Beste gaming stick – joystick

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een gaming stick noem je ook wel een joystick. De beste gaming stick is geschikt voor de pc of laptop, maar ook voor Xbox, PlayStation of andere gameconsole. Het voordeel van een gaming stick is dat je hem heel eenvoudig met één hand bedient. Ideaal bij vliegsimulators, racespellen en nog veel meer.

Verschil game stick (joystick) en controller

Wanneer je beide apparaten naast elkaar legt zie je direct duidelijke verschillen. Een gaming stick oftewel joystick bedien je met slechts één hand. Een controller, ook wel een pet genoemd, bedien je met twee handen. Vroeger kwam een joystick redelijk veel voor. Hij werd gebruikt voor verschillende gameconsoles, computers en laptops.

Tegenwoordig is de controller heel populair. Maar in sommige gevallen kies je beter voor een joystick. Je kunt er namelijk zeer secuur mee navigeren. Bij sommige games is dit echt een voorwaarde.

Beste game stick

De keuze met betrekking tot gaming sticks is niet zo groot als bij de controlers. Toch zijn er een aantal uitstekende modellen verkrijgbaar. Hieronder een overzicht van de beste gaming stick inclusief een richtprijs.

Thurstmaster joystick

  • Geschikt voor: vliegsimulatie, racing, vechtspellen

Een van de betere merken is ThrustMaster, en het zal al snel duidelijk worden waarom dit is. ThrustMaste kiest namelijk voor hoge kwaliteit materialen. Er wordt gebruik gemaakt van magnetische technologie, ideaal voor het besturen van vliegtuigen binnen een game. Bestuur met het grootste gemak een grote Airbus zonder dat er storingen of afwijkingen optreden.

Dat dit de beste gaming stick is, dat zie je ook terug aan het geavanceerde ontwerp. De joystick is ergonomisch ontworpen waardoor het prettig in de hand ligt. Er is een ingebouwde gashendel aanwezig.

Voor een gamestick van dit merk betaal je rond de € 65. Sommige modellen zijn wat goedkoper, terwijl de meer uitgebreide modellen rond de € 80 kosten. Deze joysticks ondersteunen de meeste gaming platformen.

Bekijk ThrustMaste

Speedlink gaming stick

  • Geschikt voor: Arcade- en retrospellen

De oudere generatie kan zich vast nog wel de vierkante joystick met rode hendel en knoppen herinneren. Dit model is terug op de markt. Het betreft een USB joystick in de authentieke zwartrode kleuren. Ook de klikkende microschakelaars zijn aanwezig, waardoor hij net zo klinkt als vroeger. Je koopt dus het model zoals die in de jaren 80 populair was, maar dan in een modern jasje.

Deze gaming stick is geschikt voor de pc en laptop. Hij is geschikt voor retro spellen en arcade spellen, maar werkt natuurlijk ook met moderne games. Hij ligt misschien niet zo prettig in de hand als de moderne versies, maar authentiek is hij wel. Daarom staat hij ook in het overzicht beste gaming stick.

Naar Speedlink joystick

Logitech game stick

  • Geschikt voor: geavanceerde vliegsimulatie en andere games

De derde in het overzicht beste game stick is er een van het merk Logitech. De 3D Pro mag er wezen, hij verbetert namelijk je reactietijd. Ook weer aan te raden voor vliegsimulatie, maar ook een hulp bij racespellen. Daarnaast werkt hij ook perfect bij retro spellen. Hij is voorzien van 12 programmeerbare knoppen waardoor je meerdere taken tegelijk uitvoert.

Heb je een knop voor het richten, schieten en snelvuur nodig? Geen probleem, dat is met dit model zeker mogelijk. Een absolute topper die ook nog niet eens zo duur is (ongeveer € 60). Daarom zeker de moeite waard.

Bekijk Logitech Extreem 3D Pro

Zowel voor links- als rechtshandigen

De meeste game sticks zijn geschikt voor mensen die rechtshandig of linkshandig zijn. Maar let op, een aantal (goedkope) modellen is alleen gericht op rechtshandigen. Wanneer dit het geval is, dan staat dit bij het product aangeduid.

Kijk naar het platform waarop je speelt

Bij elke game stick zie je het type aansluiting staan. Het is natuurlijk belangrijk dat dit compatibel is met het platform waarop je speelt. Gelukkig passen de meeste van deze joysticks zowel op de pc als laptop én de gameconsole (bijvoorbeeld PlayStation of Xbox). Mocht dit toch problemen opleveren, dan is er vaak wel een verloopstekker of adapter verkrijgbaar.

Joystick voor smartphone

Je hebt de gaming stick voor PC of laptop en de gameconsole. Maar wist je dat er ook een joystick voor smartphone verkrijgbaar is? Dit noem je ook wel de smartphone controller. Ideaal wanneer je veel op de smartphone gamet. Je plaatst de gamepads aan de zijkanten van de horizontale smartphone. Op deze manier bouw je de smartphone wat een gameconsole om.

Houd er rekening mee dat de standaard gaming stick niet geschikt is voor de smartphone. Hier is dus een duidelijk verschil in. Probeer een normale joystick dan ook niet op de smartphone aan te sluiten. Dit geldt ook voor een controller, die is ook niet bedoeld voor de smartphone.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste gaming stick – joystick
Schuiven naar boven