Elektrische scooter 2024

Bijgewerkt: 30 augustus 2023

Elektrische scooters nemen steeds meer in populariteit toe. Snel manoeuvreren door het drukke stadsverkeer of genieten van de natuur: elektrisch rijden is goedkoper én milieuvriendelijk. Maak kennis met de elektrische scooter 2024. Met een uniek design, krachtige motor en verschillende veiligheidsaspecten.

Voordelen van de elektrische scooter

De elektrische scooter of e-scooter kent een aantal voordelen. Zo is deze toegestaan in steden met een milieuzone. Deze milieuzones vind je in de grotere steden zoals Amsterdam en Utrecht. Daarnaast zullen steeds meer steden in de toekomst een milieuzone instellen. Dit betekent dat er alleen nog elektrische brommers en scooters welkom zijn. Ontdek de vele voordelen van de elektrische scooter:

  • Krachtige onderhoudsvrije motor die altijd klaar is voor gebruik
  • Actieradius 50 – 60 km zonder brandstofkosten
  • Binnen 6 uur volledig opgeladen, dus (bijna) altijd beschikbaar voor de volgende rit
  • Hydraulische schijfremmen en hiermee veilig voor de openbare weg

De elektrische scooter heeft ook een nadeel. Ooit moet je de accu vervangen, wat voor extra kosten zorgt. Zet je dit tegenover de onderhoudsbeurten en een brandstofmotor, dan ben je met een elektrische scooter voordeliger uit.

De elektrische scooter test

Welke elektrisch aangedreven scooter biedt de beste kwaliteit en heeft de langste levensduur? De ANWB heeft eerder een test met elektrische scooters uitgevoerd. Hieruit blijkt dat niet alle e-scooters even goed scoren op prestaties, rijeigenschappen, remmen en kwaliteit.

In de test ging het ook nog eens om de duurdere modellen elektrische scooters. Sommigen hebben een actieradius van nog geen 30 kilometer, wat natuurlijk erg teleurstellend is. Hieronder zie je een overzicht van kwalitatieve elektrische scooters tegen een goede prijs.


Voordelen en nadelen van een goedkope elektrische scooter

De e-scooter is alles wat je nodig hebt om elektrisch te rijden. Door dorpen en steden, langs het strand of door het bos: de e-scooter neemt je overal mee naartoe. Met het naadloze opvallend design en de compacte afmeting manoeuvreer je moeiteloos door smalle straatjes, neem je scherpe bochten en weersta je hobbels in de weg. Nooit meer parkeerproblemen want de e-scooter past echt overal tussen.

Hij is compact voor onderweg, maar ook voor de portemonnee. Een goedkope e-scooter is ruim de helft goedkoper dan de dure geteste merken van de ANWB. Je zou gek zijn wanneer je meer betaalt voor een model dat helemaal niet zo goed uit de test komt.

Zitten er ook nadelen aan een goedkope elektrische scooter? Ja, de levensduur kan wat korter zijn dan de hele dure modellen. Maar wanneer je geen intensief gebruik maakt van de e-scooter, is dit een prima en goedkoper alternatief.

Specificaties van de elektrische scooter 2024

Meer weten over de elektrische scooter 2023? Wat direct opvalt is het moderne design zonder lasnaden. Dit ziet stijlvol uit, hoewel sommige modellen wel over lasnaden beschikken. Verder zijn veel elektrische scooterscooters voorzien van brede banden. De banden zorgen voor een uitstekende grip op het wegdek, ook bij glad of regenachtig weer. De combinatie tubeless banden en hydraulische vering zorgt voor een grote veerkracht. Je hoeft geen hobbeltje uit de weg te gaan.

Comfort en veiligheid, dat is waar het om draait. Op het brede zadel zit je urenlang comfortabel. Zonder het lawaai van een motor geniet je van alles om je heen. Dankzij de hydraulische schijfremmen sta je bij nood direct stil. Het e-brake systeem blokkeert de wielen niet, dat is wel zo veilig.

Stoer: de e-chopper

Veiligheid van de elektrische scooter

Fabrikanten zijn verplicht om ook naar de veiligheid van de elektrische scooter te kijken. Daarom zijn alle modellen voorzien verlichting en vaak ook een veiligheidstandaard. Afhankelijk van het model is er ook een ingebouwd alarm met afstandsbediening aanwezig. Vanuit de woning of vanaf het zonnige terras activeer je het alarm op afstand. Doet iemand een poging om de scooter mee te nemen? Het alarm gaat af en het achterwiel blokkeert. Deze elektrische scooter is en blijft van jou.

De maximumsnelheid

De vraag is hoe hard je met een elektrische scooter in 2023 mag rijden. Dit hangt een beetje van het kenteken af. Veel modellen zijn voorzien van blauw kenteken en een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Bedenk je eens hoe snel je op het werk, in de stad of bij vrienden bent. Waarbij je ook nog eens de aandacht trekt met dit unieke design.

Heb je een elektrische scooter met geel kenteken, dan heeft deze een maximumsnelheid van 45 km/h. Voor scooters met een geel kenteken geldt wel een helmplicht.

Actieradius: zover kom je

De actieradius van de meeste modellen bedraagt 50 – 60 kilometer. Een en ander is afhankelijk van het wegdek, de weersomstandigheden en het gewicht dat de elektrische scooter draagt. Voordeel van de elektrische scooter is dat de accu een snelle laadtijd heeft. In slechts 6 uur is de accu volledig geladen. Dat is een verschil met vroeger, waarbij de accu soms een hele nacht moest opladen.

Laad de accu op terwijl je aan het werk bent, op het terras van een pilsje geniet of aan het shoppen bent. Ben je klaar? Dan staat de elektrische scooter met een volle accu weer tot je beschikking.

RDW gekeurd

Let op, niet elke elektrische scooter is RDW gekeurd. Dit is verplicht wanneer je ermee de openbare weg op gaat eens let bij aanschaf van een e-scooter dan ook goed op de aanwezigheid van een RDW-keuring. Dit kun je zelf doen, maar het is ook mogelijk dat de verkoper dit regelt.

Wanneer de scooter is voorzien van een geel of blauw kenteken, kun je hem gelijk laten verzekeren. Dit is wel aan te raden en ook nog eens verplicht.

Elektrische scooter kopen: dit moet je weten

De elektrische scooter is verkrijgbaar als standaardmodel of met uitneembare en verwisselbare accu. Wanneer je voor een model met verwisselbare accu gaat verleng je de actieradius, simpelweg door het meenemen van een tweede accu.

Wil je een elektrische scooter kopen? Dan heb je keuze uit verschillende modellen en kleuren. Misschien vind je een e-scooter met de duo-zadel prettig, hier kun je met twee personen tegelijk op.  Deze modellen zie je vooral in Italië veel rondrijden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Elektrische scooter 2024
Schuiven naar boven