niet alleen beschadigt dit het bord maar mogelijk ook je oven/magnetron. Bovendien krijg je de rommel en de stank heel moeilijk weg.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Borden die lang warm blijven
Schuiven naar boven