Beste kaasrasp – elektrisch of handmatig

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Op zoek naar de beste kaasrasp? Dat is mooi, je gaat namelijk zelf je kaas raspen. Geloof me, dit is veel lekkerder dan kant-en-klare geraspte kaas. Bovendien hoef je nooit meer snel naar de winkel te rennen om nog een zakje geraspte kaas te halen. De beste kaasrasp is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heb je de handkaasrasp, de kaasmolen of de elektrische kaasrasp.

Goed gebruik van een kaasrasp

Iedereen heeft wel een normale rasp in huis. Heb je al eens geprobeerd om hier kaas mee te raspen? Je zult merken dat dit vrij lastig is. Vooral wanneer je jonge of jongbelegen kaas gebruikt wil dit niet goed door een normale rasp heen.

Een kaasrasp is in dit geval een betere keuze. De beste kaasraspen zijn niet alleen praktisch in gebruik, ook zijn ze van roestvrij staal en geschikt voor verschillende soorten kazen.

Beste kaasrasp

Wat is nu de beste kaasrasp? Een goede vraag want er is best veel verkrijgbaar. Daarom vind je hieronder een overzicht van de beste kaasrasp die verkrijgbaar is. Let op, je komt verschillende modellen tegen. Bij elk model een uitgebreide beschrijving met de voor- en nadelen.

Kaasrasp molen

  • Voordeel: praktisch en snel, weinig kracht nodig
  • Nadeel: soms moeilijker schoonmaken

Een kaarsrasp molen is zeker aan te raden wanneer je vaker kaas moet raspen. Dankzij een molen hoef je niet veel kracht uit te oefenen. Geschikt voor het raspen van harde tot zachte kaas (let op het model), noten, chocolade maar ook andere producten. Ga je voor hele zachte kazen dan moet je soms toch wat meer kracht zetten.

Let erop dat de molen van RVS is, hierdoor gaat deze niet roesten. Veel molens kunnen in de vaatwasser. Is dit niet het geval dan kan afwassen met de hand soms wel lastig zijn. Het beste spoel je de molen direct na gebruik af zodat er geen etensresten achterblijven.

Voor een kaasrasp molen betaal je tussen de € 25 en € 75. De duurdere modellen zijn ook geschikt voor het in plakjes snijden van producten.

Bekijk kaasrasp molen

Kaasrasp Boska

  • Voordeel: handzaam, van hoge kwaliteit
  • Nadeel: wat meer kracht zetten

De Boska behoort zeker tot de beste kaasrasp. Het gaat hier om een handkaasrasp maar dan wel van een uitstekende kwaliteit. Deze is namelijk vederlicht waardoor je moeiteloos harde en half harde kazen raspt.  Wanneer je zachte kazen raspt dan moet je echt meer kracht zetten. Meer nog dan bij een elektrische kaasrasp of een kaasraspmolen.

Aan de andere kant is dit een hele compacte kaasrasp die gewoon in de besteklade past. Bovendien ook nog eens voordelig geprijsd. Er zijn verschillende modellen van de kaasrasp Boska verkrijgbaar. De prijs ligt ergens tussen de € 10 en € 15.

Naar kaasrasp Boska

Elektrische kaasrasp

  • Voordeel: snel, professioneel en gebruiksvriendelijk
  • Nadeel: veel onderdelen schoonmaken, prijzig

Vooral voor de horeca is een elektrische kaasrasp aan te raden. Maar ook consumenten die ontzettend veel koken maken hier dankbaar gebruik van. Een elektrische kaasrasp is een flink apparaat dat zeker niet in de besteklade past. Je moet dus wat ruimte vrijmaken.

De elektrische kaasrasp is ideaal voor grote hoeveelheden. Het kost je weinig moeite om snel kaas te raspen, ook wanneer het om wat zachtere kazen gaat. Dit apparaat bestaat uit verschillende onderdelen. Let op de behuizing, deze moet van aluminium of lichtmetaal zijn. Een kunststof behuizing is niet stevig genoeg.

De elektrische kaasrasp ontvang je inclusief snij- en raspschijven. Houd rekening met de hogere aanschafprijs. Voor de beste elektrische kaasrasp ben je tussen de € 200 en € 600 kwijt.

Bekijk elektrische kaasrasp

Wat is de beste kaasrasp in mijn situatie?

Je hebt kunnen zien dat er verschillende kaasraspen verkrijgbaar zijn. Het is niet zo eenvoudig om een keuze te maken, want wat is de beste kaasrasp in jouw situatie?

Hieronder enkele keuzemogelijkheden. Zo weet je direct wat het beste bij jou past.

  1. Af en toe kaas raspen én geen lichamelijke klachten: handkaasrasp
  2. Regelmatig kaas raspen óf minder kracht in de handen: kaasrasp molen
  3. Dagelijks of grote hoeveelheden kaas raspen óf weinig tot geen kracht in de handen: elektrische kaasrasp

Is een tafelrasp ook goed?

Een normale rasp noem je ook wel een tafelrasp. In principe kun je hier van alles mee raspen. Dus ook kaas. Het nadeel van een tafelrasp is dat deze geen opvangbak heeft. Hierdoor moet je de rasp zelf boven een bakje of bord houden. Nog een nadeel van de tafelrasp is dat je hier vrij veel kracht mee moet zetten.

Moet je heel af en toe wat kaas raspen en heb je geen artrose of andere klachten aan de handen? Dan voldoet een normale tafelrasp ook. Hoef je ook geen aparte kaasrasp te kopen.

Schoonmaken van de kaasrasp

Het is heel belangrijk dat je de rasp na gebruik goed schoonmaakt. Spoel deze bij voorkeur direct na gebruik onder de warme kraan af. Zo spoel je alles goed weg. Wanneer je dit namelijk niet direct doet dan gaat de kaas plakken en wordt hard. Hierdoor is het lastiger om dit weg te krijgen.

Mocht je nu toch met een heel vieze kaasrasp zitten, leg deze dan minstens een kwartier in heet water met wat afwasmiddel. Je zult merken dat de ergste viezigheid vanzelf losweekt. De beste kaasrasp kan ook in de vaatwasser. Maar dan nog is het belangrijk om deze van tevoren even af te spoelen. Zo maak je het de vaatwasser er een stuk makkelijker op.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kaasrasp – elektrisch of handmatig
Schuiven naar boven