Code oranje – storm (weer)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het KNMI geeft waarschuwingen met betrekking tot het weer uit. Die waarschuwing kan uit code geel, oranje of rood bestaan. Code oranje betekent dat er een grote kans is op extreem weer, en dit is gevaarlijk. Stormachtig weer kan namelijk voor schade of overlast zorgen. Bereid je dus goed voor wanneer code oranje van kracht is.

Wat betekent code oranje (weerbericht)?

Extreem weer komt steeds vaker in West-Europa voor. Dit heeft met klimaatveranderingen te maken. Zowel in de zomer als winter zul je dan ook vaak horen over code oranje. Dit is iets dat overigens ook in het voorjaar en met name in het najaar regelmatig voorkomt.

Wat betekent codeoranje met betrekking tot het weerbericht? Dit betekent dat er veel kans is op een harde wind of storm. Je spreekt dan ook wel van extreem of gevaarlijk weer. De kans op flinke overlast, schade of letsel is aanwezig.

Meestal wordt code oranje 24 uur van tevoren afgegeven. Hierbij moet er dan wel sprake zijn van 60% of meer kans op extreem of heftig weer.

Zelf de windsnelheid meten? Plaats een windmeter in je tuin of gebruik een compact (en goedkoper) apparaatje.

Bekijk windmeters

Wat je moet doen: de voorbereiding

Het wordt bij code oranje afgeraden om de weg op te gaan, tenzij dit niet anders kan. Bijvoorbeeld wanneer je naar het werk moet aan thuiswerken niet mogelijk is.

Het probleem bij code oranje is dat er van alle kanten gevaar dreigt. Takken kunnen afbreken of bomen in zijn geheel omvallen. Ook kunnen voetgangers, fietsers of auto’s uit balans raken. Het advies bij code oranje: ga niet de weg op. Doe je dit toch dan moet je vooral voorzichtig rijden. Houd afstand ten opzichte van andere weggebruikers. Vermijd wegen waar veel oude bomen staan.

Wordt het zicht erg belemmerd, dan is het aan te raden om de snelheid flink te minderen. Soms is het beter om op een veilige plek stil te staan en te wachten tot de storm zakt. Parkeer de auto overigens niet op een gevaarlijke plek zoals onder bomen of in de buurt van elektriciteitsmasten. Wees ook bedacht op vallende dakpannen.

Is je auto verzekerd bij code oranje?

Je gaat ondanks de weer waarschuwing toch de weg op. Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, je voertuig is gewoon verzekerd. Mocht de auto schade oplopen als gevolg van regen, hagel, sneeuw of storm, dan dekt de autoverzekering in veel gevallen de schade. Een en ander is wel afhankelijk van het type verzekering.

Kun je autorijden bij windkracht 6?

Bij windkracht 6 bedraagt de windsnelheid 10,8-13,8 m/s. Oftewel gemiddeld 40 km/h. De KNMI geeft code oranje af wanneer er windstoten van 100 km/h of meer voorkomen. Windkracht 6 lijkt hier niet onder te vallen maar er is een duidelijk verschil tussen windkracht en windstoten.

Windkracht is de gemiddelde snelheid van de wind. De wind waait nooit met eenzelfde snelheid. Soms is een windvlaag veel sterker. Heeft de windvlaag een snelheid van meer dan 50 km/h dan spreek je van een windstoot. Windstoten zijn gevaarlijk want ze kunnen je fiets, auto of iets anders plots uit balans brengen of omver blazen.

Met windkracht 6 kun je in veel gevallen autorijden. Maar wees voorzichtig bij open vlaktes, daar komen windstoten vaker voor. Matig in ieder geval de snelheid. Houd er ook rekening mee dat kleinere en lichtere auto’s sneller onder invloed zijn van windkracht 6 dan grote en zware voertuigen.

Altijd bij je hebben: de auto veiligheidsset (bekijk de inhoud en de prijs)

Windstoten en andere factoren

Wanneer er kans is op windstoten van meer dan 100 km/h dan wordt code oranje afgegeven. Bedragen de windstoten meer dan 75 km/h dan spreek je van code geel. En bij zeer heftig weer wordt code rood afgegeven. Dit komt in Nederland heel weinig voor.

Niet alleen de windkracht speelt een rol. Ook wordt gekeken naar, gladheid & sneeuw, onweersbuien, temperatuur en het zicht. Code oranje wordt dan ook afgegeven bij een of meerdere verwachtingen:

  • Zicht minder dan 10 m
  • Windstoten meer dan 100 km/h
  • Minimaal drie dagen op rij een temperatuur van 34 °C of meer
  • Minimaal twee dagen op rij een temperatuur van maximaal 36 °C
  • Minimaal één dag maximaal 38 °C
  • Georganiseerde onweersbuien met lokaal veel neerslag of grote hagel
  • Meer dan 75 mm regenval binnen 24 uur
  • Gladheid door ijzel of bevriezing
  • Meer dan 5 cm sneeuw in 6 uur tijd
  • Meer dan 3 cm sneeuw binnen 1 uur
  • Het ontstaan van sneeuwduinen

Code oranje reisadvies

Let op want code oranje (weerbericht) is weer iets anders dan code oranje reisadvies. Bij code oranje reisadvies is er sprake van ernstige veiligheidsrisico’s. Vaak gaat het dan om gezondheidsrisico’s, terrorisme, criminaliteit, een politieke situatie of natuurgeweld.

Reis je ondanks code oranje toch naar het betreffende gebied? Dan is dit geheel op eigen risico. De reisverzekering biedt mogelijk geen dekking meer.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Code oranje – storm (weer)
Schuiven naar boven