Verhuisdozen huren of kopen, de keuzehulpgids

Bijgewerkt: 15 september 2022

Een verhuizing brengt veel werk en zorg met zich mee. Vooral het inpakken van klein materiaal kost veel tijd. Met verhuisdozen pak je alles overzichtelijk in, gesorteerd per kamer of ruimte. Vroeger maakte je gebruik van grote dozen die je bij de supermarkt haalde, bijvoorbeeld fruitdozen. Tegenwoordig kun je verhuisdozen huren of kopen. In deze keuzehulpgids lees je de voordelen (en nadelen) van de verhuisdoos en of huren of kopen een betere keuze is.

Waarom een verhuisdoos gebruiken

Het voordeel van een verhuisdoos is dat hij een stuk steviger is. Alle dozen hebben dezelfde afmeting waardoor ze makkelijk stapelbaar zijn. Er zijn eventueel ook andere maten beschikbaar. De handvatten maken het makkelijk om de doos op te tillen.

Op de bovenkant of de zijkant kun je een etiket plakken. Schrijf op het etiket wat er in de doos zit of bij welke kamer/ruimte deze hoort. Door gebruik te maken van gekleurde etiketten is het makkelijker om de doos in de juiste ruimte te krijgen.

Een overzicht van de nadelen

Goede verhuisdozen zijn kostbaar en betrekkelijk duur. Dit heeft te maken met het hoge kwaliteit materiaal waaruit de doos bestaat. Om te voorkomen dat de doos na gebruik wordt weggegooid, zijn er veel verhuisbedrijven die statiegeld erover heffen.

Dit kan nadelig zijn bij het lenen of huren van dit type dozen. Gaat de doos kapot of raakt hij kwijt, dan ben je ook het statiegeld of de borg kwijt.

Een ander nadeel is de methode van vouwen. Een Amerikaanse verhuisdoos moet aan de onderkant altijd worden gefixeerd met tape. Doe je dit niet dan valt de inhoud tijdens het optillen uit de doos. Veel verhuisdozen die in Nederland verkrijgbaar zijn beschikken over een autolock-bodem. De bodem sluit zich automatisch wanneer je de doos uitklapt.

Het verschil tussen verhuisdozen huren of kopen

Wanneer je verhuisdozen koopt dan ben je hier eigenaar van. Je maakt onbeperkt gebruik van de dozen. Dit is een aanrader wanneer je meerdere keren verhuist, of wanneer je de dozen voor opslag nodig hebt.

Een verhuisdoos huren bespaart kosten: je bent wat goedkoper uit. Dit is zeer geschikt voor mensen met een beperkt budget, maar ook wanneer je slechts eenmalig gebruik maakt van dit type doos.

Verhuisdozen kopen: de totaalprijs

Twijfel je tussen kopen of huren? Zet eerst de kosten op een rij. Voor 20 standaard verhuisdozen met een inhoud van 57 liter betaal je ongeveer € 39. Dat is € 1,95 per stuk. Er zijn ook goedkopere dozen verkrijgbaar, maar die zijn minder stevig.

Let bij aanschaf goed op het laadvermogen. Neem dozen met een draagvermogen van maximaal 40 kg. Bedenk dat 40 kg al zwaar is om te tillen, dus je moet hier zeker niet overheen gaan.

Bekijk het aanbod verhuisdozen

Liever een aantal dozen met autlock systeem? Het voordeel van dit soort dozen is dat je geen tape nodig hebt om de onderkant of bovenkant vast te zetten. 20 van deze dozen kost ongeveer € 44 (€ 2,20 per stuk), maar je kunt ook kiezen voor een groter of kleiner pakket.

Naar Autolock Verhuisdoos

Wist je dat IKEA ook verhuisdozen verkoopt? Die kosten ongeveer € 1,99 per stuk. Daarnaast heeft IKEA verschillende grote en kleine verhuistassen en opbergtassen in het assortiment.

Alternatief: tweedehands kopen

Wil je eigenaar zijn van de verhuisdozen maar niet teveel betalen? Je zou ze tweedehands kunnen kopen. Je vindt ze op marktplaats.nl, Speurders of tweedehands.be. Koop zoveel mogelijk dezelfde formaten, hierdoor kun je ze makkelijk stapelen.

Let bij tweedehands verhuisdozen kopen goed op de kwaliteit. Wanneer ze enkele keren zijn gebruikt dan gaat de stevigheid achteruit. Vooral de handvaten zijn erg kwetsbaar en scheuren als eerste uit. Maar ook de bodem heeft veel te lijden.

De prijs van huren (huurprijs)

Het huren van een verhuisdoos is goedkoper. Je betaalt tussen de € 0,40 en € 1,75 per doos. De prijs is afhankelijk van de stevigheid en de afmeting. Vaak krijg je korting wanneer je meerdere dozen huurt.

Bij verhuisdozen huren is het heel belangrijk om naar de totaalprijs te kijken. Soms is de prijs inclusief borg of statiegeld. Maar soms moet je dit los betalen. Let er ook op dat sommige verhuurbedrijven de borg niet geheel teruggeven. De huurprijs kan dan wel laag zijn, maar op de eindstreep ben je veel meer kwijt.

Waar je gratis verhuisdozen kunt krijgen

Het goedkoopste alternatief zijn de gratis verhuisdozen. Gebruik social media om deze dozen gratis tot je beschikking te krijgen. Eventueel leen je ze en breng je ze later terug. Kijk ook eens bij de supermarkt, bananendozen zijn het beste alternatief omdat ze zeer stevig zijn.

Vraag verder eens rond bij de lokale school, drukkerij, het fastfoodrestaurant of discountwinkel of ze nog stevige dozen beschikbaar hebben.

Gooi gebruikte dozen niet weg

Wanneer een verhuisdoos kapot is dan is hij vaak op andere manieren nog bruikbaar. Kinderen spelen er graag mee, maar je kunt er ook een speelplek of verstopplek voor je huisdier van maken. Bijvoorbeeld voor de kat, de hond of het konijn.

Kijk eens of het karton nog bruikbaar is voor knutsellessen op school of de dagopvang. Veel scholen zijn hier blij mee.

Is de doos onbruikbaar geworden, gooi hem dan bij het oud papier/karton. Door het scheiden van afval werk je samen met anderen aan een betere toekomst van de aarde.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verhuisdozen huren of kopen, de keuzehulpgids
Schuiven naar boven