Een goede laptop voor school en games

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Scholieren of studenten hebben behoefte aan een laptop. Niet alleen voor schoolwerkzaamheden, maar ook ter ontspanning. Een goede laptop voor school en games beschikt over een snelle processor en een kwalitatieve geluidskaart. Maar je hoeft niet gelijk voor het allerduurste model te gaan.

De processor eigenschappen

Eerst even een feit vooraf: voortgezet onderwijs kan niet verplichten om een laptop aan te schaffen. Kun je dit niet betalen, dan moet de school zelf met een oplossing komen. Op het mbo of hbo kan een laptop wél verplicht worden gesteld.

Het tweede feit is dat je nooit verplicht bent om een laptop via de school te kopen of te huren. Leerlingen of ouders zijn er vrij in om ergens anders een apparaat aan te schaffen.

Bij een goede laptop voor school en games speelt vooral de processor een belangrijke rol. Het is aan te raden om voor een laptop met minimaal intel i5 of AMD Ryzen 5 processor te gaan. Hoe hoger de processor, hoe beter dit is tijdens het spelen van games. Aan de andere kant is een ‘mindere’ processor goedkoper, dit kan al snel € 150 of meer schelen. Terwijl dit model nog steeds perfect is voor schoolwerkzaamheden en te gamen.

Bekijk laptops met Intel i5

Het werkgeheugen

Naast de processor bepaalt ook het werkgeheugen de snelheid van het apparaat. In het werkgeheugen wordt namelijk tijdelijke informatie opgeslagen. Meestal beschikt een laptop met een Intel Core i5 processor over een werkgeheugen van 8 GB of 16 GB RAM. Dit is een zeer goede keuze, je moet echt niet minder nemen.

De videokaart

Vooral tijdens het gamen is de videokaart belangrijk. Deze is namelijk van invloed op de grafische prestaties van de laptop. Een goede videokaart versnelt de weergave van normale en 3D-beelden. Hierdoor lopen beelden vloeiend in elkaar over.

Op zich heb je voor school geen top videokaart nodig. Maar voor te gamen is dit wel praktisch. Gaat het om zware games of wordt er zeer intensief gespeeld? Ga dan specifiek voor een gaming laptop. Die is wat duurder in aanschaf maar biedt wel de beste prestaties. Houd er wel rekening mee dat een game laptop wat zwaarder is dan een normale laptop of een Chromebook.

Naar game laptops

Goede laptop voor school en games: Chromebook

De meeste scholen of opleidingen zullen een Chromebook adviseren. Dit is een lichtgewicht laptop dat grotendeels in de cloud werkt. Opstarten en werken, media en audio vindt allemaal vanuit de Google cloudopslag plaats. Dit maakt een Chromebook snel en praktisch in gebruik. Maar ook voordeliger, want dit model is 10% tot wel 20% goedkoper dan een normale laptop.

Is een Chromebook ook een goede laptop voor school en games? Voor school absoluut wel! Voor het spelen van lichte games ook, de meeste Chromebooks hebben hier helemaal geen moeite mee. Zelfs af en toe een zwaardere game spelen zal niet direct van invloed zijn op de prestaties. Maar voor de doorgewinterde gamer voldoet een Chromebook niet aan de wensen en eisen.

Toch kan het interessant zijn om eens naar de verschillende Chromebooks te kijken, al helemaal wanneer je geld wil besparen.

Bekijk Chromebooks

Verschillende merken

Let op want op het gebied van laptops zijn er veel verschillende merken verkrijgbaar. Kwalitatieve merken zijn Apple, HP en Dell. Iets goedkopere maar nog steeds goede merken zijn Acer en Asus, maar ook Lenovo hoort in dit rijtje thuis.

Geen tablet aanschaffen

Een leerling mag in plaats van een laptop of Chromebook ook gebruik maken van een tablet. Het is dan wel praktisch wanneer een tablet uitgebreid kan worden met een toetsenbord. Hierdoor lijkt hij op een laptop en voldoet dus ook aan de wensen van de school.

Een tablet is geen goede optie voor het spelen van games. De meeste processors in tablets kunnen de middelzware tot zware games helemaal niet aan. Als gevolg hiervan wordt de tablet steeds trager. Maar voor alleen schoolwerk of studie kan een tablet juist wel een goede keuze zijn.

Extra verzekering afsluiten

De laptop, Chromebook of tablet valt onder de inboedelverzekering. Maar eventuele schade is alleen gedekt wanneer dit in de woning zelf is opgelopen. Bijvoorbeeld wanneer de laptop is gevallen, er drank overheen gaat of wanneer er iets anders gebeurt. Is de laptop op het moment van schade onderweg of op school? Dan dekt de boedelverzekering de schade niet.

Daarom is het verstandig om een extra verzekering op het apparaat af te sluiten. Ga hierbij voor een losse laptopverzekering/tabletverzekering. Deze verzekering is soms af te sluiten via de school, maar het loont ook om eens bij andere verzekeraars te kijken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een goede laptop voor school en games
Schuiven naar boven