Coolblue bus klopt – en andere berichten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Coolblue is een winkelketen met een groot assortiment aan consumentenelektronica. Vanuit de winkel of de webshop bezorgen ze de producten bij de klanten thuis. Heb je wel eens met opgetrokken wenkbrauwen naar de opdruk op de bezorgbus gekeken? Er staat Coolblue bus klopt, maar wat betekent dit eigenlijk? En waarom heeft het bedrijf voor deze opdruk gekozen? Vandaag komt de aap uit de mouw.

Het klopt als een bus

Het moet gezegd worden, Coolblue staat bekend om de woordspelingen en grappige teksten. Zo vragen ze in een vacature niet om een tekstschrijver maar om een woordverwonderaar. En ze hebben ook geen bezorger maar een bezorgheld nodig.

Heb je iets in de webshop besteld, dan krijg je in afwachting van bezorging nog even een leuk spelletje voorgeschoteld. Gewoon om de tijd te doden. Coolblue houdt dus wel van geintjes. Dat is ook terug te zien aan de Coolblue bus klopt. Eh wacht even, wat is dat voor een rare zin? Nou, eigenlijk is deze zin heel logisch te verklaren. Want alles klopt als een bus.

Dit is het meest populair in de categorie elektronica

De betekenis hierachter

De uitdrukking ‘dat klopt als een bus’ is een vermenging van ‘dat klopt’ en ‘dat sluit als een bus’. Je spreekt van een samengestelde uitdrukking. Als een bus sluiten heeft overigens niks met een voertuig te maken maar met een afsluitbare bewaardoos. Hoe dan ook, de uitdrukking ‘dat klopt als een bus’ betekent: ‘dat is echte waarheid’.

Coolblue heeft hier een loopje meegenomen. Door allereerst de tekst Coolblue op de bus te plaatsen (logisch). En dan hieronder te zetten dat het een bus is. En daaronder weer ‘klopt’, waarbij je kunt verwijzen naar de uitdrukking ‘dat klopt als een bus’. Het is dus vooral grappig bedoeld en heeft verder geen dieperliggende betekenis.

Humor raakt de consument

Waarom heeft Coolblue voor het gebruik van humor gekozen, zoals Coolblue bus klopt? Maar ook de grappige teksten in vacatures, op de webshop of in reclame uit? Omdat humor voor verbinding zorgt. Het is een luchtige manier om een band met de consument aan te gaan.

Eigenlijk is het gebruik van humor dus een slinkse manier om sympathie op te wekken. En de consument? Die trapt er met open ogen in. In 2020 behaalde dit bedrijf een omzet van maar liefst 2 miljard euro. Voor MediaMarkt bedroeg dit in dezelfde periode 4,2 miljard euro maar daar is de omzet van Saturn bij opgeteld. Al met al weet Coolblue dankzij een eigenzinnige aanpak de klanten naar zich toe te trekken.

Het gezicht op de Coolblue bus

De opdruk Coolblue bus klopt is al bijzonder genoeg, maar er is meer aan de hand. Je hebt namelijk het Coolblue bus gezicht. Een medewerker van Coolblue staat met zijn gezicht op tientallen bestelbussen van het bedrijf afgebeeld. Ook is hij in diverse promotiefilmpjes te zien. De medewerker werd in 2020 ontslagen, omdat hij tijdens zijn werkzaamheden ruzie kreeg met een collega. Niet zomaar een ruzie, hij kneep de keel van zijn collega dicht.

Niet netjes natuurlijk en dit leidde tot zijn ontslag. Waarop de (inmiddels) ex-medewerker eiste dat zijn gezicht van de Coolblue bussen verdween. Zo op het eerste oog zou je denken dat Coolblue onder het mom van het portretrecht hier gehoor aan moet geven. Maar dat gebeurde niet. In arbeidscontracten van medewerkers staat namelijk dat hun foto’s gebruikt kunnen worden ter promotie. Dat ze hierbij afstand doen van hun portretrecht, ook nadat de arbeidsovereenkomst beëindigd is.

De woorden in dat contract waren ijzersterk, zo oordeelde ook de rechter. Coolblue mocht het gezicht op de bus laten staan.

De zonnepanelen bus

Je hebt de Coolblue bus klopt, die bezorgt bestelde producten. Maar je hebt ook de tv-bus en de Coolblue zonnepanelen bus. Die laatste komt bij je langs wanneer je zonnepanelen aanschaft en laat installeren. Want de aankoop van zonnepanelen is bij Coolblue (bijna) altijd inclusief installatie.

Op de Coolblue zonnepanelen bus staat de opdruk: zonnepanelenbus, met hieronder de tekst ‘zit watt in’. Ja je ziet het goed, watt met dubbel T. Dit verwijst dus naar het wattage oftewel vermogen. Ook weer een woordgrapje van dit bedrijf.

Coolblue tv-bus

Je hebt hierboven al voorbij zien komen dat Coolblue ook een tv-bus heeft. Ze bezorgen en installeren de televisie bij je thuis. Of op je werk, indien je daar een televisie nodig hebt. Ook deze bus is van een woordgrapje voorzien. Er staat: tv-bus, met hieronder ‘seriebezorgers’. Je mag hopen dat Coolblue ook films en tv-programma’s bezorgt, want een televisie die alleen series afspeelt wordt eentonig. Maar goed, ook deze opdruk op de bekende blauwe Coolblue bus is grappig bedacht.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Coolblue bus klopt – en andere berichten
Schuiven naar boven