Elektrische bolderkar kopen: alles wat je moet weten

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Een bolderkar is handig voor het vervoeren van een of meerdere kinderen, maar ook voor spullen. De elektrische bolderkar werd jarenlang binnen de kinderopvang gebruikt. Sinds het vreselijke ongeluk met de Stint, een Nederlandse elektrische bolderwagen, worden deze dingen niet meer verkocht. Toch is er weer een nieuw model op de markt.

Het verschil tussen een elektrische bolderkar en Stint

Het is belangrijk om op te merken dat er wel degelijk een verschil is tussen een elektrische bolderkar en de Stint.

De elektrische bolderkar of bolderwagen heeft hetzelfde design als een normaal model. Het enige verschil zit hem in de elektrische aandrijving. De motor in de elektrische bolderkar helpt bij het vervoeren van zware spullen. Of wanneer je een heuvel op moet. Het is niet de bedoeling dat je zelf in deze kar gaat zitten.

De Stint, die van de markt is gehaald, was een elektrisch aangedreven voertuig voor het vervoer van meerdere kinderen. De begeleider stond als bestuurder op dit voertuig.

Het verschil tussen een elektrische bolderkar en Stint is dan ook dat een bolderkar geen elektrisch voertuig is, maar een hulpmotor heeft. Net als bij een elektrische fiets. Daar waar de Stint een voertuig voor de openbare weg is en volledig elektrisch wordt aangedreven.

Hier vind je alle standaard bolderkarwagens (goedkoper dan elektrisch)

Outisan e-Wagon

In 2022 heeft Outisan, fabrikant van een kwalitatieve bolderkar, laten weten dat het een elektrisch model wil ontwikkelen. Dit gaat de e-Wagon worden. Deze elektrische bolderkar heeft een opvouwbaar metalen frame. De canvas laadbak kan ongeveer 82 kg aan spullen dragen.

Het model is uitgerust met een aantal elektrische borstelloze naafmotoren. Die helpen bij het vervoeren van zware spullen of een heuvel op, waardoor je niet zo zwaar hoeft te trekken (of te duwen). Er is ook een achteruitversnelling aanwezig. Verder is aan veiligheid gedacht, want het model is voorzien van een voorlicht aan achterverlichting.

Dit model is verkrijgbaar voor ongeveer € 1000, dus heel goedkoop is hij niet. In 2022 is hij alleen nog verkrijgbaar in Amerika en Hongkong, maar vanaf 2023 ook in Europa waaronder Nederland.

Een bolderkar elektrisch maken

Wil je een de elektrische bolderkar kopen maar vind je deze wat duur? Het alternatief: een bolderkar elektrisch maken. Hiervoor heb je een bestaande bolderkar nodig. Verder is er een behoefte aan een motor, waarbij 12 volt meer dan voldoende moet zijn. En natuurlijk een accu die hierbij past.

Verder is het belangrijk dat de bolderkar voorzien is van schijfremmen aan de voorwielen. Dit is belangrijk wanneer de motor op hol zou slaan.

In dit artikel ga ik niet te diep en op het zelf maken van een elektrische bolderkar. Ten eerste omdat dit een heel technisch verhaal zou worden. Ten tweede omdat je hiermee een beetje uit moet kijken. Enerzijds met het oog op veiligheid, anderzijds wanneer het op wetgeving aankomt.

Nog een alternatief: de elektrische bakfiets

In plaats van een elektrische bolderkar kopen zou je ook voor een elektrische bakfiets kunnen gaan. De bakfiets bestaat al heel lang en werd in grootmoeders tijd intensief gebruikt. Het was voornamelijk de bakker of de groenteboer die hem gebruikte, om op die manier de producten langs deuren te brengen. Later werd hij door consumenten gebruikt, voor het vervoeren van spullen.

Tegenwoordig is hij erg populair onder ouders. Ideaal om je kind naar school te brengen of voor uitstapjes. Maar natuurlijk nog steeds geschikt om spullen van A naar B te brengen. Het voordeel van de elektrische bakfiets is dat deze heel licht fietst. Dit in tegenstelling tot de normale bakfiets, waarbij je zwaar moet trappen.

Een elektrische bakfiets is niet zo goedkoop en is verkrijgbaar vanaf € 2500.


Ondanks deze hoge prijs is het een goed en veilig alternatief voor de elektrische bolderkar. Al helemaal wanneer je één of twee kinderen vervoert.

Is de Stint verboden en wat is het alternatief?

In 2018 sloeg een Stint op hol en kwam hierbij in botsing met een trein. Hierop werd de Stint verboden, maar later is dit teruggedraaid. Toch was deze elektrische bolderwagen voor kinderdagverblijven lang niet verkrijgbaar. Het vertrouwen bij het publiek is weg, en veel kinderdagverblijven willen hem niet meer gebruiken.

De BSO-bus is hiervoor in de plaats gekomen. Ook dit model lijkt op een elektrische bolderkar voor het vervoer van meerdere kinderen. De BSO-bus is afkomstig van dezelfde fabrikant (Stint). Dit model is een veiligere versie en voorzien van een extra remsysteem. Op het stuur zit een noodstopschakelaar waarbij de stroomtoevoer naar de motor direct wordt onderbroken. Ondertussen blijven de claxon en verlichting gewoon functioneren.

Kortom: de elektrische bolderwagen voor kinderdagverblijven is er nog steeds, alleen in een ander jasje. Bovendien moet de kinderopvang voor een veilige route kiezen, dit is een van de afspraken die zijn vastgelegd door het Ministerie van infrastructuur en Waterstaat.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Elektrische bolderkar kopen: alles wat je moet weten
Schuiven naar boven