Wanneer krijg je belasting terug?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Jaarlijks doe je aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt voor de meeste mensen met een inkomen. Geld aan de belastingdienst afdragen is geen pretje, maar soms is de fiscus juist aan jou geld verschuldigd. Wanneer krijg je belasting terug? Dit is het geval wanneer je teveel inkomstenbelasting betaalt. Maar belasting terugkrijgen kan ook met de hypotheek of iets anders te maken hebben.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen

Vroeger zat de inkomstenbelasting ingewikkeld in elkaar. Sinds er twee belastingschijven zijn, is duidelijker wat je aan inkomstenbelasting betaalt. Alle inkomsten uit werk en woning vallen in box 1. In deze box zijn de volgende belastingschijven van toepassing:

  • Schijf 1 – inkomsten tot € 69.399: tarief van 37,07%
  • Schijf 2 – inkomsten vanaf € 69.399: tarief van 49,50%

Een groot deel van de Nederlanders heeft een inkomen dat volledig in de eerste schijf valt. Dit betekent dat je 37,07% aan inkomstenbelasting betaalt. Dit klopt natuurlijk niet helemaal want je hebt nog recht op een of meerdere heffingskortingen. Hierdoor betaal je iets minder belasting.

Verdien je € 80.000 per jaar? Dan betaal je over de eerste € 69.399 een tarief van 37,07%. Over de overige € 10.601 betaal je 49,50% belasting. Ook weer met aftrek van heffingskortingen, hoewel je daar met een hoog inkomen minder recht op hebt.

Tip: de leukste woonaccessoires tegen voordelige prijzen

Wanneer krijg je belasting terug?

Werkgevers houden loonbelasting in. Als werknemer krijg je dus netto uitbetaald. Het kan dat de werkgever te veel heeft ingehouden. Bijvoorbeeld omdat hij geen rekening heeft gehouden met je thuissituatie. Het kan namelijk dat je recht hebt op meer heffingskortingen dan de werkgever dacht.

Soms past de werkgever helemaal geen heffingskorting toe. Bijvoorbeeld omdat je eerder hebt aangegeven dat je elders een baan hebt, maar dit inmiddels is stopgezet. Meestal krijg je belasting terug omdat er te weinig heffingskorting is toegepast.

Geen teruggave hypotheekrenteaftrek

Mensen met een hypotheek zullen vaak maandelijks een teruggave hypotheekrenteaftrek ontvangen. Dit vraag je aan middels een voorlopige aanslag. Niet iedereen wil dit of denkt hieraan. Het gevolg is dat je het hele jaar lang geen hypotheekrenteaftrek hebt ontvangen. Dit krijg je dus naar een jaar alsnog terug.

Fout gemaakt in aangifte erfenis of schenkbelasting

Wanneer je een erfenis of schenking ontvangt moet je hier belasting over betalen. Heb je een fout gemaakt in de aangifte? Mogelijk heb je te veel belasting betaalt. Je krijgt deze belasting terug wanneer je contact met de belastingdienst opneemt. Dit doe je middels een brief. In deze brief staan je volledig je persoonsgegevens, adres, datum van erfenis of schenking en de gegevens van degene waar je de schenking of erfenis van ontvangen hebt.

Heb je een voorlopige aanslag gekregen, dan vermeld je ook het aanslagnummer. Het is belangrijk om geen nieuwe aangifte van een erfenis of schenking te doen. Doe je dit wel dan behandelt de belastingdienst dit weer als een nieuwe erfenis of schenking. Je zou dan nog meer belasting moeten betalen, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Wanneer krijg je belasting terug wanneer je student bent?

Studenten laten vaak tientallen tot honderden euro’s per jaar liggen. Zonde want hier kun je een hoop leuke dingen van doen. Wanneer krijg je belasting terug wanneer je studeert? Dit kan wanneer je een bijbaan hebt en meer dan € 16 aan loonheffing hebt betaald. Uit praktijk blijkt namelijk dat scholieren vaak veel te veel loonbelasting betalen.

Geen paniek wanneer je vergeet om belastingaangifte te doen. Je hebt nog tot vijf jaar de tijd om dit te doen. Dit betekent dat je de belastingaangifte over het jaar 2021 nog tot 2026 kunt doen. Genoeg tijd dus.

Ben je student en werk je? Dan is het altijd verstandig om te kijken of je belasting terug kunt krijgen. Dit gaat heel eenvoudig via het aangifteprogramma op de website belastingdienst.nl/jongeren. Inloggen met DigiD.

Mis dit niet! Sale bij bol.com!

Belasting terugvragen wanneer je gebruik maakt van de kinderopvang

Voor werkende ouders is er de kinderopvang. De overheid betaalt hier gedeeltelijk in mee, dit gebeurt middels de kinderopvangtoeslag. Wanneer krijg je belasting terug wanneer je kind naar de kinderopvang gaat?

Er zijn een aantal voorwaarden om gebruik te maken van de kinderopvangtoeslag. Je hebt bijvoorbeeld een baan in loondienst, als freelancer of artiest. Maar het kan ook dat je een opleiding volgt of een traject naar werk. Bij een opleiding is het even opletten, want een particuliere opleiding moet erkend zijn door het Ministerie OCW.

Een andere voorwaarde is dat de opvang geregistreerd staat bij het LRK. Bovendien betaal je altijd een eigen bijdrage. Wanneer je aan al deze voorwaarden voldoet dan kun je belasting terugvragen voor de kosten van de kinderopvang.

Overige situaties

Wanneer krijg je nog meer belasting terug? Dit geldt bijvoorbeeld bij aankoop van zonnepanelen. Of wanneer je partneralimentatie betaalt. Maar niet voor kinderalimentatie, die regeling is al een hele tijd geleden terug gedraaid.

Je kunt ook studiekosten aftrekken in de aangifte. Of bepaalde zorgkosten. Er is best veel mogelijk, maar je moet dan wel de regels en wetten kennen.

Weet je niet wanneer je belasting terugkrijgt? Dan is het handig om met je administratie langs een boekhouder of accountant te gaan. Deze bekijkt waar je allemaal recht op hebt. Bedenk dat een boekhouder/accountant veel slimmer is en elke euro zal proberen terug te vragen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wanneer krijg je belasting terug?
Schuiven naar boven