Deze kerstboom blijft het langst mooi

Bijgewerkt: 22 november 2022

Gezellig, de feestdagen staan voor de deur. Dit betekent de kerstdecoratie van zolder halen. En natuurlijk de kerstboom opzetten. Maar ja, welke kerstboom blijft het langst mooi? Sommige exemplaren verliezen snel hun naalden of worden bruin. Terwijl andere bomen wekenlang kunnen blijven staan.

De beste optie: een kunst kerstboom

Wil je weten welke kerstboom het langst mooi blijft? Dat is natuurlijk een kunstkerstboom. Vroeger zagen kunstkerstbomen er heel naar uit. Tegenwoordig zijn de exclusieve modellen niet meer van echt te onderscheiden.

De kunstbomen van Everlands, Alice Garden en Triumph Tree verkopen als beste. Deze merken bieden de beste kwaliteit. De boom ziet er zo echt uit, niemand die verwacht dat er een nepboom in je woonkamer staat. Bovendien gaan deze bomen jarenlang mee.

Bekijk de best verkochte kunstkerstbomen

Welke echte kerstboom blijft het langst mooi?

Toch liever een echte kerstboom in huis halen? Dan is het belangrijk om voor een lang groenblijvende boom te gaan. Zo een die niet na een week al zijn naalden laat vallen.

Hoe lang de boom mooi blijft is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste het type boom, maar ook de omgevingstemperatuur en de verzorging.

 Nordmann boom is de absolute winnaar

Wanneer je kijkt naar een kerstboom die het langst mooi blijft, dan kom je bij de Nordmann uit. De naalden vallen veel minder snel uit dan bij anderen bomen. De Nordmann spar heet eigenlijk de Kaukasische zilverspar. Hij werd in het jaar 1838 door de Finse bioloog Alexander von Nordmann binnen Europa geïntroduceerd, vandaag ook de benaming.

Deze langzaam groeiende spar groeit oorspronkelijk in Turkije, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Hij wordt gewoon in Nederland en België gekweekt, hier doet hij het ook goed. In de natuur kan de boom tot wel 60 m hoog worden. Als kerstboom wordt hij vaak met een hoogte variërend van 1 m tot 2 m verkocht.

Over de kosten (prijs)

Helaas is een Nordmann zeker niet de goedkoopste kerstboom. Omdat de boom zo langzaam groeit gaan er hogere kosten mee gepaard. Gemiddeld ben je dan ook wel twee keer duurder uit dan wanneer je een ander type spar koopt. Voor een gezaagd exemplaren ben je tussen de € 30 en € 50 kwijt. Een echte Nordmann met kluit en pot kost al snel rond de € 90.

Naar Nordmann kerstbomen

Fijnspar (Picea abies)

De fijnspar wordt het vaakst als kerstboom gekocht. Het was ook een van de eerste soorten die je als kerstboom in huiskamers tegenkwam. Nadeel van deze fijnspar is dat hij snel zijn naalden verliest. Aan de andere kant ruikt deze boom wel heel lekker en dus ook traditioneel.

Een fijnspar koop je bij de plaatselijke bouwmarkt, tuincentrum en soms ook bij supermarkten. Een fijnspar online bestellen is niet aan te raden, het is lastig om deze tijdens transport goed te houden. Een Normann kun je wel zeer goed online bestellen en thuis laten bezorgen.

Welke kerstboom is het beste?

Wil je een boom die lang mooi blijft en ook nog eens een prachtige uitstraling heeft, dan kies je voor de Nordmann. Dit is de favoriet van velen. Houd aan de andere kant wel rekening met een hogere aanschafprijs.

Welke kerstboom is het grootst?

Zoek je een grote boom voor in je woonkamer, op kantoor of in de bedrijfsruimte? Dan kun je voor een fijnspar gaan. Die kan flink groot worden. Moet de boom naast een flinke afmeting ook lang blijven staan, ga dan voor een Nordmann. Bedenk wel dat een grote Nordmann ontzettend duur kan zijn!

Welke kerstboom ruikt het lekkerst?

Je komt de woonkamer binnen en de geur van dennennaalden komt je tegemoet. Dat zorgt voor het ultieme kerstgevoel. Welke kerstboom ruikt het lekkerst? Dan zou je een fijnspar moeten kopen, die heeft een altijd heerlijke dennengeur.

Je hebt eventueel ook de spray met dennengeur, speciaal voor de kerst. Spuit een klein beetje op de uiteinde van de taken en de boom ruikt zoals hij zou moeten doen.

Bekijk spray dennengeur

Verzorging van de kerstboom

Als laatste is ook de verzorging van de kerstboom bepalend voor hoe lang hij mooi blijft. Ten eerste de omgevingstemperatuur. Is het erg warm in huis dan zal de boom veel sneller zijn naalden laten vallen. Zet de kerstboom daarom zeker niet vlak naast de verwarming.

Een fijnspar droogt snel uit. Door de takken dagelijks met water te besproeien blijft hij langer mooi. Bovendien blijft ook die authentieke dennengeur langer aanwezig.

Koop bij voorkeur een kerstboom inclusief kluit. Zet hem in een grote en stevige pot met aarde en houd deze vochtig. Koop je een boom met afgezaagde stam? Zet de stam zo snel mogelijk in een emmer water. Verplaats je de boom naar de kerstboomstandaard, zorg dan voor een standaard waar water in kan.

Is dit niet mogelijk, dan moet je de kerstboom na aankoop een hele nacht in een emmer water laten staan. Hij kan zich dan nog goed volzuigen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Deze kerstboom blijft het langst mooi
Schuiven naar boven