Beste coax kabel voor een goede verbinding

Bijgewerkt: 2 april 2022

Voor het overdragen van beeld en geluid heb je een coaxkabel nodig. De beste coax kabel gebruik je voor televisie, radio en soms internet. Het maakt wel verschil van welk netwerk je gebruik maakt. Zo heb je de coaxkabels voor het Ziggo netwerk, voorzien van een Kabel Keurmerk. Terwijl je bij KPN juist weer een UTP kabel nodig hebt. In dit artikel vind je de beste coax kabel voor verschillende situaties.

Coax kabel Ziggo

  • Prijsindicatie: € 5 tot € 30 (op rol of met connector)

Ziggo is een bekende televisie- en internetprovider. Wil je beeld en geluid hebben, dan heb je ook een goede coaxkabel nodig. Dit type kabel houdt 4G LTE straling tegen, zodat dit de beeld- en geluidskwaliteit niet beïnvloedt. Deze kabels zijn geschikt voor interactieve televisies en 4K UHD tv’s.

De modellen hieronder zijn geschikt voor Ziggo tv. Je koopt een coax aansluitkabel, deze is al voorzien van connectoren. Of je gaat voor een kabel op rol waarbij je zelf de stekkers of connectoren monteert.

Bekijk Coax kabels Ziggo

Beste coax kabel voor tv

  • Prijsindicatie: € 10 tot € 25 (met connectors)

Een goede coaxkabel voor de televisie heeft een dikte van ongeveer 7 mm. Wanneer je binnenin kijkt dan heeft de kern een dikte van 1 mm. Het lijkt interessant om voor een dikkere kern te gaan, en dat is het ook. Met een dikkere kern ervaar je minder signaalverlies. Het is aan te raden om voor een model met een koperen kern te gaan, dat is gelijk de beste coaxkabel.

Kies bij voorkeur voor een Ziggo & Telenet compatibel kabel. Hiermee weet je zeker dat je goed zit. Onderstaande kabels zijn van een goede kwaliteit.

Naar coax kabels (compleet overzicht)

Kabel op rol

Soms is het beter om voor een coaxkabel op rol te gaan. Bijvoorbeeld omdat je de kabel door de woning moet trekken. Het is dan wel nodig om achteraf zelf de stekkers te monteren. Heb je hier weinig verstand van, dan is het misschien beter om dit door een monteur te laten doen. Vraag vooraf naar de kosten, dan kom je ook niet voor verrassingen te staan.

Bekijk coax kabel op rol

Wat is beter coax 9 of coax 12?

Voor thuisgebruik kies je altijd voor coax 9 of coax 12. De kabels coax 3, 6 en 18 zijn niet geschikt voor gebruik in de woning.

Wat is beter, coax 9 of 12? Het cijfer staat voor het aantal decibel verlies per 100 m kabel. Hierbij is dan wel uitgegaan van de 230 MHz frequentie. Een hoger getal betekent een hogere demping. Over het algemeen is een coax 9 kabel beter wanneer je hier grotere afstanden mee moet overbruggen.

Coaxkabel 3, 6 en 18: ongeschikt

De coax 18 kabel zul je nauwelijks nog tegenkomen. Hij heeft dan wel een hogere demping, maar hij kan geen grote afstand overbruggen. De coaxkabels 3 en 6 worden juist door kabelexploitanten gebruikt voor het aanleggen van een netwerk. Zo is het mogelijk om wat grotere afstanden te overbruggen, zonder dat het signaal verloren gaat. Voor gebruik in de woning zijn deze kabels niet geschikt.

Een ingewikkeld proces waar je als particuliere gebruiker niet bij stil hoeft te staan. De kabelexploitant zorgt namelijk voor een goede internetoverdracht en een kwalitatieve overdracht van beeld en geluid. Het huishouden moet ervoor zorgen dat het signaal vanaf het aansluitpunt goed bij de televisie, radio of computer terechtkomt. Hier ben je dus zelf verantwoordelijk voor.

Is coax kabel hetzelfde als een antennekabel?

Je hebt coax en de antennekabel. Maar is een coaxkabel hetzelfde als een antennekabel? Ja, de coax kabel wordt vaak een antennekabel genoemd. Je gebruikt hem namelijk om vanaf de antenneaansluiting die de woning binnenkomt (wandaansluiting) een verbinding te leggen naar kabeltelevisie, de decoder of de recorder.

Wat veel mensen niet weten is dat een coax kabel ook geschikt is voor het overbrengen van een internetsignaal. Hiervoor zijn er speciale adapters beschikbaar. Zelfs met oudere coaxkabels werkt dit goed.

De maximale lengte

Je kunt niet zomaar een kabel aanleggen en ervan uit gaan dat deze 100 meter mag zijn. Hoe lang mag een coaxkabel zijn zonder dat er signaalverlies optreedt? Wanneer je het apparaat rechtstreeks op de wandcontactdoos aansluit, dan zorg je voor een maximale lengte van 10 meter. Gaat het om een grotere afstand dan heb je in veel gevallen een versterker nodig.

Vaak merk je dit doordat het signaal slecht is. Het beeld of het geluid vertoont storingen, iets dat vaak aan de kabel ligt. Controleer dit en zorg voor een passende oplossing.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste coax kabel voor een goede verbinding
Schuiven naar boven