Dit is de meest verkochte kerstboom

Bijgewerkt: 25 november 2022

De meeste mensen zetten vanaf 6 december de kerstboom op. Lampjes en versiering erin: optimale gezelligheid. Wat is de meest verkochte kerstboom? Er is één soort die er met kop en schouders bovenuit steekt. Niet alleen omdat hij zo mooi is, ook verliest hij weinig naalden.

De meest populaire kerstboom

Ben je op zoek naar een sterke kerstboom? Dan moet je zeker eens aan de Nordmann denken. Dit is de meest verkochte kerstboom binnen maar ook buiten Europa.

Dat de Nordmann razend populair is heeft met de specifieke eigenschappen te maken. Kijk maar eens hoe deze boom eruit ziet en wat je er allemaal van kunt verwachten.

De Nordmannspar

Goed om te weten: de Nordmann bestel je gewoon online. Deze boom is zo sterk dat hij elk transport overleeft. Laat hem thuisbezorgen, dit scheelt een hoop gesleep.

Deze boom is verkrijgbaar vanaf € 25. Hij is dus zeker niet de goedkoopste kerstboom maar dat heeft natuurlijk met die mooie eigenschappen te maken.

De Nordmann spar wordt ook wel de Kaukasische zilverspar genoemd. Van oorsprong groeit hij in de omgeving van de Zwarte Zee. De platte naalden hebben een glimmende donkergroene bovenkant. De naalden staan stevig ingeplant, wanneer je er een uittrekt komt er niet een deel van de bast mee. Het is bij fijnsparren juist wel het geval.

Langzaam groeiende boom (en daarom is hij duur)

De Nordmann is het meest verkochte kerstboom omdat hij amper naalden verliest. Zelfs een gezaagde boom laat nauwelijks naalden los. Bovendien is hij mooi vol, iets dat voor een kerstboom wel gewenst is.

Deze soort groeit langzaam. Het duurt wel 10 jaar voordat de boom 2 meter hoog is. Een fijnspar doet hier ongeveer 6 jaar over. Juist vanwege die langzame groei is deze boom duurder dan andere kerstbomen.

Denemarken exporteert jaarlijks 5 miljoen Nordmann sparren. In Nederland wordt hij ook gekweekt, maar weinig als kerstboom. Hier kweken we hem voornamelijk om het hout, dat overigens een witte kleur heeft.

Hoe hoog kan een Nordmann worden?

In de vrije natuur kan deze boom ontzettend groot te worden. De Nordmann bereikte een hoogte tot wel 60 meter. In gekweekte vorm zal deze boom nooit zo groot worden. Vaak hoort hij gekapt of met kluit en al uit de grond gehaald wanneer hij tussen de 1 meter en 3 meter hoog is.

Verschil tussen de Nordmann en de blauwspar

Veel mensen twijfelen tussen de aankoop van een Nordmann of een blauwspar. Weet je niet wat je moet kopen? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen de Nordmann en de blauwspar.

Kleur: de Nordmann heeft een diepgroene kleur terwijl de blauwspar blauwgrijs van kleur is. Bij een strak of koel interieur past de blauwspar goed, in alle andere gevallen kies je toch voor een andere boom.

Vorm: beide bomen hebben een mooie volle vorm. De Nordmann kan net wat breder zijn.

Naalden: de naalden van de Nordmann zijn zacht en prikken niet. Bij de blauwspar prikken de naalden juist wel. De Nordmann verliest geen tot nauwelijks naalden en de blauwspar een heel klein beetje. Dit is nog altijd minder dan de zilverspar of de fijnspar.

Prijs: de Nordmann is vanwege zijn eigenschappen het duurst. Verkrijgbaar vanaf € 25, je hebt dan een gezaagde boom van 150 cm hoog. De blauwspar is iets goedkoper maar in vergelijking met de fijnspar nog steeds hoger in prijs.

De goedkoopste kerstboom

Heb je een beperkt budget? Ga dan voor de goedkoopste kerstboom. Dat is de fijnspar, algemeen verkrijgbaar. Je vindt dit type kerstboom bij veel tuincentra, bouwmarkten en zelfs bij supermarkten. Je kunt hem ook online bestellen en thuis laten bezorgen, net zo makkelijk.

Naar alle kerstbomen

De fijnspar hoort tot de tweede meest verkochte kerstboom. Dit heeft vooral met de interessante prijs te maken. Het positieve aan een fijnspar is dat hij een heerlijke dennengeur verspreidt. Dit is iets dat je bij andere kerstbomen niet tot nauwelijks tegenkomt.

Nadeel van de fijnspar is dat de naalden hard zijn en gemeen kunnen prikken. Ook verliest deze boom snel zijn naalden. Dagelijks stofzuigen is dus echt wel nodig. Wanneer je een fijnspar koopt moet je evengoed naar de vorm kijken. Veel van deze bomen zijn asymmetrisch. Bestel je online, dan krijg je vaak wel de mooiere exemplaren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit is de meest verkochte kerstboom
Schuiven naar boven