Beste comfortabele fietszadel

Bijgewerkt: 13 februari 2022

Leuke fietstochtjes of woon-werkverkeer: een fiets moet altijd lekker zitten. Het beste comfortabele fietszadel voorkomt zadelpijn en andere ongemakken. Gooi je standaard zadel dus opzij en kies voor iets anders. Maar let op, want goedkoop is duurkoop. Uiteraard hoeft het beste fietszadel ook niet heel veel te kosten.

Fietszadel: waar op letten?

Een verkoper kan het beste comfortabele fietszadel aanprijzen, maar dit betekent niet dat het ook bij je past. Bij aankoop van een fietszadel moet je op een aantal belangrijke zaken letten.

Breedte van de zitbotjes

Iets wat veel mensen vergeten is de breedte van de zitbotjes opmeten. Dit bepaalt namelijk welk zadel je moet hebben. Ga op een harde en rechte ondergrond zitten en neem een stuk veerkrachtig karton of een fitnessmatje erbij. Zorg dat je de voeten op een verhoging kunt plaatsen en druk je zitbotten stevig in de ondergrond.

Ga snel staan en kijk naar de afdrukken in het karton of het matje. Markeer dit eventueel en meet de afstand tussen de diepste afdrukken. Hieronder zie je welke zadel je moet hebben:

  • Afstand 8,5-10,5 cm: zadelbreedte 121-130 mm
  • Afstand 11-13 cm: zadelbreedte 131-145 mm
  • Afstand 13 cm of meer: zadelbreedte vanaf 146 mm

Voor lange fietstochten neem je een stevig zadel, voor korte ritjes een dik gelzadel. Sportieve fietsers nemen een smallere zadel omdat je dan meer voorovergebogen zit. Maar wanneer je juist veel rechtop zit heb je een breder zadel nodig.

Beste comfortabele fietszadel

Je weet nu waar je bij aankoop van een fietszadel op moet letten. Nu komt de volgende stap, namelijk het uitkiezen van het beste comfortabele fietszadel. Hieronder zie je enkele goede modellen voorbijkomen.

Dunlop fietszadel

Een zeer kwalitatief merk is Dunlop, ook wel bekend van de fietspompen, zadeltassen en overige fietsaccessoires. Het mooie aan dit merk is dat het ook nog eens zeer betaalbaar is (al vanaf € 12). Dunlop behoort daarom zeker tot het beste comfortabele fietszadel.

Je hebt keuze uit verschillende modellen voor de stadsfiets, racefiets of mountainbike. Kijk goed naar de breedte van het zadel. Maar ook of het om een hard of zacht zadel gaat. Bij korte ritjes, voor senioren en mensen met een laag lichaamsgewicht: kies een zacht zadel. In alle andere gevallen kun je beter een harder zadel nemen.

Bekijk Dunlop fietszadels

Contec zadels

Iets duurder zijn de zadels van Contec maar wel van een topkwaliteit. Voor een bedrag variërend van € 30-€ 50 koop je het beste comfortabele fietszadel. Zeer geschikt voor het maken van lange afstanden (recreatief of sportief) maar uiteraard ook voor korte ritjes. Er zijn veel verschillende type fietszadels verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor de racefiets, transportfiets, omafiets of stadsfiets. Maar ook voor de elektrische fiets of de vouwfiets.

Kijk dus even welk model het beste bij je fiets maar ook bij je situatie past. De Contec zadels zijn voorzien van uitsparing (niet allemaal) waardoor ze ergonomisch zitten. Hierdoor worden je heupen zeer goed ondersteund. Het materiaal is van gel, koudschuim of een harder materiaal. Dat staat bij elk product duidelijk aangegeven, net als de zadelbreedte.

Naar Contec zadels

Overige merken

Uiteraard zijn er nog veel meer comfortabele fietszadels verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Selle, dit merk is altijd van een goede kwaliteit. Maar er zijn ook merkloze fietszadels verkrijgbaar. Deze zijn goedkoop maar niet altijd geschikt voor je fiets of persoonlijke situatie. Bovendien kan de kwaliteiten lager zijn waardoor je sneller last krijgt van zadelpijn. Het is dus even opletten wat je koopt.

Als indicatie kun je een prijs vanaf € 15 aanhouden. Een goedkoper fietszadel heeft een kortere levensduur of zit niet comfortabel genoeg. Fietszadels vanaf € 25 zijn vrijwel altijd een goede keuze.

Bekijk alle fietszadels

Wat is het beste zadel tegen zadelpijn?

Het grootste probleem met fietsen is het ontstaan van zadelpijn. Vaak heeft dit met het verkeerde zadel te maken. Hij is bijvoorbeeld te smal of te breed, te hard of te zacht. Het beste zadel tegen zadelpijn heeft de perfecte breedte en hardheid. Hierboven heb je ook kunnen zien welke zadelbreedte je moet hebben. Maar ook hoe het met de hardheid zit.

Soms helpt het om een bontje op het zadel te leggen. Koop hiervoor een speciaal fietszadelbontje. Wissel dit af met fietsen zonder bontje, zodat je de zitbeentjes als het ware traint.

Heb je eenmaal zadelpijn, dan kan dit enkele uren aan blijven houden. In ernstige gevallen tot wel drie dagen. Probeer dan op een zacht kussen of een donutkussen te zitten, zodat je de pijnlijke plekken ontziet. Fietsen zit er even niet in. Kies ondertussen voor een ander en beter maar vooral comfortabel zadel.

Waarom een zadel met uitsparing

Zit je voorover gebogen op de fiets? Dit is het geval bij een mountainbike of racefiets. Maar sommige mensen vinden een gekantelde houding ook op een stadsfiets prettiger. Wanneer je voorovergebogen fietst dan kantelt het bekken. Hierdoor komt er meer druk op het schaambeen te staan. In dit geval kun je beter een zadel met uitsparing nemen, zodat de druk naar de zitbotjes wordt overgebracht.

Zit je mooi rechtop op het zadel, dan is een uitsparing niet noodzakelijk. Een recht zadel is dan ook prima.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste comfortabele fietszadel
Schuiven naar boven