Wat is beter prepaid of abonnement (telefoon)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bellen met je smartphone of gsm, dit kan alleen met beltegoed. Uitgezonderd het wifibellen. Maar wat is beter, prepaid of abbonnement? Veel mensen kiezen voor een telefoonabonnement. Je bent dan verzekerd van een vast aantal belminuten en mobiele data. Maar soms is prepaid beter en goedkoper.

Verschil tussen abonnement en prepaid

Vroeger koos bijna iedereen voor prepaid beltegoed. Je waardeert hierbij het beltegoed op wanneer het je uitkomt. Dat veel mensen hiervoor kozen had met de ontzettend dure mobiele abonnementen te maken. Tegenwoordig is een telefoonabonnement heel betaalbaar.

Het verschil tussen abonnement en prepaid zit hem in de manier van opwaarderen. Bij een prepaid moet je dit handmatig doen. Een abonnement wordt maandelijks automatisch opgewaardeerd. Hierbij geef je van tevoren aan hoeveel belminuten en mobiele data je wil ontvangen.

Hier vind je prepaid kaartjes vanaf € 0,99

Wat is goedkoper prepaid of sim Only?

Wanneer je veel belt en ook vaak gebruik maakt van het mobiele internet dan is een sim only abonnement zeker goedkoper. Je zou dan met een prepaid kaartje ontzettend duur uit zijn.

Gebruik je de smartphone of gsm af en toe? Bijvoorbeeld alleen om bereikbaar te zijn of voor in noodgevallen? Dan kun je beter voor prepaid kiezen. Dat is in deze situaties een goedkopere keuze.

Wat is beter, prepaid of abonnement voor een kind

Voor kinderen is het even kiezen tussen een prepaid simkaart of een telefoonabonnement. Je moet weten dat kinderen zelf geen abonnement mogen afsluiten. Dit moet altijd met toestemming van een ouder of voogd.

Kinderen die nog maar net een mobiele telefoon hebben kun je beter een prepaid kaartje geven. Zo leren ze met de grenzen van belminuten aan mobiele data omgaan. Dit bespaart je uiteindelijk een hoop geld.

Een telefoonabonnement start je wanneer het kind gedurende een half jaar goed met de smartphone kan omgaan. Kies in dit geval voor een abonnement met:

  • Minimaal 120 belminuten
  • 1 GB mobiele data (of meer)

Is het kind 12 jaar of ouder dan kun je beter voor een abonnement met minimaal 2 GB aan mobiele data kiezen.

Voor de volwassenen

De meeste volwassenen hebben meer aan een telefoonabonnement. Neem alleen een prepaid kaart wanneer dit echt niet anders kan. Bijvoorbeeld omdat je geen abonnement kunt afsluiten vanwege schuldsanering of schuldhulpverlening, openstaande leningen, een BKR registratie of niet gemachtigd. Prepaid is ook aan te raden wanneer het om een noodtoestel of reserve telefoon gaat.

Senior: prepaid of abonnement

Veel senioren hebben een vaste telefoon. Dit werkt veel prettiger, alleen al omdat hij groter is. Maar een vaste telefoon voelt ook vertrouwd aan.

Tip: dit zijn de beste seniorentelefoons

Toch zal de moderne senior met een smartphone rondlopen. Alleen wordt daar minder vaak mee gebeld. En het internet opgaan doet de senior liever via de desktop PC of de laptop. Dat is ook veel handiger want het scherm is groter. De ogen gaan namelijk ook wat achteruit (bij iedereen).

Voor senioren is een prepaid vaak beter. Behalve wanneer de smartphone stiekem toch veel gebruikt wordt. Houd daarom het gebruik in de gaten. Je ontdekt vanzelf wat beter is: prepaid of abonnement. Ga altijd voor de goedkoopste optie.

Een losse smartphone kopen

Tenzij het niet anders kan is het altijd beter om een losse smartphone te kopen. Dus niet een telefoonabonnement inclusief smartphone. Waarom kun je beter voor een los toestel gaan? Omdat veel smartphones duurder zijn dan € 250. Neem je dit inclusief abonnement dan betaal je die € 250 (of meer) in maandelijkse termijnen af.

Dit betekent een verhoging van de maandelijkse kosten. Maar dat is nog niet het ergste. Wanneer het toestel € 250 of meer kost en je betaalt hem maandelijks af, dan wordt dit als een lening gezien. Op dat moment ontvang je een positieve BKR registratie. Niet dat dit direct een probleem is maar in de toekomst mogelijk wel. Want wanneer je ergens een lening of hypotheek wil afsluiten dan wordt die positieve BKR registratie meegenomen in de berekening. Hierdoor kun je minder lenen dan je dacht.

Bekijk de nieuwste smartphones

Van prepaid naar abonnement

Heb je eerst voor prepaid gekozen en wil je later toch overstappen naar abonnement? Dat kan probleemloos. Wanneer je dit bij dezelfde provider doet dan is dit ook nog eens snel geregeld. Maar stap je over van de ene naar de andere provider van prepaid naar abonnement? Dan moet je nummerbehoud aanvragen. Op die manier blijf je van hetzelfde telefoonnummer gebruik maken. En wordt je prepaid kaart omgezet naar een telefoonabonnement.

Dit doe je altijd bij de provider waar je het abonnement wil afsluiten. Dus niet bij de provider waar je weggaat.

Vraag: is prepaid duurder dan abonnement?

In veel gevallen is bellen en internetten met prepaid duurder dan een abonnement. Dit komt omdat de tarieven per minuut, MB (data) of sms veel hoger zijn. Maar wanneer je heel weinig gebruik maakt van de smartphone dan valt prepaid weer wat goedkoper uit. Houd er rekening mee dat een ongebruikt abonnement weggegooid geld is. Al helemaal wanneer je er één of twee jaar lang aan vastzit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter prepaid of abonnement (telefoon)
Schuiven naar boven