Wat ruikt naar rotte eieren? Over zwavelwaterstof

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Misschien ken je stinkbommetjes wel, vooral vroeger waren ze erg populair. Stinkbommetjes verspreiden een geur van rotte eieren. Maar er zijn veel andere dingen wat deze typische geur verspreidt. Bijvoorbeeld bedorven eieren zelf, bedorven voedsel, de cv-ketel, boeren of scheten. Die geur is afkomstig van zwavelwaterstof, en dit kan best schadelijk zijn.

Zo ontstaan rotte eieren

Eerst maar naar de bron van de rotte eieren lucht: rottende eieren zelf. Wanneer de kip een ei legt is dat product niet onbeperkt houdbaar. Onder invloed van vocht en warmte dringen bacteriën de eierschaal binnen. Uiteindelijk gaat het ei rotten, en dit verspreidt een nare lucht.

Eieren liggen in de supermarkt vaak buiten de koeling. Dit is met opzet gedaan, want zo treedt er geen condensvorming op. Thuis bewaar je ze het beste in de koeling, en ook nog eens in het kartonnen doosje. Hiermee voorkom je dat de eieren vochtig worden. Eieren blijven goed tot de datum die op de verpakking staat.

Rotte eieren lucht tijdens boeren of scheten laten

Wat ruikt naar rotte eieren? Soms is dit een boer of scheet. Vaak is dit het gevolg van een bedorven maag of een darminfectie. Je kunt alleen last hebben van boeren die naar rotte eieren smaken of scheten die naar rottende eieren ruiken. Maar je kunt er ook andere klachten bij krijgen zoals diarree, buikpijn of braken.

In veel gevallen gaan de klachten vanzelf over, al kan dit enkele dagen tot een week duren. Bij braken of diarree is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Neem eventueel ORS in, hiermee vul je mineralen en zouten aan.

Bekijk ORS

Rotte eieren lucht in de auto

Je zit in de auto en plots komt er een rotte eieren lucht naar boven. Meestal ligt het probleem in het uitlaatsysteem. Er zit dan waterstofsulfide in de motor, waardoor je de lucht van rotte eieren ruikt. De oplossing is eenvoudig: laat de auto door een erkende garage nakijken.

Een vervelende lucht in huis vanuit de wasmachine

Een nieuwe wasmachine zal niet stinken, maar vroeg of laat gaat hij dat toch doen. Een rotte eierenlucht in de wasmachine duidt op de welbekende wasluis. Dit is een vettige substantie die ontstaat door resten wasmiddelen, vuil en vet en dat nog eens vermengd met bacteriën. Meestal vind je een laagje wasluis in het rubber (achterdeurtje) van de wasmachine.

Blijft de rotte eieren lucht aanhouden, maak dan de slangen leeg en schoon. Controleer ook de watertoevoer. Daarnaast is het aan te raden om af en toe op hete temperaturen te wassen.

Rotte eieren lucht gootsteen

Je kunt de geur van rotte eieren ook waarnemen vanuit de gootsteen. Je spreekt dan ook wel van een rioollucht. Ook nu weer gaat het om waterstofsulfide, dit ontstaat door een opeenhoping van vuil en bacteriën. Wanneer je veel in aanraking komt met waterstofsulfide dan kun je last krijgen van geïrriteerde ogen, een versnelde ademhaling en soms zelfs longembolie of bewusteloosheid.

Ontstop de gootsteen regelmatig. Gebruik hier eventueel een ontstoppingsmiddel voor, dit werkt effectief.

Bekijk ontstoppingsmiddel

Blijft het probleem aanhouden of heb je last van een ernstige verstopping, dan is het misschien beter om een loodgieter in te schakelen.

Een verdacht luchtje uit de cv-ketel

Wees voorzichtig wanneer je een lucht van rotte eieren rondom de cv-ketel ruikt. Er is dan sprake van de aanwezigheid van waterstofsulfide of koolmonoxide. Soms is er een gaslek aanwezig. In alle gevallen is het aan te raden om goed te ventileren: open ramen en deuren. Bel vervolgens een erkend bedrijf dat de cv-ketel nakijkt.

Rotte eieren lucht slaapkamer

Ervaar je een eieren lucht op de slaapkamer?  Wanneer je dit voornamelijk ‘s morgens ruikt en het is weg na het ventileren, dan laat jij of je partner waarschijnlijk veel scheten. Daar kan je zelf niks aan doen, dit gebeurt in je slaap. Maar wanneer de lucht ook na het ventileren aan blijft houden, dan kan het misschien aan een putje of de riolering liggen.

Kijk ook eens kritisch naar de regengoot die boven je slaapkamerraam loopt. Wanneer deze verstopt is dan kan hier ook de lucht van rotte eieren vanaf komen. In dit geval zul je de regengoot schoon moeten maken.

Het gevaar van zwavelwaterstof

De lucht van rotte eieren wordt veroorzaakt door zwavelwaterstof. Dit ontstaat vaak door het ontbinden van eiwitten, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Zwavelwaterstof is een gas dat kleurloos is. In ernstige gevallen kan dit een beruchte sluipmoordenaar zijn.

Kom je in aanraking met veel zwavelwaterstof dan ontstaan er klachten als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Vaak gaan de ogen ook tranen. Heb je plots last van deze klachten, ventileren ga naar buiten. Wanneer de klachten snel weer verdwijnen dan hangt er binnenshuis ergens zwavelwaterstof.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat ruikt naar rotte eieren? Over zwavelwaterstof
Schuiven naar boven