Crypto kopen: welke, hoe en waarom

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Steeds meer mensen investeren in cryptocurrency. Welke crypto kopen, hoe doe je dit en waarom zou je erin beleggen? Voor de absolute beginner, maar ook voor iedereen die er interesse in heeft, is dit artikel. Boordevol antwoorden op de meest belangrijke vragen.

Welke crypto kopen?

Het begint met het uitzoeken van geschikte cryptocurrency. Bitcoin is en blijft populair. Dit is de grootste en oudste cryptomunt en heeft veel aanzien. Het is niet zomaar dat grote bedrijven zich op bitcoin storten. Er zijn zelfs landen, waaronder El Salvador, die bitcoin kopen en zelfs als wettig betaalmiddel zien.

Ethereum is de op twee na grootste cryptomunt. Sommige analisten denken dat ethereum in de toekomst bitcoin voorbijgaat. Het is dus ook interessant om deze munt in de gaten te houden. Verder zijn NFT tokens populair, net als grapmunten waaronder dogecoin of shiba inu coin.

Bepaal je budget

Welke crypto kopen wanneer je een beperkt budget hebt? Zelfs met € 50 kun je al veel. Zo kun je voor € 50 een stukje bitcoin kopen, of je wordt shiba inu miljonair. Die laatste munt is namelijk een stuk goedkoper waardoor je voor € 50 miljoenen stuks in je bezit krijgt.

Het is vooral belangrijk dat je vooraf je budget bepaalt. Geef nooit meer geld uit dan je kunt missen. Houd er ook rekening mee dat crypto kopen altijd risicovol blijft. Niemand kan van tevoren zeggen waar de koers volgend jaar op staat. Dit kan 10 keer hoger zijn maar ook de helft minder.

Hoe crypto kopen? Enkele tips

Je wil crypto kopen maar weet niet hoe. Ben je een absolute beginner, dan kun je het beste voor een cryptomakelaar kiezen. Je hoeft alleen maar te selecteren welke munt je wil hebben en wat je budget is. De cryptomakelaar doet de rest. Vooraf is de prijs bekend dus je hoeft niet mee te bieden.

Een bekende Nederlandse cryptomakelaar is Litebit. Maak hier een account aan, koop en betaal met iDEAL. Je mag ook gebruik maken van de interne wallets, zodat je geen eigen digitale portemonnees hoeft aan te maken.

Meld je aan bij Litebit

Wil je actief handelen, meld je dan bij het Nederlandse handelsplatform Bitvavo aan. De transactiekosten zijn hier ontzettend laag, maximaal 0,2%. In veel gevallen nog lager. Wanneer je via onderstaande link een account aanmaakt betaal je tijdelijk helemaal geen handelskosten.

Maak een account op Bitvavo aan (inclusief bonus)

Ook bij Bitvavo betaal je met iDEAL of een van de andere betaalmogelijkheden.

Buitenlandse cryptocurrency exchange

Veel grote beleggers zijn actief bij een van de vele buitenlandse cryptocurrency exchanges. Dit is alleen aan te raden wanneer je al wat verder gevorderd bent. Omdat alles in het Engels is kun je het soms wat lastiger begrijpen. Bovendien steken deze handelsplatformen niet heel eenvoudig in elkaar. Hierdoor kun je al snel de weg kwijtraken.

Ga je uiteindelijk toch voor een buitenlandse handelsbeurs, doe hier dan vooraf onderzoek naar. Op sommige handelsbeurzen is al vaker ingebroken, waarbij beleggers alles of een gedeelte van hun geld kwijtraakten. Vooral de grote beurzen zijn vaker het slachtoffer. Laat daarom geen grote geldbedragen of cryptocurrency op dit soort beurzen rondslingeren.

Waarom crypto kopen

Iedereen doet het dus het lijkt logisch dat jij het doet. Maar ja, waarom crypto kopen? Dit moet je vooral niet doen omdat anderen erin investeren. Crypto kopen doe je om een of meerdere redenen:

  • Je ziet er toekomst in
  • Je zet je af tegen het huidige geldsysteem
  • Je wil winst maken

Een groep mensen denkt dat crypto de toekomst heeft en in de basis is dit ook zo. De blockchain technologie wordt nu al door verschillende bedrijven toegepast. Ook overheden experimenteren hiermee. Het is de bedoeling dat de eigen valuta’s binnenkort via de blockchain lopen, waarbij (bijna) niemand contant geld op zak heeft. Maar of bitcoin of andere cryptocurrency de vaste valuta’s overnemen? Die kans is zeer klein. Weinig landen zullen dit toestaan.

Toch zijn er mensen die zich af blijven zetten tegen het huidige geldsysteem. Ze zijn de centrale regulering meer dan zat. Bij cryptocurrency heerst een decentraal karakter. Er zit dus geen bank of overheid tussen. Je afzetten tegen het huidige systeem is ook een reden om crypto te kopen.

Als laatste de groep, en die is het grootst, die winst wil maken. Er zijn al heel wat cryptomiljonairs ontstaan. Met een kleine investering hebben ze miljoenen binnen weten te halen. Helaas heeft crypto kopen ook een keerzijde: vooral jongeren verliezen er duizenden euro’s mee. Dit komt omdat ze ondoordacht te werk gaan.

Conclusie crypto kopen

Je weet nu alles over crypto kopen, onder andere waar je dit doet en op welke manier. Maar ook waarom je crypto koopt. Het is belangrijk om alles vooraf goed op een rijtje te zetten. Beleg alleen met geld waarvan je weet dat je dit kunt missen. Je moet bij verlies nog steeds goed kunnen slapen. Ben je er klaar voor? Dan is crypto kopen iets voor jou.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Crypto kopen: welke, hoe en waarom
Schuiven naar boven