Extra inkomsten genereren: 9 tips om zelf uit te proberen

Bijgewerkt: 9 mei 2022

Een extra zakcentje naast je huidige baan, wie wil dat nu niet? Wil je extra inkomsten genereren dan is het vooral belangrijk dat je voor een goed werkende methode kiest. Met de komst van het internet zijn de opties groter geworden. Ontdek hoe je extra inkomsten genereert, waarbij het soms om een passief inkomen gaat.

Verschil tussen actief en passief inkomen

Extra inkomsten genereren kun je het beste middels een passief inkomen doen. Er is een groot verschil tussen een actief en passief inkomen:

 • Actief inkomen = je ruilt arbeidsuren voor loon of inkomsten
 • Passief inkomen = inkomsten staan niet in relatie met de gewerkte uren

Nu lijkt een passief inkomen minder interessant, maar op termijn kan dit zelfs meer opleveren. Hieronder 9 tips voor het genereren van extra inkomsten, inclusief passief inkomen.

Bekijk boeken over passief inkomen

1. Tuin of weide verhuren

 • Opbrengst: € 200 tot € 1500 per jaar

Veel mensen hebben een stukje ongebruikte grond. Ben je niet zo van het tuinieren of houd je er geen vee op na, verhuur dan de tuin of weide. Dit is de ideale manier om extra inkomsten te genereren.

Wat levert het op? Tegenwoordig veel meer dan vroeger, dit komt omdat stukken grond schaarser zijn geworden. Bovendien hebben mensen niet meer zo’n grote tuin als vroeger. Jaarlijks levert de verhuur van je tuin of moestuin tussen de € 200 en € 750 op. Voor het verhuren van een weide kun je jaarlijks tussen de € 300 en € 1500 vragen.

2. Seizoenswerk – vooral in de zomer populair

 • Opbrengst: het minimum uurloon

Wil je extra inkomsten genereren, denk dan eens aan seizoenswerk. Bijvoorbeeld asperges steken, aardbeien plukken, entertainment op een vakantiepark, auto’s wassen en andere klusjes. Er is vaak veel vraag naar seizoensarbeiders. Dit is een vorm van actief inkomen dat tijdelijk veel oplevert.

3. Schrijven van webteksten

 • Opbrengst: € 20 tot € 100 per geschreven tekst

Een andere manier om aan extra geld te komen is het schrijven van webteksten. Ook hier is een groeiende vraag naar. Wel moet je verstand hebben van zoekmachine optimalisatie en over een vlotte pen beschikken.

4. Bijles geven

 • Opbrengst: € 10 tot € 20 per uur

Steeds meer leerlingen of studenten hebben behoefte aan bijles. Was je altijd al goed in wiskunde, Nederlands, geschiedenis of een ander vak? Verdiep je dan in het geven van bijles. Tegenwoordig kan dit ook online, waardoor je de deur niet uit hoeft.

5. Affiliatie marketing

 • Opbrengst: € 100 tot meer dan € 5000 per maand

Wil je passieve inkomsten genereren, denk dan eens aan affiliate marketing. Hierbij is een eigen goedlopende website vereist. Via de eigen website promoot je producten of diensten van bedrijven. Hier staat een vergoeding tegenover, vaak uitbetaald per X-aantal vertoningen of kliks. Net zo vaak staat de vergoeding tegenover een percentage van de opbrengsten.

Affiliate marketing werkt alleen wanneer je ook goed bent met SEO en een goed netwerk opbouwt. Trap niet in verhaaltjes dat je stinkend rijk wordt middels affiliate marketing, slechts een klein percentage weet hier een hoog inkomen uit te halen.

6. Auto verhuren (met of zonder chauffeur)

 • Opbrengst: € 25 tot € 150 per dag

Feit: er rijden 8,9 miljoen personenauto’s in Nederland rond. In 10 jaar tijd is het aantal auto’s met maar liefst 13,8% toegenomen. Toch zijn er nog steeds mensen die geen eigen auto ter beschikking hebben. Staat je auto al een tijdje stil omdat je veel thuis werkt? Verhuur je auto en genereer extra inkomsten (passief inkomen).

Misschien heb je een bijzondere auto. Verhuur deze dan voor trouwerijen of jubilea, eventueel inclusief chauffeur. Dit laatste is ook zeer geschikt voor zakelijk verhuur.

7. Een boek schrijven

 • Opbrengst: € 4 tot € 15 per verkocht boek

Niet voor iedereen weggelegd maar door het schrijven van een boek ga je vooral voor een passief inkomen. Bij elke verkoop ontvang je namelijk royalty’s, ook 20 jaar nadat het boek is uitgebracht.

Het schrijven van een boek kost veel tijd en je moet rekening houden met een moordende concurrentie. Ook moet je soms een investering doen, bijvoorbeeld voor het laten redigeren en drukken van het boek. Wanneer een uitgever toekomst ziet in het boek, wil deze de kosten vaak op zich nemen. Maar dan wel in ruil voor een (groter) deel van de opbrengst.

8. De woning of een kamer verhuren

 • Opbrengst: € 200 tot € 1500 per maand

Iedereen met een eigen woning mag deze verhuren. Rust er nog hypotheek op de woning, vraag dan toestemming aan de hypotheekverstrekker. Met een verhuurhypotheek mag je de woning met hypotheek wel verhuren.

Een kamer verhuren is in sommige gevallen wel toegestaan, maar ook nu weer moet de bank of hypotheekverstrekker hier toestemming voor geven. Toch gebeurt het verhuren van een kamer vaak zonder toestemming. De kans dat de hypotheekverstrekker hier achter komt is vrij klein.

Een huurwoning doorverhuren mag alleen met toestemming van de verhuurder. Een kamer verhuren gebeurt ook weer vaak zonder toestemming. Wees wel voorzichtig met een inschrijving op hetzelfde woonadres, dit kan mogelijk voor problemen zorgen.

9. Achter de bar staan

 • Opbrengst: het minimum uurloon

Heb je ‘s avonds tijd over, denk dan eens aan een baantje in de horeca. Vooral barpersoneel wordt vaak gevraagd. Het voordeel van deze job is dat je dit naast je huidige baan doet, op een moment dat je normaal toch thuis zal zitten. Bovendien krijg je dan ook nog eens wat van de gezelligheid of het uitgaansleven mee.

Cocktails maken doe je met deze boeken of setjes

Dit waren een aantal manieren om extra inkomsten te genereren. Natuurlijk zijn er nog veel meer methoden. Kies vooral iets dat voor jezelf goed voelt en naar verhouding voldoende oplevert.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Extra inkomsten genereren: 9 tips om zelf uit te proberen
Schuiven naar boven