Beste fietshelm 2022 – veilig fietsen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Met de beste fietshelm voor dames, heren of kinderen ga je veilig de weg op. Je hebt ook nog de fietshelm voor racefiets of e-bike, let goed op dit verschil. De drukte op de weg is de afgelopen decennia enorm toegenomen. Hierdoor vinden er ook meer fietsongelukken plaats. Alweer een goede reden om je hiertegen te beschermen. Ontdek de beste fietshelm.

De veiligheid van een fietshelm

Fietsen had vroeger een doel: van A naar B verplaatsen. Tegenwoordig is creatief fietsen het helemaal, net als sportfietsen. Bijvoorbeeld wielrennen of mountainbiken.

In Duitsland en veel andere landen is het dragen van een fietshelm verplicht. De regels verschillen per land. Zo moeten in Duitsland racefietsers en mtb’ers wel verplicht een helm dragen, maar andere groepen fietsers weer niet.

In Nederland gelden er geen specifieke regels voor het dragen van een fietshelm. Daarom hieronder wat schrikbarende cijfers:

  • In 2020 zijn ongeveer 800 Nederlanders omgekomen door een verkeersongeval
  • Ruim 250 gevallen betrof een fietser

Het dragen van een fietshelm vermindert niet het aantal verkeersongelukken. Wel verkleint het de kans op ernstig hersenletsel met mogelijke dood als gevolg.

Beste fietshelm 2022

Met de komst van de e-bike behalen fietsers hogere snelheden. Bij een valpartij is de kans op hersenletsel dan ook groter. Wie met een elektrische fiets, wielrenfiets of mountainbike de weg op gaat kan zich beter goed beschermen middels de beste fietshelm.

Dit geldt ook voor kinderen, ouderen en mensen die kwetsbaar zijn. Wat is de beste fietshelm? Hieronder vind je enkele fietshelmen die je zeker niet mag missen.

Fietshelm kinderen

Laten we beginnen met de beste fietshelm voor kinderen. Dit is immers een zeer kwetsbare groep. Het is aan te raden om alle kinderen onder de zes jaar oud een fietshelm te laten dragen. Het liefst ook wanneer ze ouder worden, maar veel kinderen willen dit dan niet meer.

Ook wanneer het kind achterop de fiets zit is het verstandig om deze een fietshelm te laten dragen. Kies eventueel voor een babyhelm. Zorg ervoor dat de fietshelm het kind goed past. Kies nooit voor een fietshelm voor volwassenen, dit is veel te groot en schuift makkelijk af.

De beste fietshelm voor kinderen is die van het merk Bobike. Hier zijn verschillende uitvoeringen in. Ook die van ABUS is van een hoge kwaliteit en verkoopt ontzettend goed. Het verschil tussen Bobike en ABUS zit hem vooral in het design. De Bobike helmen zien er net wat gestroomlijnder uit. Terwijl de ABUS kinderhelm meer comfortabel kan zitten. Voor deze helmen betaal je tussen de € 20 en € 30.

Er zijn natuurlijk ook goedkopere modellen verkrijgbaar. Let er iop dat de beste fietshelm voor kids in ieder geval voorzien is van een Europees keurmerk.

Bekijk fietshelm kinderen

Fietshelm dames

Feitelijk is een fietshelm voor dames niet veel anders dan een herenmodel. Enig verschil is misschien de kleur, mannen fietsen nu eenmaal niet graag m’n roze helm rond. Toch zul je merken dat de fietshelm voor dames in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zwart, blauw en grijs zijn zelfs de best verkochte kleuren.

De beste fietshelm voor dames is die van BBB cycling, Mirage of Poliosport. Maar ook de merken Cycle Tech en ABUS zijn absolute aanraders. Voor een fietshelm voor dames betaal je tussen de € 25 en € 45. Bespaar niet op de prijs, je veiligheid is onbetaalbaar. Bestel dan ook zeker geen dames fietshelm bij AliExpress of zo.

Naar fietshelm dames

Fietshelm heren

Wat is de beste fietshelm voor heren? Eigenlijk zie je hetzelfde aanbod als in het overzicht beste fietshelm voor dames. Je ziet, fietshelmen voor volwassenen zijn uniseks. Dit betekent dat zowel mannen als vrouwen ze dragen.

Wel is er een duidelijk verschil tussen fietsende mannen en vrouwen. Het is nu eenmaal een feit dat meer mannen in de fietssport zitten. Hierdoor worden de beste fietshelmen door mannen aangekocht.

Bekijk overzicht fietshelm heren

Een fietshelm met vizier

Ben je op zoek naar de beste fietshelm? Dan moet je zeker eens naar een fietshelm met vizier uitkijken. Dit lijkt een beetje op een motorhelm of brommerhelm, maar dan in een lichtgewicht versie.

Wat is het voordeel van een fietshelm met vizier? Het vizier beschermt tegen rijwind, zand en insecten. Dit is ideaal wanneer je een elektrische fiets hebt of met hoge snelheid voorbij komt. Ook voor brildragers is een fietshelm met vizier heel praktisch, je kunt de bril gewoon ophouden. Deze helm met vizier is verkrijgbaar met verschillende vizierversies. Daarnaast keuze uit verschillende maten en kleuren.

Een fietshelm met vizier is niet goedkoop. Reken op een aanschafprijs tussen € 85 en € 100. Best verkochte fietshelmen met vizier zijn van de merken ABUS, Cadomotus en Pro-Care.

Naar fietshelm met vizier

Aandachtspunten fietshelm kopen

Een fietshelm kopen doe je niet zomaar. Dat iets als beste fietshelm naar voren komt wil namelijk niet zeggen dat dit ook bij jouw situatie past. Daarom hieronder enkele aandachtspunten met betrekking tot een fietshelm kopen.

Meet vooraf de omtrek van het hoofd. Hiervoor gebruik je een flexibel meetlint. Houd dit als een band om het hoofd, ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen. Bij kinderen is dit 2 cm boven de wenkbrauwen. Draag je een bril of het haar normaal gesproken in een staart, laat dit tijdens het meten dan ook zo.

Als de fietshelm. Deze mag niet makkelijk over het hoofd schuiven. Wanneer je een fietshelm online besteld heb je 14-30 dagen de tijd om deze retour te sturen.

Dat altijd op de Europese norm voor veilige fietshelmen. De beste fietshelm voor volwassenen is voorzien van het keurmerk EN 1078. De beste fietshelm voor kinderen heeft juist het keurmerk EN 1080.

Vooral in de zomermaanden is een cruciale met luchtontwikkelingen wel zo prettig. Dit zorgt voor voldoende ventilatie waardoor je niet snel gaat zweten. Gebruik eventueel een insectennet, dit houdt vliegende insecten tegen.

Fietshelm en schijnveiligheid

Al ga je voor de beste fietshelm, wees voorzichtig met schijnveiligheid. Het blijkt namelijk dat veel fietsers die een helm dragen zich veilig wanen. Terwijl dit helemaal niet zo is, een helm verkleint de kans op een verkeersongeluk niet. Het zorgt er wel voor dat je bij een val of ongeluk de kans op hoofdletsel verkleint.

Dan nog blijft het goed opletten in het verkeer. Wees op de hoogte van de (nieuwste) verkeersregels en begeleid jonge kinderen goed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste fietshelm 2022 – veilig fietsen
Schuiven naar boven