Beste steunzolen – tegen verschillende klachten

Bijgewerkt: 1 februari 2022

Last van hielspoor, platvoeten, overpronatie of een doorgezakte voet? Dan ga je voor de beste steunzolen. Deze geven je voeten de perfecte ondersteuning. Ook zorgen ze voor verlichting van pijnklachten. Wel is het belangrijk dat je de juiste steunzolen kiest. In dit artikel lees je per aandoening of afwijking welke steunzolen je moet hebben.

Verschil tussen steunzool en podologische zool

Je hebt de (normale) steunzool en de podologische zool. Wat is het verschil tussen deze twee? Steunzolen bestaan vaak uit leder en kurk die met elkaar verlijmd zijn. Podologische zolen bestaan volledig uit ethyl vinyl acetaat. Feitelijk heeft de podologische zool een langere levensduur maar is ook gelijk een stuk duurder.

De beste steunzolen worden op basis van een 2D voetimpressie gemaakt. Een podologische zool wordt vervaardigd middels een 3D-scan. Dat is dus ook het verschil tussen deze twee. Dan heb je nog de inlegzolen. Deze zijn heel algemeen, er wordt dus niet vooraf een afdruk of analyse van de voet gemaakt. Veel inlegzolen zijn prima wanneer je niet al te veel klachten hebt.

Beste steunzolen bij overpronatie

Wanneer de voet overmatig kantelt dan spreek je van overpronatie. De voet kan bijvoorbeeld teveel naar binnen of juist naar buiten kantelen. De oorzaak van overpronatie ligt vaak in de spieren, banden en pezen van de voet. Soms heeft dit met X-benen te maken. In ieder geval is overpronatie vaak aangeboren.

Klachten die bij overpronatie horen zijn pijn in de enkel, in de hiel of de achillespees. Door het dragen van corrigerende inlegzolen ga je overpronatie tegen.

De beste steunzolen voor overpronatie kun je bij de podotherapeut aan laten meten. Maar het is ook mogelijk om zelf inlegzolen te kopen. Vooral ideaal bij naar binnenstaande voeten. Voor deze steunzooltjes betaal je ongeveer € 35.

Bekijk steunzolen tegen overpronatie

Inlegzolen voor platvoeten

Bij een verkeerde stand van de benen of bij een korte kuitspier kunnen er platvoeten ontstaan. Maar dit kan ook aangeboren zijn. Niet iedereen met platvoeten heeft hier ook last van. Toch kan er door de jaren heen pijn ontstaan, voornamelijk in de onderrug, knie, heup en de enkel. Ook kun je pijn aan de voetboog ervaren. Bovendien kan de voet stijf aanvoelen.

Heb je erg veel last van platvoeten, draag dan goede steunzolen of inlegzolen. Hierbij is het belangrijk dat de voetstand gecorrigeerd wordt. Als gevolg hiervan komt het hielbeen weer in een goede positie te staan.

De beste steunzolen bij platvoeten voldoen aan deze eisen. Verkrijgbaar via de podotherapeut maar wel prijzig. Of je koopt een van onderstaande steunzolen.

Naar steunzolen voor platvoeten

Hielspoor en het dragen van inlegzolen

Hielspoor is een vervelende en pijnlijke aandoening. Er ontstaat een ontsteking in de peesplaat, en dat merk je. De oorzaak ligt vaak in een langdurige spanning op de pees. Bijvoorbeeld door lang hardlopen of te staan. Ook kan hielspoor ontstaan door een verkeerde stand van het been of de voet.

Klachten bestaan uit pijn in de ochtend, na lang zitten maar ook op het moment dat je gaat lopen. Ook doet het pijn wanneer je met blote voeten over een harde ondergrond loopt. Rust geeft meestal verlichting.

Het advies is om niet te lang achter elkaar te wandelen, hardlopen of staan. Draag schoenen die een goede steun geven. Gebruik eventueel de beste steunzolen bij hielspoor. Hieronder vind je enkele van die modellen.

Bekijk zolen tegen hielspoor

Een doorgezakte voet

Wanneer de voetboog laag is dan spreek je van een doorgezakte voet. Vaak wordt gedacht dat dit hetzelfde is als een platvoet, maar dit klopt niet. Een doorgezakte voet kantelt vaak naar binnen, een platvoet doet dit niet.

Bij een doorgezakte voet is het belangrijk dat de hielboog en de binnenkant van de voet ondersteund wordt. Meestal komt dit probleem aan beide voeten voor, leg dus steunzolen in beide schoenen. Bekijk hieronder de beste steunzolen bij doorgezakte voeten.

Naar steunzolen doorgezakte voeten

Zit hier niet bij wat je zoekt, ga dan eens langs de podotherapeut. Die analyseert de voet en bekijkt welke steunzolen nodig zijn. Houd wel rekening met hogere kosten. Ondanks dat de zorgverzekeraar een gedeelte vergoedt zul je een ander gedeelte toch zelf moeten betalen. Je eigen bijdrage varieert van € 70 tot meer dan € 200.

Heb ik een verwijzing nodig voor steunzolen?

Iedereen kan en mag zelf steunzolen aanschaffen. Die zijn namelijk vrij verkrijgbaar. Wanneer je merkt dat de zooltjes je klachten niet verminderen, dan is het raadzaam om eens langs de podotherapeut te gaan. Hier heb je geen verwijzing voor nodig.

Bij ernstige klachten word je doorverwezen door de huisarts of fysiotherapeut. In uitzonderlijke situaties wil de zorgverzekeraar alles vergoeden, maar dan moet je wel over een doorverwijzing beschikken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste steunzolen – tegen verschillende klachten
Schuiven naar boven