Drivers updaten (Windows) – handleiding

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een driver noem je ook wel een stuurprogramma. Het gaat om software dat een printer, beeldscherm of iets anders aanstuurt. Drivers updaten is af en toe nodig. Doe je dit niet dan communiceren de computer en het apparaat niet goed met elkaar. Hieronder de handleiding drivers updaten voor Windows pc’s en laptops.

Waarom drivers updaten noodzakelijk is

Je computer communiceert met zowel het Windows besturingssysteem als aangesloten apparaten. Wanneer er een storing in de computer plaatsvindt dan is het vaak nodig om een bepaalde driver te updaten. Het kan ook dat je meerdere drivers van een update moet voorzien.

Bij nieuwe hardware is dit vaak ook nodig. Onder hardware vallen apparaten zoals de printer, toetsenbord, beeldscherm, muis of iets anders.

Toe aan een nieuwe PC? Dit zijn de best verkochte modellen (inclusief prijs).

Bekijk pc’s

Windows drivers updaten (Windows 10 en hoger)

Zie je op het scherm een melding over het bijwerken van stuurprogramma’s? Hoe dit onder Windows werkt, vind je hieronder. Volg de handleiding nauwkeurig, dan kan er weinig misgaan.

 • Links onderin je scherm zie je het zoekvak staan
 • Typ in het zoekvak apparaatbeheerin
 • Selecteer nu Apparaatbeheer
 • Selecteer de juiste categorie
 • Zoek het apparaat dat je bij wil werken
 • Klik hier met de rechtermuisknop op
 • Kies voor Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma’s zoeken
 • Kies voor stuurprogramma bijwerken

Het kan gebeuren dat Windows geen nieuw stuurprogramma vindt. Geen probleem, je hoeft dan niet veel te doen. Meestal is je huidige stuurprogramma in orde. Vind je het toch nodig om de drivers te updaten, bezoek dan de website van de fabrikant van het apparaat. Meestal vind je hier wel nieuwe drivers.

Drivers updaten in Windows 7 en ouder

Misschien maak je gebruik van een ouder Windows besturingssysteem. Drivers updaten onder Windows 7 of ouder werkt als volgt:

 • Klik op de knop Start
 • Kijk in het linker deelvenster
 • Klik op Naar updates zoeken

Windows zal nu controleren of er nieuwe driver updates beschikbaar zijn. Is dit het geval, dan worden deze automatisch bijgewerkt.

Driver opnieuw installeren

Vooral na een storing of crash van je computer of laptop is het nodig om de drivers opnieuw te installeren. Een driver opnieuw installeren werkt zo:

 • Typ in het zoekvak Apparaatbeheer in
 • Kies voor apparaatbeheer
 • Klik op de naam van het apparaat
 • Kies voor Apparaat verwijderen

Start vervolgens de PC of laptop opnieuw op. Doe je dit niet dan kun je de driver niet opnieuw installeren. Na het opstarten zul je namelijk merken dat Windows het stuurprogramma opnieuw installeert. Gebeurt er niks? Bezoek dan de website van het desbetreffende apparaat. Download hier de juiste drivers en installeer deze op de PC of laptop.

Naar de meest populaire laptops

Gratis driver update

Sommige mensen maken gebruik van een gratis driver updatedienst. Het gaat hier om een dienst die verouderde drivers op je systeem opspoort. Vervolgens zoekt de dienst naar nieuwere versies en installeert deze op de computer. Een goed voorbeeld hiervan is DriverHub, gratis te gebruiken.

Is het nodig om gebruik te maken van een gratis driver update? Nee, dit is in sommige gevallen zelfs af te raden. Je weet namelijk niet of dit soort software kwaadwillend is. Bovendien vertraagt deze software je systeem. Beter kun je af en toe handmatig je drivers updaten, zie bovenstaande handleiding.

Is updaten gratis?

Een apparaat aanschaffen kost geld. De fabrikant moet ervoor zorgen dat het apparaat op je computer of laptop goed werkt. Hier zijn drivers of stuurprogramma’s voor nodig. Het zou niet eerlijk zijn wanneer je voor een stuurprogramma moet betalen. Dit hoort gewoon bij het apparaat en zit dus bij de aankoopprijs inbegrepen.

Is updaten gratis? Ja, drivers updaten is altijd gratis. Moet je hier toch voor betalen, kijk dan eerst of je dit wel via de officiële website doet. Neem anders contact op met de fabrikant, want betalen voor een driver update is niet gebruikelijk.

Zo weet je of je drivers up to date zijn

Onder normale omstandigheden werkt alles op je computer of laptop perfect. Je hoeft geen drivers te updaten want dit doet het systeem automatisch. Toch kunnen er problemen ontstaan. Hoe weet je of je drivers up to date zijn?

Dit doe je door via de zoekbalk naar Apparaatbeheer te gaan. Kijk bij het apparaat dat je wil checken. Klik hier met je rechtermuis op en kies ervoor om op updates te controleren. Je ziet dan vanzelf of je drivers up to date zijn.

Een andere methode is door naar het betreffende apparaat te gaan. Vaak vind je deze het makkelijkste door het apparaat in het zoekvak in te voeren, bijvoorbeeld printer of muis. Selecteer nu het juiste apparaat en klik op hardware eigenschappen. Kijk vervolgens onder gebeurtenissen, hier zie je staan wanneer de driver voor het laatst is bijgewerkt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Drivers updaten (Windows) – handleiding
Schuiven naar boven