Cardano staking (ADA) – zo werkt dat

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met een Cardano staking verder dien je geld zonder dat je in de cryptomunt handelt. Feitelijk wordt je beloond omdat je de munt tijdelijk vastzet. Dit is voor onbepaalde tijd. De ADA staking is vooral interessant wanneer je een grotere hoeveelheid van deze munten in je bezit hebt.

Verschillende manieren van staking

Een Cardano staking noem je ook wel staken (het werkwoord). Je vergrendelt de valuta waardoor je er tijdelijk niet aan kunt. In ruil hiervoor ontvang je een beloning. Er zijn verschillende manieren van staking.

Allereerst heb je de stake Pool. Hierbij maak je gebruik van een zogenaamde inzetpool die je zelf beheert. Je hebt ook stake pools die door iemand anders worden beheerd. Alle deelnemers ontvangen dan een deel van de beloning. Daarnaast gaat een gedeelte van de beloning naar de beheerder toe.

Cardano staken kan ook via cryptocurrency exchange (handelsbeurs). Het Nederlandse Bitvavo is hier een bekend voorbeeld van.

Het idee achter staking

Waarom zou je meedoen aan een ADA staking? Door je munten vast te zetten verhoog je de betrouwbaarheid op de blockchain. Feitelijk worden je munten gebruikt om transacties vast te leggen. Maak je geen zorgen want niemand gaat er met je munten vandoor. Ze blijven altijd in jouw bezit.

Hoe kan ik Cardano staken?

Wil je meedoen aan Cardano staken, dan kun je dit het beste via een exchange door. Voordeel hiervan is dat je Cardano oftewel ADA vastzet en wekelijks een beloning ontvangt. Die beloning bestaat uit Cardano munten. De ontvangen munten kun je opnieuw staken of verhandelen.

Voordeel is dat je nergens omkijken naar hebt. Nadeel is dat je Cardano munten op de handelsbeurs moeten blijven staan. Wanneer deze beurs gehackt wordt dan ben je ze mogelijk kwijt. Kies daarom altijd voor een veilige handelsbeurs en houd je account dubbel zo veilig.

Open een account bij Bitvavo
Bij aanmelding de eerste € 1000 gratis handelen!

Kan je staken op Litebit?

Litebit is een Nederlandse broker. Je koopt en verkoopt hier cryptomunten maar kunt de prijs niet zelf bepalen. Het is dus geen handelsbeurs maar een tussenpersoon. Kun je staken op Litebit? Nee, dat is bij Litebit niet mogelijk.

Je hebt wel de mogelijkheid om Cardano (ADA) via Litebit aan te kopen. Vervolgens kun je via een externe stake pool de munt vastzetten en op deze manier een beloning ontvangen.

Ga naar Litebit

Dit verdien je met een Cardano staking

Interesse in een Cardano staking? Welke beloning je ontvangt is afhankelijk van het platform/de pool maar ook van de munt. Kijk je bijvoorbeeld naar Bitvavo dan ontvang je voor de ADA staking een jaarlijkse beloning van ongeveer 5%.

Laten we dit in de praktijk brengen. Stel dat je in 2021 een mooi aantal van 1000 Cardano munten aankoopt. De koers ligt op dat moment op € 1,68 dus je betaalt € 1680. Je staakt Cardano gedurende zes maanden. Omgerekend ontvang je een beloning van ongeveer 2,5%, dit kan iets meer of iets minder zijn. Je ontvangt dus 25 munten in zes maanden tijd.

Een half jaar later staat de koers op € 2 (ook weer als voorbeeld). Die 25 munten zijn dus € 50 waard. Dit betekent dat je in zes maanden tijd € 50 aan Cardano hebt verdiend zonder dat je hier iets voor hebt hoeven doen. Ondertussen zijn je aangekochte munten ook meer waard dus dat is dubbel feest.

Hoe meer munten je staakt, hoe beter

Natuurlijk is het zo dat een Cardano staking lucratief wordt bij meerdere munten. Stel dat je 10.000 munten in bezit hebt. Dan zou je in een half jaar tijd maar liefst 250 munten ter beloning ontvangen. Dat is 250 maal een voorbeeldkoers van € 2 is maar liefst € 500!

Wat als de koers daalt?

De staking is geen verplichting. Bovendien is het ook niet nodig om de munten voor een minimale periode vast te zetten. Je kunt op elk moment de Cardano staking stopzetten.

Dit doe je bijvoorbeeld wanneer de koers flink daalt en je munten wil verkopen. Bedenk wel dat een koersdaling soms tijdelijk is. Het verleden heeft al vaker laten zien dat de koers daarna weer stijgt. Toch kan dit enkele maanden tot langer dan een jaar duren. Heb je hier het geduld niet voor of vertrouw je het niet? Dan verkoop je de Cardano cryptomunten. Je zet de staking stop en je kunt je munten direct verkopen. Ook de munten die je ter beloning hebt ontvangen.

Cardano staking via Bitvavo: een handleiding

Zoals je eerder al het kunnen lezen werkt een Cardano staking via Bitvavo vrij eenvoudig. Je kunt deze staking ook via andere handelsbeurzen uitvoeren. Hieronder vind je een handleiding met betrekking tot de staking via het handelsplatform Bitvavo.

Stap 1: zorg dat er Cardano munten op je account staan. Koop ze via Bitvavo aan of schrijf ze naar je account over.

Stap 2: log in op je account. Klik bovenaan op je naam en ga naar het onderdeel ‘staking’. Je kunt hier staking aan- of uitzetten. De Cardano staking start automatisch.

Stap 3: verhandel de munten tussendoor niet. Zodra je een order plaatst én deze wordt uigevoerd dan stopt de staking.

Zo eenvoudig is het om de ADA staking in gang te zetten. Wil je het staken stopzetten dan volg je stap 2. Log in op je account, ga naar het onderdeel ‘staking’ en zet het staken weer uit. Dit is van invloed op alle munten die bij dit handelsplatform gestaakt kunnen worden. Het is dus niet zo dat je dit per munt kunt bepalen.

Bovenstaande handleiding geldt ook voor veel andere handelsplatformen. Houd er rekening mee dat je niet overal het staken in gang kunt zetten. Dot hangt helemaal van het platform af of ze dit ook daadwerkelijk aanbieden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Cardano staking (ADA) – zo werkt dat
Schuiven naar boven