Cilindersloten die gelijksluitend zijn: belangrijke informatie

Er zijn verschillende soorten sloten op de markt. Het cilinderslot is een van de bekendste, iets dat te danken is aan de interessante voordelen. Het gelijksluitend cilinderslot is erg praktisch voor gebruik in de woning of kantoor. Je opent alle sloten met dezelfde sleutel.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

Let op bij aanschaf van een gelijksluitend cilinderslot. Het mag dan wel praktisch zijn, dit heeft ook wat nadelen. Bovendien is niet elke cilinder gelijksluitend te maken.

Bekijk het aanbod gelijksluitende cilindersloten

Korte uitleg over het cilinderslot

Het cilinderslot bestaat uit een cilinder en een behuizing. Meerdere plaatjes, stiften of kogeltjes blokkeren de cilinder. Pas wanneer de bijpassende sleutel in het slot wordt gestoken deblokkeert de cilinder. Op dat moment kan het slot worden opengedraaid.

Er zijn verschillende cilindersloten:

  • Stiftcilinderslot (meest populair)
  • Plaatjescilinderslot
  • Radiaalslot (oudste in zijn soort)

Wat een gelijksluitend cilinderslot is

Onder de verschillende cilindersloten kun je onderscheid maken tussen verschillend-sluitend of gelijksluitend. Een verschillend sluitend slot is alleen te openen met de sleutel die bij de cilinder hoort. Het is mogelijk om sleutels bij te maken, maar deze passen niet op andere sloten.

Een gelijksluitend cilinderslot is aangepast, zodat deze samen met bijpassende cilindersloten te openen is met een en dezelfde sleutel. Oftewel: je hebt slechts één sleutel nodig om verschillende cilindersloten te openen.

De meest gebruikte toepassingen

Gelijksluitendende cilindersloten worden veel in woningen toegepast. Vooral de woningvereniging/verhuurder kiest hiervoor. De huurder krijgt een sleutelset en kan hiermee de voordeur, achterdeur en schuurdeur openen. Het voordeel van gelijksluitende sloten is dat de verhuurder of de eigenaar niet met verschillende sleutelsetjes rondloopt.

Voor de huurder (of eigenaar van de koopwoning) is dit erg praktisch. Je sleutelbos is een stuk kleiner en lichter, er zijn immers niet zoveel verschillende sleutels nodig.

Daarnaast wordt het ook wel voor kantoren gebruikt, met name om interne deuren met één sleutel te openen en te sluiten.

Nemef Veiligheidscilinder Dubbel 132/9

2 stuks gelijksluitend incl. 6 sleutels – SKG***

Nadelen van het gelijksluitend cilinderslot

Het grootste nadeel van het gelijksluitend cilinderslot is dat slechts één sleutel op meerdere sloten past. Wanneer iemand zijn sleutel verliest en de vinder weet bij welke woning deze hoort, dan komt hij heel makkelijk naar binnen. De vinder heeft de keuze uit ongeoorloofd binnenkomen via de voor- of achterkant, of misschien wel in het schuurtje of in de garage.

Het is niet aan te raden om een gelijksluitend slot voor buitendeuren van bedrijfspanden te gebruiken. Wanneer een kwaadwillend persoon de sleutel in handen krijgt kan hij het gehele pand betreden. De financiële schade wordt mogelijk niet door de verzekeraar gedekt. Bedrijfspanden moeten altijd voorzien zijn van veilige sloten.

Is elk cilinderslot gelijksluitend te maken?

Of het nu om een veiligheidscilinder of een knopcilinder gaat, alle cilindersloten zijn gelijksluitend te maken. Wel is het belangrijk dat ze van hetzelfde type zijn. Het is dus niet mogelijk om een plaatjescilinderslot gelijksluitend met een stiftcilinderslot te maken.

Vaak wordt gedacht dat verschillende afmetingen niet gelijksluitend zijn te maken. Dit is niet waar want het kan echt wel. Het gaat puur om het type en niet om de maat.

Zelf een cilinderslot gelijksluitend maken

Zonder bepaalde apparatuur of gereedschappen is het niet mogelijk om zelf een cilinderslot gelijksluitend te maken. Wel kun je cilindersloten nabestellen op basis van je eigen sleutel. Dit kan bij verschillende aanbieders waaronder Quickblue, slotencilinder.nl en Elocktron.

Wil je een versleten cilinder bijbestellen, kijk dan naar het nummer op de sleutel of cilinder. Wanneer er nergens een nummer staat, gebruik dan een originele en bij voorkeur ongebruikte sleutel. Aan de hand hiervan kan de slotenmaker een gelijksluitend cilinderslot bijmaken.

De meest voorkomende problemen bij sloten en vragen hierover

Soms is het onmogelijk om de sleutel in het slot om te draaien, of wil je een sleutel bij laten maken zonder dat je een sleutel hebt. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen en vragen omtrent sloten, waaronder ook cilindersloten.

1. wat kost een cilinderslot bijmaken?

Het bij laten maken van een cilinderslot kost tussen de € 100 en € 140. Het gelijksluitend slot wordt bij voorkeur op basis van een originele sleutel gemaakt.

2. Hoe krijg je een cilinder uit een slot zonder sleutel?

Door het uitboren van het cilinderslot krijg je deze eruit, zonder dat je een sleutel nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat dit voor beschadiging zorgt. Doe dit daarom alleen wanneer het slot toch al vervangen moet worden.

3. Kan je een sleutel maken zonder sleutel?

Zogenaamde veiligheidssloten zijn voorzien van een sleutel met certificaat, code of pasje. Zonder deze gegevens is het niet mogelijk om een sleutel bij te laten maken. Wil je een normale sleutel bij laten maken zonder dat je de originele sleutel hebt? Soms is het mogelijk om op basis van het slot een nieuwe sleutel te maken. Hierbij is het wel nodig om het slot mee naar de slotenmaker te nemen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial