Stinkende scheten: drie middeltjes om hiervan af te komen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedereen heeft wel eens last van stinkende scheten. De winden ruiken naar rotte eieren of zwavel, maar soms ook naar iets anders. Heb je veel last van stinkende scheten dan komt dit waarschijnlijk door je voeding. Soms heeft dit een geheel andere oorzaak zoals voedselintolerantie of medicatiegebruik. Wil je van die stankoverlast af? Hieronder 5 oorzaken en middeltjes om af te rekenen met stinkende scheten.

Stinkende gassen

Stinkende scheten heeft met gasvorming te maken oftewel stinkende gassen. Dit gebeurt tijdens de afbraak van bepaalde eiwitten. Er ontstaat dan een zwavelverbinding die nog het meest naar rotte eieren ruikt.

Zo zou je stinkende scheten ook kunnen omschrijven: het ruikt naar rotte eieren. Overigens ruikt niet elke scheet zo, dit is weer afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en hoe je van stinkende scheten afkomt.

Leuk voor jezelf of om cadeau te geven: boeken over scheten

Veel eiwitten eten

Wanneer je eiwitrijk voedsel eet dan moeten deze eiwitten ook weer worden afgebroken. Bacteriën in de darmen helpen hieraan mee. Tijdens dat afbreken scheiden de bacteriën een zwavel uit. Deze zwavel kun je omschrijven als rotte eieren lucht. De zwavelverbindingen vormen gassen in je darmen. Wanneer deze gassen vrijkomen dan spreek je van scheten, in dit geval stinkende scheten.

Feitelijk zijn je scheten niks anders dan een verzameling kleine scheetjes van de darmbacteriën. Veel kleine scheetjes in één grote stinkende zweet, het is nu eenmaal zo.

Wat kun je doen om dit soort stinkende scheten te vermijden? Eet minder eiwitten. De meeste eiwitten kom je in eieren, vlees en kip tegen. Dagelijks heb je tussen de 1 en 1,4 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig.

Weeg je 70 kg dan heb je dus tussen de 70 en 98 g aan eiwitten nodig (per dag). In 100 g kipfilet zit 27 g eiwitten. Maar je krijgt ook eiwitten via onder andere melk, kaas, brood en bananen binnen. Zorg dus dat je niet te veel eiwitten nuttigt, tenzij je aan krachttraining doet.

Moeilijk verteerbare koolhydraten

Sommige koolhydraten kan je lichaam maar moeilijk verteren en opnemen in de dunne darm. Bijvoorbeeld uien, bloemkool, rode kool, groene kool, peulvruchten maar ook fruit. Daarnaast heeft je lichaam moeite met lightproducten waaronder light frisdranken. Dit soort koolhydraten worden in de dikke darm vergist.

Door dat vergissen ontstaat er extra gasvorming. Het gevolg: je laat stinkende scheten. De oplossing is eenvoudig, vermijd lightproducten en eet wat minder vaak koolsoorten, uien en peulvruchten. Er is genoeg andere groenten waaruit je de belangrijkste vitaminen en mineralen haalt.

Medicatiegebruik

Sommige medicijnen hebben een laxerende werking. Misschien heb je last van een slechte darmwerking en gebruik je daarom vezels of zemelen, bijvoorbeeld vezelssupplementen. Dit soort zaken kan ook voor extra gasvorming en stinkende scheten zorgen.

Overleg met de arts wat je moet doen. Je kunt niet zomaar met medicatie stoppen. Soms is het mogelijk om over te stappen op een ander medicijn, maar dit gebeurt altijd in overleg.

De ziekte van Crohn

Deze ziekte valt onder de benaming inflammatory bowel disease. De oorzaak voor de ziekte van Crohn is niet goed bekend, maar mogelijk komt je lichaam in afweer tegen darmbacteriën. Stress, roken en erfelijkheid speelt ook een mogelijke rol.

Wat merk je van de ziekte van Crohn? Symptomen bestaan uit diarree maar soms ook verstopping, stinkende scheten, buikpijn en vermoeidheid. Er kan ook bloedarmoede ontstaan. Soms val je onverklaarbaar af in lichaamsgewicht of heb je last van koorts.

De ontstekingen in de darmen kunnen zich uitbreiden naar de verschillende gewrichten, in de mond (aften) of de ogen. Er is vaak sprake van periode met en zonder klachten.

Je kunt aanvallen van de ziekte voorkomen door voldoende te drinken en gezond te eten. Eet liever zes kleine maaltijden in plaats van drie grote porties. Beweeg ook voldoende, dit is goed voor de algemene gezondheid en ook de darmen. Stop met roken en het drinken van alcohol. Probeer ook goed met stress om te gaan.

Bij de ziekte van Crohn kan de arts medicijnen voorschrijven. Dit soort medicatie remt de ontstekingen in de darmen. Denk hierbij aan prednisolon, prednison of methotrexaat. Soms helpt een medicijn dat de afweer van het lichaam onderdrukt. Moet je op reis, neem dan altijd een diarreeremmer mee.

Bekijk diarreeremmers

Coeliakie

Stinkende scheten kunnen ook ontstaan wanneer je last hebt van coeliakie. Dit noem je ook wel een glutenintolerantie. Feitelijk reageert je lichaam overgevoelig op gluten in voeding. Je zou dus ook kunnen spreken van een auto-immuunziekte.

Wat zijn gluten precies? Dit zijn eiwitten die in sommige granen voorkomen. Bijvoorbeeld in producten die van tarwe of rogge zijn gemaakt. Maar ook producten waarin gerst of spelt in zit. Denk maar aan brood, crackers, bouillon, soepen en sauzen.

De symptomen van coeliakie zijn diarree of verstopping, stinkende winden, een opgezette buik en buikpijn. Verder een verminderde eetlust en soms ook afvallen. De ontlasting kan plakkerig zijn. Soms ontstaan er andere klachten zoals vermoeidheid of bloedarmoede.

Helaas is coeliakie niet te genezen. Maar door een glutenvrij dieet te volgen verdwijnen de klachten langzaam. Hierbij is het wel nodig om dit dieet een leven lang te volgen, je komt er dus niet meer van af. Vanaf de start van de dieet duurt het ongeveer zes maanden voordat de dunne darm weer is hersteld en de klachten verdwenen zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Stinkende scheten: drie middeltjes om hiervan af te komen
Schuiven naar boven