Kweekkas voor binnen: beste kweekkasjes

Bijgewerkt: 1 februari 2022

Kweek je eigen kruiden, bloemen of planten. Binnen een kweekkas gebruiken is heel goed mogelijk. Je creëert een broeikas waardoor planten optimaal groeien. De kweekkas voor binnen moet wel aan een aantal vereisten voldoen. Daarom vind je dit artikel de beste kweekkasjes die verkrijgbaar zijn.

Met of zonder warmte

De meeste mensen zullen bij een kweekkas voor binnen aan het eenvoudige model denken. Zo eentje die je op de vensterbank plaatst en ervan uitgaat dat de zon de rest doet. Dat kan heel goed, maar dan moet je wel een raam op het zuiden hebben. Is dit niet het geval? Dan kun je beter voor een elektrische kweekkas voor binnen gaan. Deze beschikt over elektrische verwarming, waardoor je planten zelfs in een koudere omgeving goed groeien.

Beste elektrische kweekkas

Het is niet zo dat een elektrisch kweekkasje duurder is. Nee hoor, ze zijn al verkrijgbaar vanaf € 35. Hierbij heb je keuze uit een mini kweekkas voor binnen met een zeer compacte afmeting, of een groter model. De grotere modellen inclusief waterreservoir zijn verkrijgbaar vanaf € 70.

Bekijk elektrische kweekkasjes

De elektrische kweekkas werkt vrij eenvoudig. Hij ziet eruit als een normaal kasje, maar dan zit er een kabel en stekker aan. Deze modellen zijn voorzien van een geïntegreerd verwarmingselement. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de bodem met 8 °C wordt verhoogd. De ideale temperatuur in de kas ligt tussen de 16 en 24 °C. Alleen wanneer de zaden zijn ontkiemt maak je de roosters aan de bovenzijde open.

Normale kweekkas voor binnen

Naast de elektrische kweekkas heb je ook nog het normale model. Deze werkt niet op elektriciteit dus is overal inzetbaar. Het is dan wel belangrijk dat er in de kweekkas voldoende warmte wordt geproduceerd. Daarom moet dit model voor een raam staan. Het liefst aan de zuidkant, maar anders aan het zuidwesten of zuidoosten.

Door het gesloten systeem in de kas creëert de zon warmte. Het is juist die warmte die ervoor zorgt dat zaden ontkiemen en jonge plantjes goed groeien.

Een kleine kweekkas voor binnen wordt ook wel als kweekbak verkocht. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 15. De grotere modellen beginnen vanaf € 20.

Naar kweekkassen voor binnen

De kweekbak met led

Wil je het professioneel aanpakken, dan heb je de kweekkas voor binnen met ledlamp. Het gaat hier om een gloeilamp die ervoor zorgt dat de plantjes de juiste hoeveelheid warmte en licht krijgen. Een mooi systeem waardoor de planten optimaal groeien. Is dit echt nodig? Nee, de meeste planten doen het ook prima in een normale kweekkas of eventueel een elektrisch model (dus met warmtemat).  Maar wanneer je gevoelige planten kweekt dan is een kweekkas met gloeilamp wel een aanrader.

Houd wel rekening met de hogere aanschafprijs. Je bent al snel € 200 of meer kwijt. Voor de meeste mensen is dit een te hoge prijs, daarom moet je vooraf bepalen of dit wel zo nuttig is.

Bekijk kweekkas met groeilamp

Zo gebruik je een kweekkas

Een kweekkas voor binnen kopen is leuk, maar hoe gebruik je hem eigenlijk? Allereerst vul je de bak met aarde. Doe dit diep genoeg, ongeveer tot een centimeter onder de rand van de onderbak. Neem zaden en duw deze enkele millimeters in de grond. Zorg dat de zaden een onderlinge afstand van minimaal 2 cm hebben. Zo hebben ze de ruimte om te groeien.

In plaats van zaden kun je ook gebruik maken van stekjes. Ook deze hebben een onderlinge afstand van minimaal 2 cm. Hoe langer de plantjes in de kweekkas moeten blijven, hoe groter de onderlinge afstand. Grotere plantjes hebben namelijk meer ruimte nodig.

Geef de zaden of stekjes regelmatig water. Pas op voor schimmelvorming. Na enkele dagen zijn de eerste plantjes zichtbaar. De groter wordende planten verpot je. Indien het om kruiden gaat kun je ze rechtstreeks uit je kweekkas je gebruiken.

Schimmel in kweekbak: probleem en oplossing

Een veel voorkomend probleem is schimmel in de kweekbak. Zichtbaar als witte draden of watten. Vaak begint dit heel subtiel maar al snel breidt de schimmel in de kweekkas zich uit. Het probleem met schimmel is dat dit de planten kan aantasten. Vooral jonge plantjes zijn hier gevoelig voor en begeven het.

Schimmel in een kweekbak voorkom je door de aarde niet te nat te maken. Geef vaker kleine hoeveelheden water. Gebruik hiervoor een plantenspuit en vernevel het water. Voorkom dat je teveel water in één keer geeft, dit bevordert de schimmelgroei.

Let op want de aarde mag nooit volledig uitdrogen. Dit is zeer slecht voor de zaden of de jonge plantjes. In het begin is het vaak even uitproberen wat het beste werkt. Uiteindelijk weet je precies hoeveel en hoe vaak je water moet geven.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kweekkas voor binnen: beste kweekkasjes
Schuiven naar boven