Fraude met Apple Pay herkennen en voorkomen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Helaas komt fraude met Apple Pay vaker voor dan gedacht. Het is criminelen gelukt om creditcardfraude middels deze dienst te plegen. Hoe veilig is Apple Pay en hoe herken je fraude? Maar nog belangrijker, hoe voorkom je dit? Ontdek hoe je jezelf beschermt tegen cybercriminelen.

Nieuwe vorm fraude Apple Pay

In 2020 is een nieuwe vorm van fraude met Apple Pay ontdekt. Het gaat hier om fraude met een creditcard of bankpas. Overigens is deze vorm van fraude niet alleen bekend van Apple Pay maar ook van Samsung Pay. Wel is het zo dat criminelen Apple het makkelijkst kunnen hacken.

De methode die criminelen voor deze fraude gebruiken is betrekkelijk eenvoudig. Wanneer iemand zijn bankpas of creditcard aan Apple Pay wil koppelen, ontvangt deze hiervoor een eenmalige code. Die code is nodig om de koppeling te activeren. De criminelen weten de code te onderscheppen, bijvoorbeeld middels een telefoontje of via sms.

Vervolgens is de crimineel middels de code in staat om de betaalkaart aan zijn eigen iPhone (of Android toestel) te koppelen. Op deze manier kan de dader betalingen via andermans bankpas of creditcard uitvoeren.

Malware installeren

Er is nog veel meer fraude met Apple Pay bekend. Zo zijn cybercriminelen in staat om malware op andermans smartphone te installeren. Vaak gebeurt dit doordat het slachtoffer op een linkje in een bericht klikt.

Wanneer de schadelijke software op de smartphone geïnstalleerd staat, dan kan de dader bedragen van de rekening van het slachtoffer halen. Het is dus opletten met vreemde berichtjes met daarin een linkje verwerkt, bijvoorbeeld via e-mail, WhatsApp of social media. Klik niet zomaar op een link, zelfs niet wanneer dit van een bekende afkomstig is.

Fraude met Apple Pay voorkomen

Het is belangrijk om fraude met Apple Pay te voorkomen. Wanneer je niet voorzichtig genoeg te werk gaat kan dit een schadepost van duizenden euro’s opleveren. Niet altijd staat de bank voor financiële schade garant. De kans is dus aanwezig dat je voor de schade grotendeels zelf moet draaien.

Fraude met Apple Pay voorkomen doe je op de volgende manieren:

1. klik nooit op een linkje van een afzender die je niet kent. Is de link afkomstig van een bekende, vraag dan wat hier de bedoeling van is.

2. controleer linkjes door er met de muis op te gaan staan/ ingedrukt te houden via de smartphone en kijk waar het linkje naartoe leidt. Is dit naar een vreemde website, open de link dan niet.

3. Heb je een koppelcode voor Apple Pay aangevraagd? Wees dan extra waakzaam op telefoontjes of sms’jes die (zogenaamd) afkomstig zijn van de bank. Een bankmedewerker zal nooit naar de code vragen. Geef deze dan ook zeker niet door.

4. Wanneer je de koppelcode hebt aangevraagd maar niet ontvangt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank. Laat eventueel de bankpas of creditcard blokkeren.

5. Download nooit software waarvan je de veiligheid niet kent. Apps installeer je alleen vanuit de officiële iPhone Store en zeker niet via een website of een ‘kennis’.

Het controlesysteem van de Apple betaaldienst

Zo op het eerste oog lijkt Apple Pay veilig, al helemaal dankzij het controlesysteem. Dit systeem legt een verbinding tussen de iPhone en de bank. Vervolgens moet de eigenaar de betaalkaart aan Apple Pay koppelen via een extra controle. Deze controle bestaat uit ontvangst van een verificatiecode.

Het systeem zou dus veilig moeten zijn, maar de praktijk wijst anders uit. Criminelen gebruiken verschillende methoden om dit soort codes te onderscheppen. Meestal via malware, maar er wordt ook naar de code gevist via e-mail, een telefoontje of een sms bericht.

Het probleem met het controlesysteem is dat het fraude niet herkent. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het veilig houden van de verificatiecode en het weren van malware. Ondanks dat iOs een veilig systeem is, kan het nooit kwaad om je toestel extra te beveiligen. Voor Android smartphones geldt dit nog eens in verhoogde mate.

Bekijk antivirussoftware voor smartphones & tablets

Een goed alternatief is betalen met iDEAL

Wanneer je Apple Pay of Samsung Pay niet zo vertrouwt, is er een goed alternatief: betalen met iDEAL. Dit is een Nederlandse populaire methode om snel en vertrouwd af te rekenen. Nagenoeg alle Nederlandse banken ondersteunen betalingen met iDEAL. Betaal bij webshops, maak razendsnel geld over of stort een bedrag in je online account, bijvoorbeeld in je crypto account of bij een online casino.

Open een crypto account en handel de eerste € 1000 zonder kosten

Met een bankieren app is het mogelijk om te betalen met iDEAL zonder dat je allerlei gegevens moet invullen. Zorg wel dat de bankieren app goed beveiligd is middels een moeilijk te raden pincode. Daarnaast zorg je ervoor dat de smartphone altijd vergrendeld is. Het ontgrendelen doe je via biometrie, een sterk wachtwoord of een goede pincode.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Fraude met Apple Pay herkennen en voorkomen
Schuiven naar boven