Welke computer voor fotobewerking

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je houdt van fotograferen of nog beter: fotobewerking. Hiervoor heb je een computer met goede grafische prestaties nodig. Welke computer voor fotobewerking geschikt is hangt van verschillende zaken af. Je kijkt naar de processor, het geheugen en de grafische kaart. Maar ook het besturingssysteem, beeldscherm, opslag en natuurlijk de prijs.

Processor en grafische kaart

Zoek je een goede PC voor fotobewerking dan let je vooral op de processor en de grafische kaart. De processor moet krachtig zijn en over meerdere kernen beschikken. Hierdoor kan de processor meerdere taken tegelijkertijd aan. Een werkgeheugen van 32GB of hoger is echt wel aan te raden.

Verder speelt de grafische kaart een belangrijke rol. Het inzoomen op foto’s vraagt meer van de grafische kaart. Je kunt je voorstellen dat deze ook krachtig moet zijn. Daarnaast heb je voldoende (SSD) opslagcapaciteit nodig.

Welke computer voor fotobewerking het beste is? Hieronder vind je enkele modellen.

Microsoft Flight Simulator

Deze computer is samengesteld op basis van Flight Simulator. Hierdoor heeft hij een krachtige Intel Core i7 processor, een werkgeheugen van 32 GB en een minimale opslagcapaciteit van 500 GB. Verder is er een krachtige grafische kaart aan boord. Deze computer is dan ook vooral geschikt voor fotobewerking, gamen, streamen en nog veel meer. Een echte krachtpatser die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is.

Helaas geen goedkoop model, maar met een krachtige processor en grafische kaart zit je al snel aan een hoger prijskaartje. Hij is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 1800.

Bekijk Microsoft Flight Stimulator pc

Beste computer voor fotobewerking

Bovenstaande pc is een aanrader, maar er is natuurlijk nog meer te koop. Hieronder vind je een overzicht van geschikte computers voor fotobewerking. In de lijst staan alle computers met een processor van Intel Core i5 of hoger óf AMD Ryzen 5 of hoger. Verder beschikken al deze computers over minimaal 16 GB werkgeheugen, een krachtige grafische kaart en een opslagruimte van minimaal 240 GB.

Oftewel: hieronder vind je de meest geschikte computers waarmee fotobewerking perfect verloopt.

Naar overzicht computers

De prijs van een goede computer

Het prijskaartje van bovenstaande computers zal je direct opvallen. Het goedkoopste model kost rond de € 800, de duurste moet meer dan € 4000 kosten. Op zich is een prijs tussen de € 800 en € 1500 nog heel reëel.

Meer betalen is voor fotobewerking niet nodig. De duurdere modellen zijn vooral geschikt voor gaming. Uiteraard ook voor fotobewerking maar zoveel rekenkracht heb je niet nodig.

Welke laptop is geschikt om foto’s te bewerken?

De meeste laptops zijn minder krachtig dan computers. Wil je in plaats van een computer een laptop gebruiken om foto’s te bewerken? Neem dan een zogenaamde gamelaptop. Deze beschikt over een processor die vergelijkbaar is met bovenstaande computers. Ook de grafische kaart is krachtig genoeg.

Photoshop of Lightroom, welke computer moet je hebben?

Foto’s bewerken doe je met speciale software. Het vaakst wordt gebruik gemaakt van Photoshop of Lightroom. Geschikte computers voor dit programma vind je hierboven. Het maakt dus niet uit welk fotobewerkingsprogramma maar je hebt, alle bovenstaande computers zijn geschikt voor dit doel.

Zo duur is een laptop

Je zou denken dat een laptop goedkoper is, maar dit klinkt niet altijd. Of je nu een laptop of computer voor fotobewerking neemt, je let vooral op de processor, het werkgeheugen en de grafische kaart. Dit betekent dat beide apparaten net zo duur kunnen zijn. Het komt zelfs voor dat de laptop duurder is dan de desktop PC, maar dit hangt dus van de specificaties af.

Een goed computer voor fotobewerking

Misschien is je budget niet zo groot en wil je een goedkope computer voor fotobewerking aanschaffen. Is dit een goed idee? Over het algemeen niet. Kijk maar eens naar computers die tussen de € 500 en € 700 kosten. Deze beschikken over een Intel Core i5 processor of lager (of vergelijkbaar). Het werkgeheugen bedraagt 16 GB de grafische kaart is van een mindere kwaliteit. Hierdoor is een goedkope computer niet zo geschikt voor fotobewerking.

Wat natuurlijk niet zegt dat je hier helemaal niets mee kan. Houd jij je soms met fotobewerking bezig, bijvoorbeeld voor de lol of als hobby, dan is een goedkope computer een goede keuze. Maar voor professionele fotobewerking heb je toch een krachtige computer nodig.

Bekijk dus van tevoren hoe vaak je de computer voor fotobewerking gaat gebruiken. Is dit af en toe, dan kan een goedkope computer prima. In alle andere gevallen kun je beter wat doorsparen en direct een goede PC aanschaffen. Dit bespaart je achteraf een hoop ergernis en ellende.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke computer voor fotobewerking
Schuiven naar boven