Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hoe zorg je voor een gezonde en schone lucht in huis? De luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 60% liggen. Het gaat echter niet alleen om de luchtvochtigheid en om de temperatuur, maar om veel meer zaken. Zoals de concentratie fijnstof, CO, CO2 etc. De luchtkwaliteit in huis verbeteren kan soms lastig zijn, want waar moet je allemaal rekening mee houden? Met onderstaande 7 tips werk je naar een gezond binnenklimaat.

1. Elke dag goed ventileren

Het is vooral belangrijk dat de woning dagelijks goed geventileerd wordt. Mechanische ventilatie werkt zeer goed, maar dit is niet altijd mogelijk of aanwezig. Ventileer slaapkamers een half uur per dag, het liefst langer. In de winterperiode mag dit iets korter zijn, maar alleen vanwege de kou.

De woonkamer moet ook dagelijks geventileerd worden. Dit doe je door een raampje of deur open te zetten. Maar een afzuiging aanzetten mag ook. Dek ventilatieroosters nooit af, die zijn onmisbaar.

In vochtige ruimtes is het nóg belangrijker om goed te ventileren. Denk hierbij aan de badkamer en de keuken. Ventileer net zolang totdat het vocht verdwenen is. Gebruik eventueel een hygrometer om te achterhalen of de luchtvochtigheid op peil is.

Bekijk hygrometers

Op slaapkamers moet de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% liggen. In de woonkamer ligt dit tussen de 40% en 60%. Dit mag zeker niet hoger of lager liggen. Bedenk dat vochtige lucht voor vervuiling zorgt.

2. Koken op gas of inductie

Het maakt ook verschil of je op gas of inductie kookt. Wanneer je een gaskookplaat of een gasfornuis hebt dan komt er redelijk veel stikstofdioxide vrij. Dit veroorzaakt klachten aan de luchtwegen. Het is daarom altijd beter om elektrisch of middels inductie te koken. Let op: je hebt ook de gas op glaskookplaat. In dit geval kook je nog steeds op gas. Er komt wellicht minder stikstofdioxide vrij, maar het is nog steeds slechter dan wanneer je voor elektrisch, inductie of keramisch kiest.

Wanneer je toch een gaskookplaat of een gasfornuis hebt, zorg dan voor een zeer goede afzuiging. De afzuigkap moet recht boven het gasfornuis hangen en krachtig genoeg zijn om zoveel mogelijk af te zuigen.

3. Luchtzuiverende planten

Wil je de luchtkwaliteit in huis verbeteren, denk dan aan een aantal luchtzuiverende kamerplanten. Hier is meer dan voldoende keuze in. Deze kamerplanten zuiveren niet alleen de lucht maar je haalt er ook de natuur mee naar binnen. Het past binnen elke interieurstijl.

Bekende luchtzuiverende kamerplanten zijn de paradijsvogelplant, de Kentia palm, ficus, goudpalm en drakenbloedboom. Maar ook de klimop of een leuk bonsaiboompje heeft een meerwaarde voor de luchtkwaliteit in de woning.

4. Een luchtreiniger

Wanneer je vindt dat de luchtkwaliteit beter kan, denk dan eens aan een luchtreiniger. Dit is het ideale apparaat voor mensen met huisdieren, wanneer je binnen rookt, een open haard hebt, kaarsen brandt maar ook voor mensen met astma, allergieën of hart- en vaatziekten.

Dit apparaat haalt 99,8% van de fijnstof, virussen, bacteriën en andere schadelijke stoffen uit de lucht. Bovendien worden dampen en nare geurtjes weggefilterd. Een luchtreiniger is daarom geschikt voor elk huishouden én doet het goed op de werkvloer.

Bekijk luchtreiniger

Vaak wordt gedacht dat een luchtreiniger duur is maar dit valt echt wel mee. Het is vooral belangrijk om naar de capaciteit te kijken, die moet aansluiten op de afmeting van de ruimte. Een luchtreiniger is verkrijgbaar vanaf € 99.

5. Ga spaarzaam met de open haard, pelletkachel en petroleumkachel om

Vanwege de hoge energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar een alternatief voor de centrale verwarming. Vaak kom je dan bij de open haard, de pelletkachel of de petroleumkachel uit. Deze kachels hebben een hoog rendement waardoor ze de ruimte goed verwarmen.

Het enige probleem is dat er veel fijnstof en rookgas vrijkomt. Dit kan in hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het tijdens het gebruik van dit soort kachels belangrijk om goed te ventileren. Bij een openhaard moet er juist een goed afvoerkanaal aanwezig zijn. Bovendien moet dit afvoerkanaal oftewel de schoorsteen elk jaar worden schoongemaakt.

Gebruik deze kachels alleen wanneer dit echt nodig is. Doe je dit alleen voor de sfeer en gezelligheid, denk dan eens aan een elektrische haard. Net zo gezellig, er komt warmte vrij en het stoot geen schadelijke stoffen uit.

Naar elektrische haarden

Een elektrische haard heeft twee of drie warmtestanden waarmee je de temperatuur in de woning reguleert. Het is een gezellige warmtebron voor de woonkamer maar ook voor elke andere ruimte. De elektrische haard is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 104.

6. Geen chemische middelen gebruiken

Door verbranding waaronder koken, kaarsen en de open haard komen er schadelijke stoffen in huis terecht. Dit gebeurt ook door het gebruik van chemische middelen. Wanneer je de woning schoonmaakt is het belangrijk om gebruik te maken van schoonmaakmiddelen met natuurlijke ingrediënten.

Tegenwoordig zijn er steeds meer van dit soort schoonmaakproducten verkrijgbaar. Maar je hebt ze vast ook wel in je keukenkastje staan. Denk hierbij aan citroen, azijn of groene zeep.

Overigens is het aan te raden om het huis regelmatig schoon te maken. Neem stof met een natte doek af en gebruik een stofzuiger met HEPA-filter.

7. Onderhoud van installaties

Heb je een airco in huis? Veel mensen vergeten om deze jaarlijks schoon te maken. Dit geldt ook voor de afzuiging, mechanische ventilatie en luchtroosters. Wanneer je het onderhoud links laat liggen verzamelt zich veel stof op de roosters. Maar dat niet alleen, je verspreidt er ook ontzettend veel virussen en bacteriën mee. Zorg dus voor regelmatig onderhoud van dit soort installaties.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Luchtkwaliteit in huis verbeteren
Schuiven naar boven