Beste fietshelm voor baby’s van 6 tot 18 maanden oud

Bijgewerkt: 13 december 2022

Een baby mag in een fietszitje wanneer deze goed rechtop kan zitten. Dit zal ergens op de leeftijd van 6 tot 9 maanden zijn. Het maakt hierbij niet uit of het om een voorzitje of een achterzitje gaat, zolang het kind zelfstandig rechtop kan zitten.  Het is belangrijk dat je het hoofd van het kind beschermt. Dit doe je door het een fietshelm te laten dragen.

In dit artikel vind je een overzicht van de beste fietshelm voor een baby, in de leeftijd van 6 tot 18 maanden oud. Wanneer het kind 18 maanden of ouder is dan kom je bij een peuterhelm uit.

Waarom een baby fietshelm verstandig is

In Nederland is het niet verplicht om baby een fietshelm te laten dragen. Dit betekent dat je ook zonder helm in een fietszitje mag vervoeren. Toch is het aan te raden om in deze situaties voor een helm te kiezen:

  • Kind tot 2 jaar zit voor- of achterop de fiets
  • Kind tot 6 jaar fietst zelfstandig
  • Baby in een bakfiets
  • Baby in een fietskar

Wat is de beste fietshelm voor baby? Allereerst moet deze een goede bescherming bieden. Daarnaast moet hij perfect passen, niet te strak zitten maar ook zeker niet te los. Het materiaal bepaalt het draagcomfort. Daarnaast kan kleur of design een rol spelen. Hieronder vind je 3 x de beste fietshelm voor baby.

Scoot and Ride, vanaf acht maanden oud

Deze fietshelm voor baby is geschikt vanaf een leeftijd van ongeveer acht maanden oud. De helm heeft maatje XXS-S en is hiermee geschikt voor de allerkleinste kinderhoofdjes. Hij is voorzien van ventilatiegaten en voorkomt hiermee oververhitting. Dit is vooral praktisch in de warme zomermaanden.

Aan de achterkant bevindt zich een ledlampje zodat het kind altijd goed zichtbaar is. De helm is verstelbaar van 45-51 cm (hoofdomtrek). Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Bekijk Scoot and Ride

Deze babyhelm is bedoeld wanneer je baby mee op de fiets neemt (in een zitje), of wanneer je kind zijn eigen (loop)fiets heeft. Ook aan te raden wanneer je het kind in een bakfiets of fietskar vervoert. Daarnaast is hij aan te bevelen wanneer je kinderen vervoert via een Stint of elektrische bolderkar.

Abus Smiley 2.1

Abus is een zeer goed en bekend merk wanneer het op baby fietshelmen aankomt. Ook deze helm is geschikt voor kinderen met een hoofdomtrek van 45-51 cm. Dit komt overeen met een leeftijd vanaf 8 maanden, tot het kind ongeveer 18 maanden oud is. Soms is hij ook voor oudere kinderen geschikt.

Deze helm beschermt het hoofd van je kleintje. Er is gekozen voor een innovatieve veiligheidstechniek waardoor deze fietshelm voor baby een zeer goede keuze is. De kwaliteit is uitstekend en ook de pasvorm is meer dan goed. Bij het stelwieltje bevindt zich een lichtje, zodat het kind van achteren altijd goed zichtbaar is.

Dit model is verkrijgbaar in een aantal leuke unieke kleuren waaronder blauw, groen en paars. Maar ook als helmen met printje. Vanwege de populariteit van dit product kunnen bepaalde kleuren zijn uitverkocht.

Naar Abus Smiley 2.1

Melon helm Toddler

Deze helm is geschikt voor baby’s vanaf 7 maanden oud. De maat bedraagt 44-50 cm, ook weer aanpasbaar aan de grootte van het hoofd. Dit betekent dat deze fietshelm enige tijd met het kind meegroeit.

Net als de andere modellen heeft ook de Toddler een zeer goede pasvorm. Hij beschermt het hoofd van baby uitstekend, en daar is het natuurlijk om te doen. Verder is het een lichtgewicht helm, waardoor baby er geen last van heeft. Aan de achterkant bevindt zich een lampje, dit heeft natuurlijk met veiligheid te maken. Wanneer je in het donker fietst is het altijd aan te raden om het lampje op de achterkant van de helm aan te zetten.

De sluiting is erg makkelijk. Dat is belangrijk, want je moet de fietshelm bij baby makkelijk op en af kunnen doen. Uiteraard ook weer voorzien van ventilatiegaten, zodat baby’s hoofdje niet gaat zweten. Dit model is iets duurder geprijsd maar heeft wel een zeer mooi en opvallend design.

Bekijk Melon helm Toddler

Wanneer de fietshelm te groot is

Het kan dat de baby fietshelm net iets te groot is. Dit merk je doordat je hem heen en weer kunt bewegen, of dat de helm afzakt. Een te grote fietshelm zou je bij baby niet op moeten zetten, dit is onveilig. Probeer in dit geval een maatje kleiner te kopen. Is deze niet verkrijgbaar, dan is er nog wel een tussenoplossing.

Je zou baby eerst een mutsje op kunnen zetten, en hier bovenop de te grote helm. Niet voor 100% veilig, maar altijd beter dan helemaal geen helm dragen.

Wanneer de helm ooit gevallen is

Let op wanneer de fietshelm voor baby ooit gevallen is. Het kan dat deze van binnen beschadigd is en hierdoor geen optimale veiligheid biedt. Meestal merk je een beschadiging op wanneer je een beetje tegen de helm duwt. Wanneer je gekraak hoort of er verschuift iets, dan betekent dit dat er een breuk van binnen aanwezig is.

Zelfs wanneer je niks opmerkt, kan er toch een beschadiging aanwezig zijn. Daarom wordt het aangeraden om een nieuwe fietshelm te kopen wanneer de oude gevallen is. Overigens hoeft die valpartij niet met baby zijn geweest. Je kunt de helm ook uit je handen laten vallen, waarbij hij van binnen beschadiging oploopt.

Extra tip: koop de beste fietshelm voor baby nooit tweedehands. Je weet niet of hij ooit gevallen is of beschadigingen heeft opgelopen. Ondanks dat een tweedehands helm enkele tientjes goedkoper kan zijn, is dit niet de beste keuze. De veiligheid van je baby is veel meer waard.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste fietshelm voor baby’s van 6 tot 18 maanden oud
Schuiven naar boven