Filters airco schoonmaken: een stappenplan

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Of je nu een (multi)split airco hebt of een mobiele airconditioner, regelmatig onderhoud is belangrijk. De filters van de airco schoonmaken zou je minimaal eenmaal per jaar moeten doen. Al helemaal wanneer je hem vaak gebruikt. De goedkoopste manier is zelf de filters schoonmaken. Hieronder een stappenplan om de filters van een split airco te reinigen.

1. Het apparaat uitschakelen

Bij het schoonmaken van de airco is het altijd belangrijk om het apparaat geheel uit te schakelen. Zet hem niet alleen uit maar trek ook de stekker uit het stopcontact. Veiligheid staat voorop! Krijg je de stekker er niet uit, bijvoorbeeld omdat deze op een onbereikbare plek zit? Koppel dan de stroom af.

2. De kap van de binnenunit halen

Haal de beschermkap van de binnenunit. Aan de zijkanten vind je een knop of een stukje kunststof dat je in kunt drukken. Druk beide stukjes tegelijkertijd in en trek de kap naar voren. Werkt dit niet? Kijk in de handleiding hoe je de kap van de binnenunit haalt.

3. Filters met een stofzuiger schoonmaken

Wanneer je de kap er vanaf hebt gehaald zie je de filters vanzelf zitten. Bij moderne airco’s bevinden de filters zich aan de voorzijde. Hele oude modellen hebben die soms aan de bovenkant zitten.

Haal de filters uit de airco. Houd er rekening mee dat hierbij wat stof kan vrijkomen. Gebruik een stofzuiger om het eerste stof uit de filters te halen. Ga ook met de stofzuiger langs de binnenkant van de airco. Doet dit voorzichtig en beschadig geen onderdelen.

Naar airco filters (wanneer ze aan vervanging toe zijn)

4. Afspoelen met lauwwarm water

Spoel de filters onder stromend water schoon. Doe dit met lauwwarm water, hierdoor laat vet en viezigheid wat makkelijker los. Gebruik je vingers of een borstel om de filters goed schoon te krijgen. Wees er zeker van dat alle viezigheid weg is.

Zit er vet op de filters en krijg je dit niet met water weg? Gebruik wat afwasmiddel om dit vet op te lossen. Hierna goed spoelen zodat je het afwasmiddel weer van de filters haalt.

5. Filters airco schoonmaken: goed laten drogen

Het is belangrijk dat de filters goed droog zijn voordat je ze terugplaatst. Maar de filters met een niet-pluizende doek droog. Laat ze vervolgens nog aan de buitenlucht drogen. Of binnenshuis, waarbij je ze plat neerlegt. Leg filters nooit op de verwarming te drogen, hierdoor kunnen ze kromtrekken.

Zijn de filters volledig droog? Plaats ze weer terug in de unit. Zet de kap van de airco terug op zijn plaats. Zorg dat je hem vastklikt en controleer dit even. Het is heel vervelend wanneer de kap eraf valt en beschadigt.

6. De afvoerbuis schoonmaken

Wanneer je de filters van de airco schoonmaakt is het ook verstandig om naar de afvoerbuis te kijken. Dit hoeft niet bij elke schoonmaakbeurt,maar toch zeker eenmaal per jaar. Controleer gelijk of er geen blokkade aanwezig is.

Koppel de afvoerbuis los en spoel deze met een tuinslang schoon. Je hoeft de afvoerbuis niet geheel te laten drogen, die is normaal ook wat vochtig. Zorg dat je de afvoerbuis weer op de juiste wijze monteert.

Controleer ook de elektriciteitskabels

Voordat je de airco weer inschakelt is het belangrijk om de elektriciteitskabels na te kijken. Er mogen geen beschadigingen aanwezig zijn. Zie je ergens toch een beschadiging aan de kabel of de stekker, zorg dan voor vervanging.

Frequentie waarmee de filters schoonmaakt

Vaak wordt geadviseerd om de filters zeker vier keer per jaar schoon te maken. Dit is alleen bij zeer intensief gebruik aan te raden. Wanneer de airco af en toe aanstaat dan is tweemaal per jaar ook voldoende. Bedenk dat sommige mensen nog minder vaak onderhoud plegen.

De filters schoonmaken is belangrijk want hiermee voorkom je luchtvervuiling. Een optimale luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid.

Tip: met een luchtreiniger ga je voor een optimale luchtkwaliteit in huis. Airco’s kunnen de lucht ook filteren maar zijn als luchtreiniger vrij duur in energieverbruik.
Bekijk luchtreinigers

Het schoonmaken van de filters is om nóg een reden belangrijk: het zorgt voor een goede werking. Wanneer er stof op ligt dan brengt dit hoge energiekosten met zich mee. Ook kunnen er onderdelen kapotgaan of ontstaat er een lekkage.

Een onderhoudscontract voor de airco

Bij aankoop van een airco heb je soms de mogelijkheid om hier een onderhoudscontract bij te nemen. Een installateur komt jaarlijks de airco schoonmaken. Dit geldt niet alleen voor de binnenunit, ook de buitenunit wordt gecontroleerd aan schoongemaakt. Kapotte onderdelen worden eventueel vervangen.

Is een onderhoudscontract wel verstandig? Niet altijd, want veel onderhoud kun je zelf uitvoeren. Hier bespaar je veel kosten mee. Alleen het eventueel bijvullen van het koelmiddel moet officieel door een erkend installateur gebeuren.

Heb je moeite met het onderhoud aan de buitenunit en de filters van de airco schoonmaken dan kan een onderhoudscontract wel een goed idee zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Filters airco schoonmaken: een stappenplan
Schuiven naar boven