Buitenspeel spellen – de leukste buitenspelletjes

Samen buiten spelen, het is goed voor de gezondheid en sociale ontwikkeling. Maar ook voor de creativiteit. Kun je maar geen leuke buitenspeel spellen verzinnen? Geen probleem, hieronder vind je enkele leuke ideeën met betrekking tot buitenspelletjes.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Apenkooi

Bij apenkooi (apenkooien) denken velen dat je dit alleen in de gymzaal kan spelen. Niets is minder waar want ook een parkje, speeltuintje of achtertuin biedt meer dan voldoende mogelijkheden. Bij apenkooi is één speler de tikker, de anderen zijn de ‘apen’. Terwijl ze de grond niet raken proberen ze de tikker te ontwijken. De tikker probeert juist zoveel mogelijk mensen af te tikken.

Alles is mogelijk, zolang de voeten maar niet in aanraking met de grond komen. Behalve dan hoepels die je op de grond neerlegt of cirkels die je in het zand tekent of met stoepkrijt maakt. Binnen de hoepels of cirkels is contact met de grond wel toegestaan. Maak met de cirkels een verbinding van bankje naar schommel of van klimrek naar trampoline. Zo kan iedereen de tikker voldoende ontwijken.

Hutten bouwen

Wie heeft het vroeger niet gedaan: een hut bouwen. Tegenwoordig hoef je geen takken meer af te zagen, maar koop je een complete huttenbouwset. De set bestaat uit grote kartonnen platen die erg stevig zijn. De platen hebben een houtlook dus dat maakt het nog eens extra mooi.

Kinderen bouwen er van alles mee, van een leuke hut tot een compleet kasteel. De set wordt geleverd inclusief klittenband, zodat de onderdelen makkelijk aan elkaar te bevestigen zijn. Geschikt voor binnen en buiten (bij droog weer). Verkrijgbaar vanaf € 35 dus helemaal niet duur.

Bekijk bouwsets

Annemaria koekoek

Het leukste spel voor buiten sinds de populaire Netflixserie Squid Game. In tegenstelling tot de serie heeft Annemaria koekoek natuurlijk geen dodelijke afloop. Degene die af is gaat aan de kant waarbij uiteindelijk één of meerdere winnaars overblijven.

Bij Annemaria koekoek staat de hoofdspeler met de rug naar de andere spelers, die achter een startlijn staan. Op het moment dat de hoofdspeler Annemaria koekoek roept mag iedereen zich naar voren bewegen. De hoofdspeler draait zich om en kijkt de andere spelers aan. Ziet hij iemand bewegen dan moet deze van het speelveld verdwijnen. Hierna gaat de hoofdspeler weer verder met Annemaria koekoek roepen.

In Squid Game roept de levensechte pop “Mugunghwa kkochi pieotseumnida” en een variant hierop is 1 2 3 piano.

Flessenvoetbal

Een van die spannende buitenspeel spellen die je met zoveel kinderen speelt als er voldoende spelers aanwezig zijn. Je hebt een bal en een aantal plastic flessen nodig. Vul deze flessen met water waarbij iedere speler de volle fles (zonder dop) ergens neerzet. Nu komt het erop aan: probeer met de bal de fles van de andere spelers om te gooien. Waarbij je de eigen fles zo goed mogelijk moet verdedigen.

Een omgegooide fles mag weer rechtgezet worden maar niet opnieuw met water worden gevuld. Degene die aan het einde van het spel het meeste water in zijn fles heeft zitten, is de winnaar.

De vloer is lava

Help, de vloer is bezaaid met hete lava. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hier overheen loopt. Doorloop een parcours zonder de grond te raken. Alles mag gebruikt worden, een steen of een hoepel maar ook een extra tegel of een autoband. De vloer is lava doet aan apenkooi denken, alleen hoeft niemand elkaar af te tikken.

Speurtocht

Een speurtocht maken kan op verschillende manieren. Tegenwoordig zijn er speciale apps voor beschikbaar, maar stuur je kind eens zonder smartphone naar buiten. Neem wat stoepkrijt en stippel een route uit. Op de route teken je met het krijt pijlen op de grond. Elke pijl wijst uiteraard in de juiste richting.

Onderweg staan er opdrachten. Die schrijf je met krijt op de grond of je hangt briefjes op. Heel old skool maar dat maakt het juist zo leuk.

Tip: koop het speurtochtpakket, dan ben je direct klaar

Schipper mag ik overvaren

Er zijn nog veel meer leuke buitenspeel spellen, de meeste van deze buitenspelletjes zijn in de vorige eeuw ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is Schipper mag ik overvaren. Alle spelers staan achter de startlijn. De schipper staat in het midden van het speelveld.

De deelnemers zingen “Schipper mag ik overvaren ja of nee. Hoe dan?” De schipper zegt hoe de anderen de overkant moeten bereiken. Bijvoorbeeld kruipend, hinkelend, rennend of achteruitlopend. Iedereen moet op deze manier de overkant zien te bereiken waarbij de schipper zoveel mogelijk mensen probeert af te tikken. Uiteraard moet de schipper hetzelfde doen als de deelnemers, dus ook bijvoorbeeld kruipend.

De boom wordt dikker

Dit buitenspel, dat ook geschikt is voor binnen, is vooral leuk om met zoveel mogelijk deelnemers te spelen. Maak een slinger waarbij iedereen elkaar bij de hand pakt. De buitenste deelnemer blijft stilstaan, vervolgens begint de hele slinger hier omheen te lopen. De boom wordt hierbij steeds dikker. Lukt het iedereen om elkaar de hand vast te blijven houden? Bij dit buitenspel gaat het voornamelijk om samenwerking.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial