Koffiemachine tabletten voor een goede reiniging

Bijgewerkt: 20 december 2022

Heb je een koffiemachine dan is het belangrijk om deze regelmatig van binnenuit te reinigen. Hiermee voorkom je aanslag van vet en koffie. Zonder regelmatig onderhoud kunnen leidingen dichtslibben en ontstaat er uiteindelijk schade. Met koffiemachine tabletten ga je voor een optimale reiniging.

Er zijn verschillende reinigingstabletten verkrijgbaar. Ze zijn niet allemaal zo geweldig als het lijkt. Daarom is het zo belangrijk om naar de verschillende merken te kijken.

De werking van koffiemachine reinigingstabletten

Koffieolieverwijderingstabletten, zo worden deze tabletten ook wel genoemd. Mocht je dus op zoek zijn naar koffiemachinetabletten dan moet je er niet vreemd van opkijken dat ze soms onder een andere naam worden verkocht.

Hoe werken koffiemachine reinigingstabletten? De tablet plaats je in de vulopening van de koffiemachine. Elke koffiemachine is voorzien van een reinigingsproces. Stel het programma in en de koffiemachine spoelt samen met de reinigingstablet door.

In de tablet zitten in aantal werkzame stoffen die olie en vet oplossen. Dit is belangrijk want koffie laat namelijk altijd wat olie en vet achter. Wanneer je dit niet regelmatig weghaalt dan kunnen leidingen dichtslibben of poreus worden. Ook kan er schimmelgroei ontstaan.

Heb je een koffiemachine zonder ingebouwd reinigingsprogramma? Geen probleem, kies dan voor het normale programma waarbij je wel gebruikmaakt van een reinigingstablet.

Goede reinigingstabletten voor een koffiemachine

Met koffiemachine tabletten verleng je de levensduur van het apparaat. Benieuwd wat de beste reinigingstabletten zijn? Hieronder vind je enkele merken met specificaties.

Philips/ Saeco

Een van de beste koffiemachine tabletten, en ook nog eens heel betaalbaar. De tabletten verwijderen koffieresten uit het apparaat. Zo geniet je altijd van een kopje verse koffie.

Siemens

Ook de reinigingstabletten van Siemens zijn een goede keuze. Geschikt voor veel verschillende soorten koffie- en espressoapparaten. De prijs is wel een stuk hoger.

HG koffiemachine reinigingstabletten

Zoek je een krachtige en veilige ontkalker voor de koffiemachine dan is HG een goede keuze. Het helpt niet alleen tegen kalkaanslag maar ook koffievet en koffieaanslag. Het middel is krachtig en toch veilig in gebruik.

Bekijk HG

Huismerk reinigingstabletten

Uiteraard zijn ook ontzettend veel goedkope (huismerk) reinigingstabletten verkrijgbaar. Je vindt ze in de supermarkt of in sommige webshops. Let een beetje op met hele goedkope tabletten want die doen niet altijd goed hun werk. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen.

Zo gebruik je reinigingstabletten

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je reinigingstabletten gebruikt. Voor de duidelijkheid volgt nu nog een handleiding.

  • Spoel de koffiemachine eerst eenmaal door met alleen water
  • Haal een reinigingstablet uit de verpakking
  • Stop hem in de vulopening van de koffiemachine
  • Start het reinigingsproces
  • Spoel de koffiemachine nog eens met water door

In de handleiding van de machine of op het display vind je vaak de instructies terug. Is de koffiemachine niet voorzien van een speciaal reinigingsprogramma? Los de tablet dan in het waterreservoir op. Zet vervolgens een normaal programma aan.

Zo vaak koffiemachine tabletten gebruiken

Een koffiemachine moet na 100 tot 150 kopjes gereinigd worden. De moderne en betere koffiemachines geven dit zelf aan. Helaas zullen de goedkopere modellen dit niet doen en moet je zelf een inschatting maken. Dit is vrij eenvoudig want je weet zelf wel hoe vaak je koffie zet en hoeveel koffie je per dag drinkt. Aan de hand hiervan bepaal je wanneer de koffiemachine weer aan onderhoud toe is.

Soms wordt geadviseerd om de koffiemachine elke 2 tot 3 weken te reinigen. Dit is onzin want binnen drie weken heb je geen 100 kopjes koffie gezet. Het heeft helemaal geen zin om een koffiemachine zo vaak te ontkalken of reinigen.

Koffiemachine schoonmaken met azijn of soda

Omdat koffiemachine tabletten een investering zijn wordt er vaak gezocht naar een alternatief. Bijvoorbeeld de koffiemachine schoonmaken met azijn of schoonmaakazijn. Het voordeel van azijn is dat het kalkaanslag verwijdert. Het werkt wat moeilijker tegen olie en vet in de machine.

Soda is ook een prima middel en werkt vooral efficiënt tegen olie en vet. Maar matig tegen kalkaanslag. Feitelijk is er geen enkel huismerk dat zowel kalk, olie als vet tegelijk kan verwijderen.

Wees een beetje voorzichtig met huismiddeltjes, want ze kunnen de binnenkant van de machine beschadigen. Wanneer de koffiemachine beschadigd raakt door alternatieve reinigingsmiddelen zit er geen garantie meer op het apparaat.

Het apparaat ontkalken

Ontkalken doe je met een koffiemachine tablet, liever niet met andere middeltjes. Gebruik je toch azijn of schoonmaakazijn dan is het belangrijk dat je de machine hierna zeer goed doorspoelt. Je moet hem minimaal drie keer met water doorlaten lopen.

Hoe vaak je de koffiemachine moet ontkalken is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld hoe vaak je de machine gebruikt. Maar ook de waterhardheid. Door de jaren heen is de waterhardheid door heel Nederland gedaald, dit is een goed teken. Toch kan deze in sommige provincies hoger zijn dan elders.

Het advies is om eenmaal in de drie maanden de koffiemachine te ontkalken. Wanneer de machine voorzien is van een waterfilter dan hoeft dit ontkalken minder vaak te gebeuren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Koffiemachine tabletten voor een goede reiniging
Schuiven naar boven