Beste kamerplanten – luchtzuiverend en mooi

Bijgewerkt: 24 mei 2022

Planten in huis doen het altijd goed. Ze geven de woning een natuurlijke en rustgevende uitstraling. Daarnaast werken kamerplanten luchtzuiverend, zeer geschikt voor de woonkamer, keuken of slaapkamer. Benieuwd naar de beste kamerplanten? Onderstaande plantjes hebben een positieve invloed op het interieur en je humeur.

Lepelplant (Spathiphyllum)

Heb je al kennisgemaakt met de lepelplant? Deze naam is niet te danken aan de bladeren verwijst naar de witte lepelvormige bloemen. Met een goede verzorging bloeit deze plant elk jaar opnieuw. Het positieve aan de lepelplant is dat hij luchtzuiverend werkt, maar ook een gezellige uitstraling heeft.

Deze populaire kamerplant kan een hoogte tot meer dan een meter bereiken. Hierbij is het wel belangrijk dat hij op een halfschaduw plek staat, waarbij hij toch voldoende daglicht krijgt. Direct zonlicht is niet aan te raden.

De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 15 en 23° Celcius. Elke drie jaar moet de lepelplant overgezet worden naar een grotere pot. De aarde moet altijd vochtig blijven want hij kan niet langdurig zonder water. In de zomermaanden geef je eenmaal per maand extra voeding.

Bekijk Lepelplant (verkrijgbaar vanaf € 12)

Klimop (Hedera)

Een van de beste kamerplanten is klimop, en dat heeft vooral met de makkelijke verzorging te maken. Bovendien is deze plant met zijn vele kleine blaadjes volop aanwezig. Gebruik hem als klimplant, hangplant of in een hoge staande pot. Ideaal voor in de woonkamer en de keuken, maar ook op de slaapkamer of het kantoor.

Deze groenblijvende plant kan zowel binnen als buiten, waarbij de bladeren er altijd mooi en glanzend uitzien. Voor een gezonde groei is een goede verzorging belangrijk. Zet hem daarom op een plekje in de schaduw of halfschaduw. Een zonnige standplaats is overigens ook geen probleem, maar dan worden de bladeren lichter van kleur.

De grond moet lichtvochtig blijven. Het is aan te raden om kleine hoeveelheden water te geven, en dit in de winter wat terug te brengen. Door de plant regelmatig te besproeien blijven de bladeren in een goede toestand.

Naar klimop

Aloë vera

De aloë vera is een populaire kamerplant, te danken aan zijn strakke en elegante uitstraling. De lange bladeren zijn grijs tot blauwgroen van kleur. Dit matcht prima met elk interieur. Aan de voet van de volwassen plant worden babyplantjes gevormd. Het is heel eenvoudig om deze los te maken en in een nieuwe pot op te laten groeien.

Hij behoort tot de beste kamerplanten omdat hij ook nog eens een medicinale werking heeft. De gel die uit de dikke bladeren komt werkt namelijk prima bij brandwonden en huidirritaties. Zet de aloë vera op een zonnige plek. Hij heeft weinig water nodig, dat maakt hem ook nog eens makkelijk in onderhoud.

Meestal kom je de aloë vera als klein plantje tegen, maar met een goede verzorging kan hij tot wel 50 cm hoog worden. Hij is ook nog eens goedkoop in aanschaf want voor een plant met een hoogte van 40 cm betaal je ongeveer € 15.

Bekijk Aloë vera

Vrouwentong (sansevieria)

Een zeer populaire kamerplant is de sansevieria, ook wel vrouwentong genoemd. Hij behoort tot de beste kamerplanten, en dan met name voor op de slaapkamer. Deze plant zet namelijk in de nachtelijke uren koolstofdioxide om in zuurstof. Dit in tegenstelling tot veel andere planten. Heb je ‘s nachts graag wat extra zuurstof op de slaapkamer, dan moet je zeker deze plant nemen.

De sansevieria kenmerkt zich door lange, smalle en rechtopstaande bladeren. Sommige soorten zijn lichtgroen met een geel randje, anderen hebben donkergroene bladeren. Deze plant is zeer makkelijk en doet het goed in de volle zon tot schaduw. Wel geeft hij de voorkeur aan af en toe wat zonlicht.

Hij heeft heel weinig water nodig. In de winterperiode kun je hem rustig vijf weken zonder water laten staan. In de zomerperiode geef je alleen water wanneer de bovenkant van de grond helemaal droog is. Teveel water geven is zeker niet goed, dus je kunt het beter wat rustig aan doen met de plantengieter.

Naar sansevieria

Wat is de beste luchtzuiverende plant?

De NASA heeft verschillende planten onderzocht op hun luchtzuiverende werking. Dit zijn volgens de NASA de beste kamerplanten die de lucht effectief zuiveren:

  • Klimop
  • Drakenbloedboom (dracena)
  • Lepelplant
  • Chrysant
  • Graslelie
  • Bamboepalm

Overigens is het zo dat veel kamerplanten luchtzuiverend zijn, maar bovenstaande soorten doen extra goed. Best. Hierdoor een uitstekende keuze voor de kamer of op kantoor.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kamerplanten – luchtzuiverend en mooi
Schuiven naar boven