Beste document camera – documenten op scherm tonen

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Een presentatie houden of iets tijdens een videogesprek tonen, het kan lastig zijn om informatie op een scherm te krijgen. De beste oplossing is het gebruik van een document camera. Deze presenteert papieren documenten, folders, tekeningen en andere zaken op het scherm. Hierdoor is een overheadprojector niet meer nodig.

Home Office VIISAN documentcamera/scanner

Vooral oudere docenten en vroegere studenten herinneren zich nog de overheadprojector. Het moderne alternatief hierop is de documentcamera van het merk Visan. Binnen de Home Office serie kom je verschillende modellen tegen. Die zijn allemaal geschikt voor commerciële en educatieve doeleinden, presentaties en het vergroten van de betrokkenheid.

De V13 is een mobiele scanner met een ingebouwde 16 megapixel camera. Hij is snel te installeren (software meegeleverd), kan video’s opnemen, snapshots maken en dit allemaal delen. De V8 is goedkoper geprijsd en geschikt voor het presenteren of delen van foto’s, visitekaartjes, barcodes, documenten en nog veel meer. Met een 18 megapixel camera ziet alles er helder uit.

Beide modellen bieden de mogelijkheid om bestanden over te zetten naar onder andere PDF, Word, Excel, JPG, PNG en andere opties. Uiteraard zijn er een extra USB-poort en ledlicht aanwezig.

Home Office VIISAN – bekijk de modellen

Ideao DC400

Dit model is zeker niet goedkoop maar kun je wel rekenen tot de beste document camera. Het gaat hier namelijk om een documentscanner met een 4K beeldkwaliteit, momenteel het hoogst mogelijke. De 13 MP-camera legt alles moeiteloos vast en deelt dit tijdens een presentatie of les. Met de ingebouwde microfoon ondersteun je het beeld.

De krachtige bijgeleverde software is ideaal voor het omdraaien van beelden, gebruik maken van de gesplitste modus of een beeld-in-beeld tonen. Hij is uitgerust met autofocus, werkt perfect bij weinig licht en heeft een beeldrotatie van 0° tot 180°. De hoge resolutie is geschikt om A3-afbeeldingen vast te leggen.

Ideao DC400 – check de prijs

De Epson document camera

Een professioneel model is de Epson documentcamera. Misschien is dit wel het beste model voor leraren, maar hij is ook vrij prijzig. De prijs begint vanaf € 385 en loopt makkelijk op tot meer dan € 550. Het duurste model heeft een 12x optische zoom en is geschikt voor een A3 opnamegebied.

Een aanrader is de ELPDC13 van Epson (ongeveer € 470). Deze geeft beelden in full HD weer, maar kan ook 3D-objecten moeiteloos en haarscherp tonen. Hij heeft een groot opnamevlak en is hiermee geschikt voor het weergeven van twee volledige pagina’s uit een boek. Ook is hij voorzien van videostreaming en 16x digitale zoom.

Epson ELPDC13 – bekijk de voorraad

Dit model beschikt ook over een parallelle video-uitvoer. Hierdoor is het mogelijk om beelden en inhoud op meerdere schermen te tonen. Ook is er een splitscreen optie aanwezig, praktisch bij het tonen van een voortgang, bijvoorbeeld de ontwikkeling van mensen, dieren of planten.

De verschillende mogelijkheden

Een documentcamera is de beste keuze voor docenten, zakenlui en presentators. Pas onderweg de presentatie aan, e-mail contracten of toon documenten, afbeeldingen en filmpjes op een scherm. De resolutie speelt hierbij een grote rol. Wil je meer detail in beeld krijgen, dan heb je een grotere resolutie nodig. 8 megapixels is het minimum, ga zeker niet lager.

Denk ook eens aan de enorme mogelijkheden in de klas. De docent kan middels live videobeeld voorwerpen, experimenten, boeken of documenten tonen. Op afstand les geven is ook mogelijk, simpelweg door de camera op het gezicht te richten. Hiermee zijn documentcamera’s veelzijdiger dan webcam’s.

Uiteraard is hij ook als projector inzetbaar, en hiermee multifunctioneel in gebruik.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste document camera – documenten op scherm tonen
Schuiven naar boven