De meest dodelijke wapens

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

In de eerste wereldoorlog werden machinegeweren voor het eerst ingezet. Toch waren dit niet de meest dodelijke wapens. Die eer was toen voor het kanon. Ondertussen zijn er heel wat dodelijke machines bijgekomen. Benieuwd naar de meest dodelijke wapens? Hieronder vind je ze allemaal op een rij.

Tsar Bomba

Het meest prachtige en dodelijke wapen is de Tsar Bomba. Deze waterstofbom (kernwapen) werd op 30 oktober 1961 tijdens de koude oorlog tot ontploffing gebracht. Het was de Sovjet-Unie die hier verantwoordelijk voor was. Deze bom had een kracht van maar liefst 50 Megeton TNT. Ter vergelijking: vuurwerk heeft een kracht van minder dan 1 gram TNT.

De Tsar Bomba had een lengte van een dubbeldekkerbus en woog ongeveer 24 ton. 40 seconden na de explosie van deze bom ontstond er een wolk die tot 30 km ver reikte en 65 km hoog kwam. De lichtflits was op 900 km afstand te zien en de hitte op 250 km afstand voelbaar.

Aanrader: het boek Drie oorlogen (bekijk de prijs)
Van Eerste Wereldoorlog naar Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog

B-41 waterstofbom

Het tweede meest dodelijke wapen dat ooit ontwikkeld werd was de B-41 waterstofbom. Dit kernwapen werd tussen 1960 en 1976 door de Amerikaanse luchtmacht gebruikt. Het had een explosieve kracht van 25 Mt TNT. Dit is twee keer minder dan de Tsar Bomba maar nog steeds indrukwekkend krachtig.

Er werden 500 van deze waterstofbommen gebouwd. Vanaf 1963 werden ze langzaam ontmanteld en in 1976 werd de laatste buiten werking gesteld.

‘Fat Man’ atoombom

Amerika, Rusland en Noord-Korea beschikken over een aantal kernwapens. Dit is meer bedoeld als afschrikmiddel, want het inzetten van dit soort wapens heeft flinke gevolgen voor de planeet en de mensheid. De ‘Fat Man’ is een atoombom die op 9 augustus 1945 tot ontploffing werd gebracht. Dit gebeurde boven Nagasaki in Japan.

40.000 mensen waren bij de ontploffing op slag dood. Hiermee is de ‘Fat Man’ de dodelijkste atoombom die ooit door en op de mens is ingezet.

Meest dodelijke wapen dat ooit gemaakt werd

Er zijn een hoop dodelijke wapens. Feitelijk kun je iemand al met een paperclip om het leven brengen. Maar kernwapens zijn toch de meest dodelijke wapens ooit gemaakt. In het geheim worden ze nog steeds ontwikkeld.

Een kernwapen staat ook wel bekend als atoombom. In deze bom zijn atoomkernen opgeslagen die tot ontploffing komen. Een kernwapen ontketent meerdere kernreacties. De kracht van kernwapens is ontzettend groot en ligt tussen de 15 en 50 Mt. De energieopbrengst kan op wel 100 Mt liggen.

Het tot ontploffing brengen van een atoombom zorgt voor grote hitte, straling en schokgolven. Mensen worden verbrand, verbouwen worden weggeblazen en de straling is van invloed op de natuur. Het gebruik van kernwapens heeft hierdoor vergaande gevolgen voor de toekomst van de aarde.

Het sterkste pistool

De Smith & Wesson 500 is het sterkste pistool dat een kogel afvuurt met een snelheid van 632 m/s. Maar in de vorige eeuw was de .44 Magnum het sterkste pistool. Dit model vuurt een kogel af met een snelheid van 404 m/s.

Naar waterpistolen – voor feestjes en outdoor activiteiten

Welk wapen schiet het verst?

Een kogel wordt met een bepaalde snelheid afgevuurd. Meestal doorboort de kogel iets, waardoor hij tot stilstand komt. Maar wanneer de kogel tijdens zijn vlucht onderweg niets tegenkomt verliest hij steeds meer vaart. Uiteindelijk komt hij totaal tot stilstand.

Welk wapen schiet het verst? Het Accuracy AX-geweer kan kogels afvuren die op een afstand van 2475 m tot stilstand komen.

Heb je al eens gedacht aan de kogels die tijdens vreugdeschoten worden gelost? Deze vreugdeschoten zorgen soms voor dodelijke slachtoffers. Wanneer een schutter in een kleine hoek boven het hoofd een vreugdeschot lost dan komt de kogel ongeveer 600 m verder ergens neer. Gaat de kogel met de punt als eerste neer dan kan hij veel schade aanrichten. In 2006 werden per ongeluk 800 mensen tijdens een feestje in Turkije gedood na het lossen van vreugdeschoten.

Zo ver schiet een kanonskogel

Ook kanonnen zijn dodelijke wapens. Behalve het waterkanon, dit is een niet dodelijk wapen. Een kanonskogel kan tot 800 m ver komen. Wanneer de kogel het kanon verlaat dan heeft hij een gemiddelde snelheid van 900 km/h.

Het meest bizarre wapen ooit

Naast de meest dodelijke wapens zijn er ook wat bizarre wapens gemaakt. Veel hiervan zijn nooit in gebruik genomen. In 1910 maakte een Oostenrijker de Kolibrie, het kleinste wapen ooit. Het woog slechts 200 gram en paste hierdoor makkelijk in een vuist. Helaas was de Kolibrie niet zo effectief, de vuurkracht was veel te laag. Met dit minipistooltje kon je nog niet eens door een stukje hout schieten.

De Amerikanen werkten in 1994 aan The Gay Bomb. Dit was een bom dat vrouwelijke feromonen moest verspreiden, om zo de mannelijke soldaten op te winden. Dit zou als gevolg hebben dat de soldaten met elkaar in bed doken en dus geen aandacht meer hadden voor het vechten. Helaas kwam uit een test naar voren dat mannen nauwelijks reageerden op de feromonen. The Gay Bomb was een bizar maar ook mislukt wapen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De meest dodelijke wapens
Schuiven naar boven